Vokiečiai čia investuoja, vokiečiai čia ir dominuos

Autorius: Aleksandras Galvanauskas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-08-13 17:43:17, skaitė 360, komentavo 0

Vokiečiai čia investuoja, vokiečiai čia ir dominuos

Kartais ir geros naujienos aplanko mūsų kraštą. Viešosios įstaigos "Investuok Lietuvoje" duomenimis, šiais metais vien tik užsienio investuotojai (neįskaitant lietuvių) pradėjo įgyvendinti Lietuvoje 12 naujų gamybos projektų. Pernai tokių buvo net 18. Ekonomikos ekspertai džiūgauja

Mat užsienio investicijų bumas vyksta ne paslaugų, o būtent pramonės sektoriuje, kas yra žymiai sveikiau pačiai ekonomikai. Laikoma, kad viena naujai sukurta darbo vieta pramonėje papildomai sukuriai 1,5 darbo vietos paslaugų sektoriuje, tai tarsi grandininė reakcija.

Štai rugpjūčio pradžioje Kauno Laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) savo gamyklą pradėjo statyti "Continental". Tai — vokiška įmonė, viena iš pasaulinio lygio milžinų, besispecializuojanti technologijų ir automobilių komponentų srityje. Toje gamykloje darbą gaus apie tūkstantį žmonių.

O visa "Continental" investicijų vertė sudarys apie 95 milijonus eurų. Ir tai dar ne viskas. Atsargūs, metodiški, viską iki smulkmenų mėgstantys apskaičiuoti vokiečiai sparčiai plečiasi toliau. Visai šalia "Continental" fabriko Kauno LEZ išdygs "Hella", kitos stambios Vokietijos automobilių pramonės įmonės, gamykla.

Visiškai nekreipdami dėmesio į mūsų valdžios virkavimus apie tai, esą Rusija "planuoja agresiją Baltijos šalyse", vokiečiai masiškai kiša savo eurus į šią "pafrontės zoną". Štai "Hella" atseikėjo 30 milijonų eurų investiciją čionai. Jie ką, nebijo "puolančių rusų"?

O gal… gal jie jų laukia? "Hella" sukurs čia apie 250 naujų darbo vietų. Garantuotai dalį jų užims patys vokiečių specialistai, kurie, matyt, irgi neteko proto, jeigu jie ketina atvažiuoti gyventi į "beveik karo" veiksmų zoną. Juokai juokais, tačiau kaip suprasti šią tendenciją?

Išties, sveikas protas nugali. Lietuva, kad ir kaip kai kurie mūsų politikai bandė ir bando pakenkti, dar neiššvaistė visų savo privalumų ekonominiu požiūriu. Mūsų  geografinė padėtis išlieka patraukli, tarp Rytų ir Vakarų, čia pat yra didžiulė Rusijos bei Eurazijos rinka. Lietuva nuo senų laikų turi gerą transporto infrastruktūrą, puikius kelius, Klaipėdos uostą. Ji yra Europos Sąjungos narė, tad teisinė aplinka Europos investuotojams yra puikiai pažįstama.

Dar turime kvalifikuotų darbuotojų. Šie darbuotojai pripratę dirbti už mažesnius nei Vakaruose atlyginimus, nes ir kainos parduotuvėse, nors ir kyla, dar nepasiekė Vakarų lygio. Jei minėtos vokiečių įmonės mokės eiliniams darbininkams bent po1000 eurų, o kvalifikuotiems po 2000-2500 eurų į rankas, jie tikrai liks patenkinti.

Viešoji įstaiga "Investuok Lietuvoje", kurios paskirtis yra pritraukti tiesiogines užsienio investicijas į šalį, prieš kelis metus teisingai susifokusavo į tų investicijų pritraukimą būtent į gamybos sektorių, kur iki šiol užsieniečiai investavo nenoriai, bet pagaliau ledai pralaužti.

Juos pralaužti padėjo net 7 LEZ Lietuvoje: Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Kėdainiuose, Panevežyje, Akmenėje ir Marijampolėje. Visur ten galioja mokestinės lengvatos investuotojams. Toksai LEZ atsiradimas skirtinguose Lietuvos taškuose padeda vystyti mūsų regionus, ypač kai užsieniečiai investuoja į gamybą, nes, kaip minėta, tuomet automatiškai darbo atsiranda ir aptarnaujančiam, paslaugų sektoriui.

Kitas teigiamas šio proceso aspektas yra tas, kad vakarietiškose įmonėse galės laisviau nei lietuviškose kurtis darbuotojų profesinės sąjungos. Lietuviškose įmonėse įsivyravo tradicija riboti nepriklausomų profsąjungų veiklą kaip neva trukdančią įmonės plėtrai. Ten dažnai kuriamos "geltonos", tai yra įmonės vadovybei paklusnios profsąjungos.

Darbuotojai ten dažnokai gąsdinami, kad įstoję į nepriklausomą profsąjungą, jie neteks darbo, todėl daugelis to nedaro ir šios profsąjungos išlieka silpnos, neįtakingos. Vokiškų įmonių filialuose Lietuvoje darbdaviams taip elgtis bus sunkiau, kadangi Vokietijoje vyrauja kitos tradicijos. Nepriklausomos profsąjungos ten yra žymiai stipresnės ir dorotis su jomis vengiama, tad nors įmonės filialas veiks Lietuvoje, tačiau darbuotojai visuomet galės pasiskųsti centrinei įmonės  būstinei.

Kita vertus, nors ir džiugu, kad į Lietuvą ateina stambios Europos kompanijos, tuo pakeldamos čia atlyginimus, darbo kultūrą ir jo produktyvumą, vis dėlto neįmanoma atsikratyti įspūdžio, jog Lietuvos ekonomikoje ima dominuoti būtent tokie ūkiniai gigantai.

Kai Europos sienos atviros, tuomet pirmiausia Vokietijos kaip stambiausio Europos gamybinio centro kompanijos jaučiasi geriausiai tokioje aplinkoje. Vokietijos, kitų stambių ES šalių įmonių filialai plės savo ekonominę įtaką Lietuvoje, lietuviams palikdamos kelias tradicines jiems ūkio sritis, tarkime, žemės ūkį. Tačiau rinkos dėsniai nenumaldomi, joje laimi stipriausieji, galingiausieji, tad ir žemės ūkyje ilgainiui įsigalės didesnių valstybių įmonių filialai.

Tad "Continental" ir "Hella" atėjimas yra dėsningas reiškinys bei mūsų ateities  ženklas.