Atsisakyk dolerio: Pasaulio lyderiai bando atsikratyti priklausomybės nuo JAV valiutos

Autorius: minfo.lt informacija Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2018-09-10 09:46:53, skaitė 350, komentavo 0

Atsisakyk dolerio: Pasaulio lyderiai bando atsikratyti priklausomybės nuo JAV valiutos

Po Irano ir Irako sprendimo atsisakyti JAV dolerio dvišalei prekybai, pasaulio lyderių, kurie panoro atsisakyti priklausomybės nuo šios valiutos, skaičius tik išaugo.

Iranas ir Irakas yra vis ilgėjančio sąrašo šalių , kurios nori atsiriboti nuo dolerio, viršuje. Vietoje JAV valiutos jos planuoja atsiskaityti euru ir vietiniais pinigais. Kinija ir Japonija bei Kinija ir Rusija taip pat atsiskaito savo nacionaline valiuta, prekiaujant tarpusavyje.

Didžioji dalis tarptautinių sandorių  - atliekami doleriais ir daugiau nei 60 proc. užsienio valiutos atsargų yra doleriais. Nepaisant to, pasaulio lyderiai pradėjo kalbėti apie pavojus, kuriuos kelia dolerio dominavimas.

Turkijos prezidentas Taipas Redžepas Erdoganas

Pirmadienį Turkijos lyderis paskelbė, kad Ankara ruošiasi prekiauti su Kinija, Rusija ir Ukraina naudojant nacionalines valiutas.

„Mes privalome palaipsniui nutraukti JAV dolerio monopoliją kartą ir visiems laikams, atsiskaitant vietine ir nacionaline valiuta", - sakė jis verslo forume Kirgizijoje.

„Amerika elgiasi kaip laukiniai vilkai. Netikėkite jais, - pridūrė jis. „Dolerio naudojimas mus tik žaloja. Mes nepasiduosime. Mes švęsime pergalę ".

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Rusijos prezidentas jau seniai kalbėjo apie JAV dolerį. Pastaraisiais mėnesiais Rusija sumažino turimas JAV iždo akcijas, o Rusijos centrinis bankas padidino aukso ir juanių akcijų dalį.

„Visas pasaulis mato, kad dolerio monopolija yra nesaugi ir pavojinga", - sakė V. Putinas gegužės mėnesį. „Mūsų aukso ir valiutos atsargos yra įvairinamos ir mes tęsime tai."

Liepos mėnesį Putinas sakė, kad Rusija neplanuoja atsisakyti JAV dolerio, tačiau sakė, jog JAV naudojimasis valiutomis politiniais tikslais kenkia dolerio reputacijai.

„Kalbant apie mūsų partnerius iš Amerikos, įvedančius apribojimus, įskaitant tuos, kurie yra susiję su prekyba JAV doleriais, manau, kad tai didelė strateginė klaida. Tokiu būdu jie mažina pasitikėjimą doleriu kaip atsargine valiuta ",- sakė jis.

Venesuelos prezidentas Nikolas Maduro

Venesuelos prezidentas tikisi „išlaisvinti" šalį nuo JAV dolerio, pasirinkdamas kitas valiutas.

„Venesuela ketina įgyvendinti naują tarptautinių mokėjimų sistemą ir sukurti valiutų krepšelį, kad išsilaisvintų nuo dolerio", - sakė N. Maduro praėjusį rugsėjį. „Jei jie vers mus pasilikti dolerį, mes naudosime Rusijos rublį, juanį, jeną, Indijos rupiją ar eurą."

Irano Machmudas Achmadinežadas

Buvęs Irano prezidentas Machmudas Achmadinežadas ryžosi sumažinti JAV dolerio dominavimą socialinio puslapio „Twitter“ pagalba. „JAV dolerio naudojimas kaip standartinis valiutos vienetas pasaulio rinkoje ir pasaulio bankų sistemoje yra pagrindinė Amerikos imperijos jėga", - sakė jis. „Reikia tai keisti, dabartiniai tvarka turi būti pertvarkyta".

„#Jungtinių Valstijų vyriausybė, valdydama dolerį, primeta savo įsitikinimus ir gyvenimo būdą kitoms šalims. #Doleriodiktatūra ", - pridūrė jis.

Tuo tarpu „National Iranian Oil Company" direktoriaus pavaduotojas Safaras Ali Karamatis vasario mėnesį sakė, kad „pirmenybė teikiama už grynuosius pinigus ir naftą gauti eurų".

Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyrilas Ramafosas

Kovo mėnesį Pietų Afrikos Respublikos Prezidentas Cyrilas Ramafosas, kalbėdamas apie Afrikos žemyno laisvosios prekybos zonos verslo forumo dalyvius, sakė, kad Afrikai atėjo laikas nesikliauti užsienio valiuta.

„Mes turime atsikratyti tokio kolonijinio mentaliteto, kuris verčia mus pasitikėti kitų žmonių valiuta. Galbūt atėjo ta diena, valanda ir akimirka, kai galime sukurti vieną bendrą Afrikos valiutą",- sakė jis. „Mūsų dėmesys turėtų būti skiriamas ne atskiroms šalims, bet visam žemynui, kad atrastume naujas galimybes ir gebėjimus ".

Prancūzijos prezidentas Šarlis de Golis

Buvęs Prancūzijos prezidentas Šarlis de Golis suprato, kad JAV doleris, kaip pasaulio valiuta – ribota. Kalbėdamas 1965 m. vasario 4 d. spaudos konferencijoje, jis teigė, kad doleris negali būti „šališkas ir tarptautinės prekybos centras", nes jis „iš tikrųjų yra pasipelnijimo priemonė, skirta tik vienai valstybei".

Šarlis de Golis yra siejamas su terminu „pernelyg didelė privilegija“. Tuo norėta pasakyti, kad JAV turi pranašumą, nes jos valiuta yra pasaulio valiuta. Tačiau pirmas šį terminą pavartojo Prancūzijos finansų ministras.