Žydai iš viso pasaulio suvažiavo į Žagarę pagerbti savo protėvių atminimą

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-08-24 14:13:58, skaitė 602, komentavo 6

Žydai iš viso pasaulio suvažiavo į Žagarę pagerbti savo protėvių atminimą

Žagarėje prasidėjo Žydų kultūros dienos. Trečius metus į jas suvažiuoja tolimiausiuose pasaulio kraštuose gyvenantys išeiviai iš šio seno miestelio.

Holokausto aukų pagerbimo eisena į masinių žudynių vietą miesto parke žygiuoja lėtai. Atkartojamas kelias, kuriuo sušaudyti buvo vedami žydų tautybės žmonės.

„Man visada malonu čia grįžti, be to čia yra tėvų kapai, kuriuos turiu prižiūrėti, yra ir senelės ir dviejų tetų kapai, kurie yra parke – Holokausto aukos“, – sakė vilnietis Vidmantas Mendelsonas.

„Mano senelis iš Žagarės išvyko 1901 m. Dažnai grįžtu dėl to, kad žinau iš pasakojimų, jog čia buvo didelė žydų bendruomenė. Džiugu, kad ir šiandien Žagarės žmonės prisimena čia gyvenusius žydus, jų kultūrą“, – kalbėjo JAV gyventojas Cliffas Marksas.

„Mano mamos visa giminė kilusi iš Žagarės, ir močiutė, senelis. Jie gyveno upės gatvėje, senelis turėjo batų dirbtuvę tarpukaryje. Su Žagare sieja giminės šaknys“, – pasakojo Šiaulių žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis.

Pirmieji žydai į Žagarę atsikraustė VVIII a. pradžioje. Žagarės žydų bendruomenė pasaulyje garsėjo ne tik kultūrine veikla. Čia augo daug iškilių menininkų, mokslininkų, žymių rabinų.

„Miestas augo, plėtėsi ir XIX a. viduryje daugiau nei 90 proc., miesto gyventojų buvo žydai. Plėtėsi verslai, fabriklėliai, amatininkų dirbtuvėlės. Bendrai sudėjus prekybos įmones, viešbučius, fabrikėlius, Žagarėje buvo beveik 200“, – sakė Žagarės regioninio parko vyr. specialistė Giedrė Rakštienė.

Šiuo metu Žagarėje žydai nebegyvena, tačiau kas vasarą jie suvažiuoja iš viso pasaulio pagerbti savo protėvių atminimą.