Rietavo gyventojus kamuojanti smarvė stebuklingai dingo!

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/2018... 2018-08-10 08:45:08, skaitė 710, komentavo 5

Rietavo gyventojus kamuojanti smarvė stebuklingai dingo!

Po mūsų parašytų straipsnių apie Rietavo pašonėje veikiančią “utilizaciją“ – “BIOVAST Rietavas“ – gamyklą, kuri surenka sunaikinti arba perdirbanti visų kategorijų šalutinius gyvūninės kilmės produktus, buvo sureaguota ir nutarta sudaryti “uostytojų“ komisiją kuri turėjo “užuosti“ šiuos sklindančius kvapus.

IMG_20180809_184959.jpg

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Telšių departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyrius informavo, kad Kvapų kontrolės komisija, dėl UAB „Rietavo veterinarinė sanitarija“, Žadvainių g. 25, Kalakutiškės k., Rietavo sav., veiklos metu skleidžiamų kvapų, renkasi 2018-08-09 18 val. adresu Pajūrio g. 7, Pelaičių k., Rietavo sav.

Pusė žadėtos komisijos

Vakare 18 val. Pelaičių k, Pajūrio g.7 atvyko:

  1. Valerija Valatkienė, Nacinalinio visuomenės sveikatos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Telšių departamento sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyresnioji specialistė (komisijos pirmininkė).
  2. Rima Banevičienė Nacinalinio visuomenės sveikatos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Telšių departamento sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyresnioji specialistė (komisijos pirmininkės pavaduotoja).
  3. Vesta Andrejauskienė, Rietavo savivaldybės administracijos Vietos ūkio skyriaus specialistė (ekologė).
  4. Vytautas Blažaitis, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Rietavo valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas – inspektorius.

Dėl neaiškių priežasčių, prieš valandą telefonu pranešė, kad neatvyks:

  1. Laima Statkienė, Aplinkos apsaugos agentūros Taršos prevencijos departamento Vandens taršos prevencijos skyriaus vyriausioji specialistė.
  2. Jurgita Ivanauskienė, Aplinkos apsaugos agentūros Taršos prevencijos departamento Oro taršos prevencijos skyriaus vyriausioji specialistė.
  3. Vaidotas Šivickas, Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos tyrimų departamento Šiaulių analitinės kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas.
  4. Edita Valiulienė, Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos tyrimų departamento Šiaulių analitinės kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė.

Darbo komisija sudaryta iš 8 asmenų nesugebėjo susirinkti. Rietavo ekologė Vesta Adrejauskienė buvo nusiteikusi karingai ir pareiškė, kad rašys raštus ir kovos iki tol, kol bus pasiekta rezultatų.

Komisijos pirmininkė Valerija Valatkienė paskėsčiojo rankomis ir konkrečiai atsakyti nieko negalėjo, nes neva ji negali atsakyti už kitus komisijos narius.

Matavimai – uostymai

Matavimams buvo pasirinktos 3 vietos, kuriose komisijos nariai turėjo savo nosimis bendru nutarimu sutarti, kad jaučiamas kvapas. Įdomumas tas, kad tą dieną pūtė gan stiprokas vakarų vėjas ir kvapo tikrai nesijautė.

Komisijos narys, Rietavo miesto savivaldybės tarybos narys prasitarė, kad dieną lankėsi “utilizacijoje“ “BIOVAST Rietavas“ ir ten jau žinojo apie sudarytą komisiją ir patikrinimus.

Pelaičių kaime gyvenantys žmonės labiausiai kenčia nuo smarvės, bet rugpjūčio 9 vakarą nebuvo jaučiama jokio kvapo.

Pauostę trijose vietose, komisija išvyko prie gamyklos. Atvykus prie gamyklos kvepėjo lauko gėlėmis, o įprastų kvapų aptikti nepavyko. Momentais “pakvipdavo“ pravažiuojant automobiliui į gamyklą, bet ir iš kamino nesimatė jokio dūmelio.

Komisijos nariai įtarė, kad gamykla galimai yra sustabdyta, nes labai jau keista, kad būnant šalia gamyklos nesijaučia jokio kvapo. Kai kurie komisijos nariai sakė, kad “kai nori, tai gali susitvarkyti“.

Laikas parodys, ar gamyklos atsakingi asmenys ėmėsi veiksmų, kad susitvarkyti su sklindančia smarve, ar tiesiog žinodami slaptą informaciją, kad bus komisija – sustabdė darbą.

IMG_20180809_185833.jpg

Smarvė dingo

Liko tikėtis, kad kvapai dingo su visam ir gyventojams nebeteks daugiau kentėti. Atsiradus smarvei, gyventojai pakartotinai turi rašyti skundus ir kreiptis į Rietavo savivaldybės ekologę Vestą Andrejauskienę vesta.andrijauskiene@rietavas.lt Tel. +370 44873214 ir pranešti apie jaučiamą smarvę.

Jeigu ši smarvės dingimas bus eilinis triukas, gyventojai bus organizuojami samdytis nepriklausomus ES specialistus ir atlikti kvapų tyrimus. Rietavo ir aplinkinių kaimų gyventojai darosi aktyvesni ir tikrai šioje vietoje nežada nuleisti rankų. “Būkime vieningi“ komanda taip pažada šioje kovoje prisijungti ir visomis išgalėmis gyventojams patalkinti.

Vaidas Žemaitis