Įpročiai, išduodantys nevykėlį

Autorius: ŠeimaIrNamai.eu Šaltinis: http://seimairnamai.eu/iprocia... 2018-08-09 07:19:11, skaitė 529, komentavo 0

Įpročiai, išduodantys nevykėlį

Dažnai girdime apie įvairiausius psichologinius treningus, kuriuose žadama išmokyti tapti labiau pasitikinčiais savimi ir pagerinti gyvenimo kokybę. Viskas gerokai paprasčiau. Dėl visko kalti mūsų įpročiai. Taip, taip, būtent jie padaro žmogų sėkmingu arba nusmukdo į patį socialinį dugną. Šiame tekste surinkome žiupsnelį įpročių, būdingų nevykėliams. Jei kuriame nors punkte atpažinsite save – laikas rimtai susimąstyti.

Bendravimas su demotyvuojančiais žmonėmis. Yra žmonių, su kuriais bendraujant galima pasikrauti pozityvios energijos, jie stebuklingu būdu pakelia mūsų savivertę, įkvepia, priverčia pajausti pasitikėjimą savo jėgomis. Tačiau yra ir kitas žmonių tipas – toksiški žmonės. Jie visada kritikuoja, skleidžia negatyvą, įtikinėja, kad jums nieko nesigaus. Pabendravę su tokiu žmogumi, puolame į neviltį, prarandame jėgas, pradedame jausti nerimą ir baimę. Dažniausiai tokie kritikai ir teisėjai, vertinantys viską ir visus aplinkui, patys yra visiški nuliai, nieko nepasiekė gyvenime ir niekuo nesidomi. Jie įpykę ant viso pasaulio ir dosniai dalinasi savo baimėmis, abejonėmis ir kompleksais su visais aplinkui. Pasistenkite nutraukti ar bent jau minimalizuoti bendravimą su tokiais žmonėmis. Jie kaip akmuo ant kaklo temps jus į dugną.

Nesidalinti mintimis ir jausmais su kitais. Neišsakyti savo nuomonės, nutylėti jausmus. Sėkmingas žmogus visada turi savo nuomonę ir pasirengęs ją pareikšti. Neįmanoma pasiekti sėkmės ar realizuoti savęs, jeigu tyliai sutiksime su kolegų ir aplinkinių nuomonėmis. Jeigu turite savo požiūrį, savaip traktuojate kokį nors klausimą, jei turite įdomią idėją – netylėkite. Tas pats pasakytina apie jausmus. Jeigu jums kažkas nepatinka – pasakykite. Jeigu aplinkiniai nepasirengę išklausyti jūsų idėjų, neina į kompromisus ir nesiskaito su jūsų jausmais, tikriausiai jums su jais ne pakeliui.

Nertis iš kailio, kad visiems patiktumėte. Vienas amerikiečių politinis aktyvistas pasakė: „Aš nežinau rakto į sėkmę, tačiau raktas į nesėkmę ir žlugimą – tai stengtis visiems patikti“. Jis visiškai teisus. Pirmas dalykas – kad ir kaip besistengtumėte, visiems patikti neįmanoma. Kiekvienas žmogus turi savo nuomonę, savo skonį. Antra – derintis prie kitų reiškia, kad visą laiką slopinsite savo paties norus. Dėl to širdyje pradeda kauptis negatyvas, kuris anksčiau ar vėliau prasiverš į paviršių. Trečia – pažvelkite į žinomus žmones. Jie turi daugybę gerbėjų bei pasekėjų, ir ne ką mažiau priešų. Atminkite – žmonių nuomonės subjektyvios, jų niekada negalima laikyti galutine, neginčijama tiesa.

Gyventi praeitimi, visą laiką kapstytis praeities klaidose. Klaidas reikia turėti galvoje, pasidaryti iš jų išvadas ir paleisti. Jeigu kažką sumanėte, ženkite link tikslo ir nesukite sau galvos, kad gali vėl nepasisekti. Bet kuris sėkmingas žmogus jums pasakys, kad nebūna skrydžių be kritimų. Kiekviena klaida – tai patirtis, praktika, pamoka, kurią reikia išmokti pakeliui link geresnio gyvenimo. O jei visą laiką galvosite, kad tada nieko nesigavo, tai nesigaus ir dabar – šitaip galima visam likusiam gyvenimui likti nevykėliu.

