Izraelis papasakojo apie iškreiptą Lietuvos požiūrį į Holokaustą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2018-08-29 13:41:34, skaitė 506, komentavo 1

Izraelis papasakojo apie iškreiptą Lietuvos požiūrį į Holokaustą

Lietuvos valdžia pageidavo "užmiršti" apie žydų žudymus, įvykusius šalyje, prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, tai yra, iki faktinio nacių atvykimo, įsitikinęs istorikas Efraimas Zurofas

VILNIUS, rugpjūčio 29 — Sputnik. Izraelio istorikas, Simono Wiesenthalo centro Jeruzalės filialo vadovas Efraimas Zurofas pareiškė, kad Lietuva dar kartą išjuokė Izraelį, kai ten apsilankė ministras pirmininkas Benjaminas Netanjahu.

Savo Facebook puslapyje istorikas pateikia ištraukas iš dokumento, kuriame Lietuva pripažįsta, kad jos gyventojai žudė žydus Holokausto metu. Eksperto pasipiktinimą sukėlė keli teiginiai. 

Visų pirma dokumente, kurio kopija buvo paskelbta leidinyje "Israel Hayom", teigiama: "Gaila, kad Lietuvos piliečiai asmeniškai dalyvavo nacių surengtose žudynėse". Straipsnyje atkreipiamas dėmesys į tai, kad dokumentas buvo parašytas ir išplatintas iki Netanjahu vizito į respubliką kaip atsakymas į kelių organizacijų kaltinimus, ypač iš Simonio Wiesenthalo centro, kad Lietuva bando nutylėti  lietuvių nusikaltimus prieš žydus.

"Ji (Lietuvos valdžia— Sputnik) apgailestauja, kad "Lietuvos piliečiai asmeniškai dalyvavo nacių surengtose žudynėse". Pradėkime nuo pabaigos — ten nurodoma, kad žudynes organizavo naciai. Tai yra faktas, kuris neabejotinai taikomas daugybei žmogžudysčių, bet ne visiems. Kaip dėl "spontaniškų" išpuolių prieš žydus daugiau nei 40 vietovių dar prieš nacių įsiveržimą?" — pabrėžia Zurofas.

Istorikas primena, kad nusikaltėliams 1940-1941 metais parodė pavyzdį  "Lietuvių aktyvistų fronto" dalyviai (grupuotė siekė atsiskirti nuo TSRS su Hitlerio Vokietijos parama).

"Ir dabar mes kalbame apie "Lietuvos piliečius", kurie dalyvavo masinėse žudynėse. Na, tai gali būti taikoma visiems — lenkams, rusams ar netgi jų (Lietuvos valdžios — Sputnik) iškraipyta logika žydų policijai Vilniaus ir Kauno getuose", — mano Zurofas.

Taip pat istorikas atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuvos valdžios dokumentuose nėra jokių konkrečių duomenų.

"Ir, pagaliau, tokių dalyvių skaičius. Šiame pareiškime nėra jokios konkrečios informacijos apie Lietuvos piliečių, kurie asmeniškai dalyvavo žudynėse, skaičių.

Jų galėjo būti du — nes žodis pavartotas daugiskaita. Taigi, ką lietuviai pripažįsta? Žinoma, ne tai, kas iš tikrųjų įvyko Lietuvoje per Holokaustą", — įsitikinęs Zurofas.

Praėjusią savaitę Netanjahu tapo pirmuoju Izraelio premjeru, kuris aplankė Lietuvą ir buvo šiurkščiai kritikuojamas tėvynėje, nes nesugebėjo apsaugoti žydų, kuriuos Antrojo pasaulinio karo metu nužudė lietuviai kolaborantai, atminimo.

Zurofas griežtai sukritikavo ministrą pirmininką už Lietuvos valdžios pagyrą dėl "Holokausto atminimo išsaugojimo". Istorikas pavadino Netanjahu teiginį šlykščiu ir priminė, kad Lietuvoje laikomi "nacionaliniais herojais" tie, kas žudė žydus. Pavyzdžiui, Adolfas Ramanauskas (Vanagas), kuris savo atsiminimuose parašė, kad vadovavo "baltaraiščiams", kurie persekiojo žydus Druskininkuose.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje gyveno daugiau nei 200 000 žydų. Tačiau 1914-1944 metais daugiau kaip 90 proc. čia gyvenusių žydų žuvo nuo nacių ir kolaborantų rankų.