Palyginimai, palyginimai, palyginimai…

Autorius: ŠeimaIrNamai.eu Šaltinis: http://seimairnamai.eu/palygin... 2018-08-28 10:12:57, skaitė 583, komentavo 0

Palyginimai, palyginimai, palyginimai…

Negalima lyginti savęs su kitais, reikia lyginti tik save su ankstesniu savimi. Banali frazė, nuvalkiota ir menkai motyvuojanti, jeigu atvirai. Tačiau labai teisinga. Dauguma žmonių puikiausiai ją žino, tačiau ir toliau gyvena, krūpčiodami, kai tik išgirsta „kodėl tu ne toks, kaip visi normalūs žmonės?“

Prieš kelias dienas pasiskundė klientė: „Mama man pasakė, kad esu niekam tikusi darbuotoja, taip ir kankinsiuos visą gyvenimą už apgailėtiną algelę“. Logiška manyti, kad yra šaunių darbuotojų ir vaikų, o va jai, šitai mamai, tokia niekam tikusi dukra gimti pasitaikė. Klientei jau 30 metų, bet ji ir toliau paklusniai vykdo mamos komandas.

Kita mama aiškina, kad visada apgailestaus, jog dukra ne tokia, kaip jos sesers dukra.

Kas skatina motinas taip elgtis – atskira plati tema. Baisi, bet atskira. Kas gi verčia moteris klausytis tokių žodžių, kurie programuoja nesėkmei, nykiam gyvenimui? Kas verčia patikėti, kad tokia, kokia dabar esi – tu visiškai nepritaikyta gyvenimui?

Aš esu, aš gyvenu atskirai, aš esu normali ir galiu viską, ko panorėsiu. Jei kils noras, aš išmoksiu kontroliuoti mitybą, aš ne apsirijėlė ir ne baidyklė, kai tuo tarpui visos kitos – gražuolės neišpasakytos.

Jeigu panorėsiu – užsiimsiu sportu, užsimanysiu – išmoksiu to ir tai padarysiu. Tai, ką moka vienas žmogus, visada gali išmokti kitas. Ir kada mums labiausiai, jeigu ne silpnumo valandėlę ar ligoje reikalingas palaikymas? Tai kodėl mes jo ieškome visur, kur tik norite, bet pačios nesugebame savęs palaikyti?

Jeigu kažko nemoku – būtinai išmoksiu. Ne dabar, ne rytoj, tačiau stengsiuos ir man gausis, anksčiau ar vėliau būtinai pavyks, jei tik žengi žingsnis po žingsnio link tikslo.

Tikėjimas savimi priklauso nuo savivertės.

Ir gaunasi taip, kad lygindami save su kitais, žmonės patys užblokuoja galimybę kažko imtis ir gauna tik nykų vidinį dialogą, skausmingą, atimantį paskutines jėgas, demotyvuojantį.

Taip, žinoma, anaiptol ne visada galima savarankiškai perprogramuoti savo įprastas gyvenimo strategijas. Bet juk jeigu yra paklausa, tai atsiras ir pasiūla – mokytojai, padėjėjai. Ir likimas atsiųs būtent tuos, kurie būtini būtent dabar. Skirtinguose gyvenimo etapuose jie bus skirtingi. Tačiau prasideda viskas labai paprastai – reikia liautis save graužti, niekinti, spardyti, pravardžiuoti. Reikia pradėti daryti kažką iš esmės visiškai naujo.

Ir palaipsniui išryškės nuosekli tolimesnių veiksmų seka.

Šaltinis