Profsąjungos palaiko valdžios siekį drausti prekybos centrų darbą sekmadieniais

Autorius: LDiena.lt Šaltinis: https://minfo.lt/lietuva/strai... 2018-08-16 10:13:35, skaitė 274, komentavo 0

Profsąjungos palaiko valdžios siekį drausti prekybos centrų darbą sekmadieniais

Šalies profesinių sąjungų atstovai teigiamai vertina valdžios užmojį riboti prekybos centrų darbą sekmadieniais ir per šventes. 

Jie sutaria, kad iš pradžių parduotuvės nedirbtų per šventes ir paskutinį mėnesio sekmadienį. 

Vėliau būtų svarstoma, ar siūlyti drausti dirbti daugiau sekmadienių per mėnesį ar net visus.   

2 tūkst. narių turinčios Paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Aleksandras Posochovas sako, jog tai neturi būti staigus pokytis.

„Pirma reikia pripratinti ir visuomenę, kuri jau, kaip matau pagal apklausas, yra pasiruošusi, ir darbuotojus, kurie tikrai nenori dirbti. Yra gal koks 1 proc., tarkime, laikinai dirbančių studentų, kurie sutiktų dirbti sekmadienis,“ – BNS teigė A. Posochovas.

Jis taip pat yra kelias dešimtis prekybos centrų darbuotojų vienijančios organizacijos lyderis. 

Pasak profsąjungos atstovo, dabar nė viename mažmeninės prekybos tinkle, išskyrus „Rimi“, profesinės sąjungos neveikia. „Rimi“ profesinė sąjunga vienija 20–30 darbuotojų. 

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė primena, kad kai kuriose kitose šalyse ne tik prekybos centrai, bet ir kitos parduotuvės kasdien dirba ne iki nakties, o iki 18 valandos. 

Atleidimų nebus, pelnai nesumažės 

Teiginius, kad per šventes ar poilsio dienas darbuotojai daugiau užsidirba, nes jiems mokama dvigubai, A. Posochovas vadina prekybos centrų viešųjų ryšių akcija. 

„Nedaug ten jie papildomai užsidirba. Neskuba jiems niekas mokėti dvigubai, o suteikia dieną ar dvi laisvas“, – BNS tvirtino A. Posochovas.  

Jis abejoja, ar apribojus prekybos centrų darbą darbuotojai bus atleidžiami, taip pat tuo, ar prekybos centrai praras daug pajamų. Jo manymu, pirkėjų srautas nepasuks ir į mažesnes parduotuves, o jų steigimosi naujovės nepaskatins.  

 G.Gruzdienė: pelną – darbuotojams 

Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė priekaištauja prekybos centrams, kad užuot kėlę darbuotojams atlyginimus, jie investuoja ir net ne Lietuvoje.

„Paimkime pelnų ir algų augimo tendencijas. Prekybos centrų pelnai auga kaip ant mielių. Tai ar neturi savo pelnų sąskaita didinti atlyginimų? Bet jie juos investuoja, o ne didina darbuotojams algas. O ką tokios jų investicijos kitose šalyse duoda mūsų šaliai?“ – BNS kalbėjo G. Gruzdienė. 

Be kita ko, ji siūlo keisti atlyginimų politiką, o už darbo režimo pažeidimus darbdaviams didinti baudas ir jas skaičiuoti nuo apyvartos. Ji taip pat siūlo valdžiai spausti prekybos centrus būti labiau socialiai atsakingais.   

Seimas rudenį turėtų apsispręsti, ar riboti prekybos centrų darbą sekmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis.  

Premjeras Saulius Skvernelis šią savaitę pareiškė, kad siekiant pažaboti prekių ir paslaugų kainų augimą, mažmeninėje rinkoje žadama didinti konkurenciją mažinant didžiųjų prekybos tinklų įtaką ir galbūt ribojant jų darbo laiką savaitgaliais. 

„Tvarkiečiai“ yra parengę Darbo kodekso pataisą, siūlančią nuo 2019-ųjų uždaryti parduotuves per šventes ir paskutinį mėnesio sekmadienį. Darbo kodekse įrašyta 13 šventinių dienų: Kūčios, Kalėdos, Naujieji metai, Velykos, valstybingumo datos, Rasos, Žolinė, Motinos ir Tėvo dienos bei kitos. 

Lietuvoje diskusijos dėl prekybos centrų darbo laiko kyla nuo 2002 metų, kai didieji prekybininkai susitarė nedirbti per šventes, tačiau susitarimo laikėsi vos kartą – per tų metų Kalėdas. Seime šia tema diskutuota 2007 ir 2010 metais, bet prekybos centrų darbą ribojančios pataisos palaikymo nesulaukė.

Kaimyninėje Lenkijoje nuo šių metų kovo iki metų pabaigos parduotuvėms leista dirbti tik du sekmadienius per mėnesį, 2019 metais – vieną, o nuo 2020 metų darbas sekmadieniais bus uždraustas.