Lyginti save su kitais, menkinti save. Niekada nieko nepasieksite, jei lyginsite save su tais, kurie, kaip jums atrodo, yra gražesni, protingesni, turtingesni ir t.t. Atminkite – jūs esate unikalus, jūsų patirtis – unikali, jūsų mintys – unikalios. Lygindami save su kitais, nusmukdote savo savivertę, o kiti žmonės labai jautriai jaučia jūsų nepasitikėjimą savimi ir atitinkamai su jumis elgiasi.

Pavydėti. Yra dviejų rūšių pavydas – motyvuojantis ir juodas. Nieko blogo, jei kitų žmonių sėkmė stimuliuoja atkakliau dirbti ir siekti konkrečių aukštumų. Tačiau jei žmonių pasiekimai ima erzinti, kelia pyktį ar netgi norą pakenkti pavydo objektui – prasti jūsų popieriai. Su tokiais jausmais reikia kovoti, jie neduoda jums jokios naudos, vien tik griauna asmenybę iš vidaus, padaro jus silpnesniais ir labiau pažeidžiamais.

Atsikratyti atsakomybės ir nepripažinti klaidų. Žmones, kurie kratosi atsakomybės, suverčia kaltę kitiems ir nesugeba pripažinti klaidų, galima drąsiai priskirti nevykėliams. Tik bandymų ir klaidų metodu mes galime pažinti gyvenimą ir sukaupti patirties. Kartu su patirtimi ateina suvokimas, ką darome. Jeigu žmogus nesugeba pripažinti klaidų ir suverčia atsakomybę ar kaltę aplinkiniams, jis kartos tas klaidas iš naujo ir iš naujo, taip nieko ir nesupratęs bei neišmokęs.

Saugoti ir sandėliuoti įvairiausią šlamštą, pirkti ir laikyti nereikalingus daiktus. Negerai švaistyti pinigus įvairioms kvailystėms. Kaip ir saugoti visą tą šlamštą savo namuose. Kartais žmonės su labai kukliomis finansinėmis galimybėmis leidžia pinigus pigiems niekams ir su didele meile sandėliuoja kalnus nereikalingų daiktų savo namuose. Šitokiu būdu jie užpildo gyvenimą tariamomis vertybėmis. Tuo tarpu sėkmingi žmonės, žengdami link savo sėkmės, kruopščiai kontroliavo išlaidas, taupė pinigus ir investavo juos į žinias.

Dirbti savarankiškai, vengti darbo komandoje. Didelių darbų pavieniui nenudirbsi. Net jeigu esate super atsakingas, protingas ir puikiai išmanote savo veiklos sritį, vis tiek nesusidorosite su stambiu verslu ar kita plataus masto veikla pavieniui. Dėl to žmonėms, kurie nemoka dirbti komandoje, nenori ieškoti bendros kalbos su kolegomis, slepia savo idėjas – vargu ar pavyks pasiekti karjeros aukštumų.

Nusiteikti nesėkmei. Jeigu jums visą laiką bloga nuotaika, jei užsiciklinote ties praeities klaidomis, abejojate savo jėgomis, sakote, kad jums nieko nesigaus, galite būti tikras – jums tikrai nieko nesigaus. Pasąmonė – galingas mechanizmas, kurį galima užprogramuoti tiek sėkmei, tiek nesėkmei.

Skubėti. Visi žino patarlę: „paskubėsi – žmones prajuokinsi“. Ir iš tikrųjų tie, kurie amžinai kažkur lekia ir skuba, nieko nesuspėja, nieko neužbaigia iki galo arba padaro bet kaip. Be to, mažėja produktyvumas, išsiblaško dėmesys, dėl ko pridaroma daug klaidų.

