Karbauskis iškasa karo su VSD kirvį?

Autorius: Aleksandras Galvanauskas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-08-09 17:38:49, skaitė 956, komentavo 0

Karbauskis iškasa karo su VSD kirvį?

Panašu, kad rudens politinis sezonas Lietuvoje bus karštas. Ryškiu to karščio pranašu tapo Seimo nario, "valstiečio" Mindaugo Puidoko iniciatyva kreiptis į Valstybės saugumo departamentą su tuzinu klausimų apie užkulisinius žaidimus, kuriuos galimai žaidė ar tebežaidžia pats VSD, Dalios Grybauskaitės aplinka, koncernas "MG Baltic", kai kurie konservatoriai ir dar keli "pilkieji kardinolai"

Puidokas įtaria, kad garsioji Vytauto Bako tyrimo komisija ištyrė tikrai ne visus atvejus, kuomet Lietuvoje buvo daroma neteisėta verslo ir jo lobistų įtaka  politiniams sprendimams. Pagal tai, kaip į šią seimūno iniciatyvą reaguoja artimas prezidentei "Delfi" portalas, galima spręsti, kad ji būtų skausminga tiek Daukanto aikštei, tiek konservatoriams, tiek ir VSD.

Šis portalas ėmė klausimais kamantinėti po Puidoko iniciatyva savo parašus padėjusius Seimo "valstiečius", aiškiai siekdamas pričiupti juos, neva jie pasirašė, gerai nepagalvoję, suklaidinti. (Toks netiesioginis spaudimas seimūnams turi ir kitokios naudos prezidentei. Jis ateityje gali atgrasyti šiuos Seimo narius nuo panašių anti-prezidentinių žingsnių.)

Tačiau išaiškėti gali ne tik dar viešai nedeklaruoti prezidentūros darbuotojų ryšiai su įvairiais koncernais. Iš Puidoko klausimų, paremtų, beje, viešumoje jau pasirodžiusia informacija, galima suprasti, kad VSD direktorius Darius Jauniškis, teikdamas Grybauskaitei savo pavaduotojo Kęstučio Budrio kandidatūrą, žinojo, jog šis palaikė artimus ryšius su "MG Baltic" vadovais Dariumi Mockumi bei Raimondu Kurlianskiu. Ir palaikė juos dar anksčiau, dirbdamas Grybauskaitės patarėju. O tai jau tampa įdomu.

Dar daugiau. Minėti seimūnai su Puidoku priešakyje formuluoja VSD vadovui kitą "kietą" klausimėlį: ar jam buvo žinomi glaudūs Kurlianskio ir žinomo viešųjų ryšių specialisto bei lobisto Mykolo Katkaus santykiai? (Katkus buvo apklaustas "MG Baltic" byloje.) Mat, Katkaus žmona Aurelija Katkuvienė dirba... VSD atstove spaudai.

"Švogerių" respublikoje tai dar būtų menka bėda, mažoje šalyje visko pasitaiko, tačiau yra viena pikantiška detalė. Puidokas klausia VSD vadovo: "Kaip skelbiama viešai, "MG Baltic", korupcijos byloje veikdamas išvien su Kurlianskiu, UAB "Fabula" akcininkas Katkus darė spaudimą vyriausybės nariams, kad laimėtų stambius viešinimo užsakymus. Ar Jums buvo žinoma apie glaudžius Kurlianskio ir Katkaus santykius?" (Kaip žinia, buvusi žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė spaudoje pripažino, kad Katkus ir Kurlianskis darė jai spaudimą.)

Gražus ryškėja vaizdelis. Vikrūs vyrukai savo ryšiais galimai apraizgė net ir VSD. Kaip dabar VSD direktorius Jauniškis suksis iš šios nemalonios padėties, jam vienam težinoma. Bet pretekstą pakratyti ir gal net perkratyti šią slaptąją tarnybą Seimo daugumos lyderis Karbauskis jau turi.

Lygiai kaip jis neseniai perkratė Lietuvos radiją ir televiziją, užsikabinęs vos už keleto neskaidrių sandorių. Tuo labiau, kad Puidokas atkapstė dar vieno aukšto VSD pareigūno, vienos iš valdybų viršininko Roko Petrašiūno ryšius su Kurlianskiu.

Žodžiu, kuo giliau į mišką, tuo daugiau medžių. Kuo gilesnis tyrimas, tuo daugiau svarbios informacijos. Karbauskis galės naudoti ją rudens politinėse kovose. Ir kadangi konservatoriai kartu su prezidente atvirai medžioja jo galvą, tai ir Karbauskis atsakys jiems tuo pačiu, toks jau jo būdas. Todėl dalis Puidoko klausimų yra apie galimus kelių iškilių konservatorių ryšius su "MG Baltic" ir apie galimai įtartinus Rasos Juknevičienės brolio verslus Rusijoje.

Išties, buvo aiškiai matyti, kad V. Bako komisija sustojo pusiaukelėje. Ji ištyrė tik vieno koncerno užkulisinius veiksmus, derintus su keliais politikais. Tačiau  panašiai galėjo elgtis ir kiti verslo bei politikos subjektai bei, kaip matome, ir pagrindinė slaptoji tarnyba, VSD. Tiesa, jos tokia jau paskirtis veikti nematomai, tačiau antikorupciniai įstatymai galioja ir jai.

Puidokas drąsiai suformulavo ir kitus klausimus VSD vadovui: "Ar Jums žinoma apie Jono Tamulio įtaką ir bendradarbiavimą su Katkumi, jiems abiems atstovaujant "Rosatom" įmonės "Nukem" interesams Lietuvoje?" Taigi, jei jau tiriami "Rosatom" ryšius, tai kodėl reikėtų sustoti tik ties Seimą dėl to jau palikusiu Mindaugu Basčiu? Kodėl nepatyrinėjus įtakingo signataro Jono Tamulio, jo lobistinės veiklos bei, anot Puidoko, "jo ir VSD pareigūnų ryšių"?

Kaip matome, visur taikiniu išlieka VSD. Negi Karbauskis išties iškasė karo su VSD kirvį? Panašu į tai. Žinant, kad Karbauskis yra šaškių žaidimo specialistas, galima numanyti, kad Puidoko iniciatyva yra vienas iš ėjimų ilgoje ėjimų kombinacijoje, siekiant išplėsti savo įtaką. Minėtais klausimais padedamos minos po VSD vadovų autoriteto  pamatais. Jos gali sprogti, jei Karbauskio komanda veiks metodiškai ir reikalaus atsakymų į savo klausimus. Kitas žingsnis - laimėjus prezidento rinkimus 2019 metais, inicijuoti gilesnę VSD pertvarką. Paskirti ten savus žmones.

Tik... kas iš to, jeigu vėliau koks nors kitas, naujas Seimo daugumos lyderis ir naujas prezidentas išmėtys iš VSD struktūros Karbauskio žmones ir jų vieton sustatys savus?