Rungtyniauti. Įprotis lyginti save su kitais byloja apie žemą savivertę. Visada atsiras turtingesnių, gražesnių ir sėkmingesnių už jus, o pavydo sukeltas noras kažką įrodyti, kažką perspjauti taps vieninteliu gyvenimo tikslu. Viskas būtų neblogai, tačiau šitos lenktynės neturi pabaigos – savo tikslo jūs taip ir nepasieksite. Laikui bėgant, vertindami save per kitų žmonių pasiekimų prizmę, galutinai prarasite savo vertės jausmą ir garantuotai pasijusite nelaimingas.

Plaukti pasroviui. Jeigu esate nepasiruošęs imtis atsakomybės už savo gyvenimą, išeiti už komforto zonos ribų ir rizikuoti, jūs greičiausiai taip ir liksite nevykėliu, pasiruošusiu tenkintis trupiniais. Plaukti pasroviui ir tikėtis, kad viskas savaime susitvarkys – silpnų žmogaus dalia. Stiprūs paima gyvenimo vairą į savo rankas ir drąsiai važiuoja į sėkmę, nelaukdami išmaldos iš likimo.

Užmiršti artimuosius. Nutolti nuo tėvų ir draugų. Jei dėl naujo darbo ar pomėgio atitolote nuo artimųjų ir draugų, nutraukėte senus ryšius ir panirote į naują gyvenimą – būkite pasiruošęs, kad tam tikru momentu liksite be nieko, akis į akį su tuštuma. Už kiekvieno sėkmingo žmogaus nugaros stovi artimi žmonės, giminaičiai, draugai ar mokytojai, kurie palaiko, paguodžia, parodo kryptį. Būtent jie padeda nenuleisti rankų sudėtingose situacijose, pastūmėja kažko imtis ir nuoširdžiai džiaugiasi jūsų sėkme. Be to, artimieji – tai tasai ramus uostas, kuriame galima pasislėpti nuo kasdieninių problemų.

Gyventi ateitimi, galvoti vien apie ateitį. Kaip ir įstrigimas praeityje, svajonės apie šviesią ateitį gali tapti tuščiai nugyvento gyvenimo priežastimi. Atidėdami šio vakaro pramogas ar numatytą kelionę, rizikuojate taip ir nepajausti gyvenimo skonio. Niekas nežino, kas bus rytojaus dieną ir ar ji apskritai ateis.

Drovėtis ir baimintis. Baimė būti nepripažintam ar išjuoktam verčia žmones drovėtis, slėptis savo kiaute ir neiškišti iš jo galvos. Būtent dėl tokio drovumo mes atsisakome galimybių, kurias pateikia gyvenimas. Droviam žmogui paprasčiau atsisakyti, nei garsiai pareikšti savo norą. Tokie žmonės nesiginčija, nesiūlo idėjų, negina savo nuomonės ir apskritai niekuo neišsiskiria – jie tiesiog egzistuoja. Jeigu nenorite tapti tokia biomase – vykite šalin baimes, abejones, drovumą.

Pastoviai save kritikuoti. Jeigu visą laiką ieškosite savyje trūkumų, kapstysitės savyje ir kritikuosite, netrukus įsitikinsite, kad esate visiškas menkysta. Reikia išlaikyti balansą, stengtis pasikeisti į gerą pusę ir nepamiršti pasidžiaugti pergalėmis bei pagirti save už jas. Taip pat prisiverskite patikėti, kad kiekvienas pasiekimas – tai ne atsitiktinumas ir ne likimo dovana. Tai jūsų atkaklaus darbo rezultatas, kurio jūs, be jokios abejonės, nusipelnėte.

Netesėti pažadų. Jei pastoviai kažką žadate, garsiai paskelbiate savo planus, tačiau retai užbaigiate pradėtus darbus, būkite tikras, kad labai greitai aplinkiniai ims žvelgti į jus kaip į nevykėlį, kuris daug plepa, bet nieko nedaro.

Šaltinis