Švedijos parlamento rinkimuose - pažeidimai ir išpuoliai prieš Švedijos demokratus

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: http://www.propatria.lt/2018/0... 2018-09-10 10:44:27, skaitė 598, komentavo 0

Švedijos parlamento rinkimuose - pažeidimai ir išpuoliai prieš Švedijos demokratus

Švedijos Demokratų partijos pirmininkas Džimis Akesonas

Švedijoje vyksta rinkimai. Renkamas ne tik parlamentas, bet ir apskričių bei savivaldybių tarybos. Lietuvos žiniasklaida likus kelioms dienoms iki rinkimų pranešė, kad Švedijos Demokratų (SD) partijos teigimu, jų lyderis Džimis Akesonas gavo laišką su grasinimu nužudyti. Švedijos žiniasklaida paviešino laišką, kurį „puošė“ Islamo valstybės vėliava. Pagrasinta nužudyti nupjaunant galvą, jeigu iki savaitės pabaigos politikas nepasitrauks iš politinės veiklos. Taip pat grasinta susidoroti su SD pirmininko 14-mečiu sūnumi. Dėl šio grasinimo pradėtas Švedijos saugumo tarnybos tyrimas.

Švedijos balsavimas vyksta kitaip nei Lietuvoje. Kiekviena partija turi atskirą biuletenį, kuris skiriasi spalva, priklausomai nuo rinkimų. Geltonas – parlamento, mėlynas – apskričių, baltas – savivaldybių tarybų rinkimams.

Šiandien Švedijos visuomeninė televizija (SVT) praneša apie pažeidimus rinkiminėse apylinkėse. SVT duomenimis, vienoje iš Geteborgo rinkiminių apylinkių, 2 valandas nebuvo SD biuletenių. Kai televizijos atstovai pradėjo domėtis apie dingusius biuletenius, gautas atsakymas, kad galbūt įsivėlė klaida. SD atstovas žadėjo „nuodugniai išsiaiškinti įvykio aplinkybes“.

Facebook grupėje Stå Upp För Sverige (Stand up for Sweden), kuri vienija apie 180000 narių, plinta žmonių kaltinimai, kad biuletenių nėra ir dešimtyse kitų apylinkių, kuriose jie balsavo.

Svarbu paminėti, kad tuomet reikia imti tuščią biuletenį ir ant jo užrašyti partijos, už kurią balsuojama, pavadinimą.

Dienos metu, vykstant balsavimui, šalia rinkiminės apylinkės užpulta nėščia SD partijos narė, atėjusi balsuoti kartu su kolegomis. Nukentėjusioji Švedijos laikraščiui atpasakojo įvykius „užpuolikai grasino nužudyti mane ir mano kolegas, apšaukė mane kekše, rasiste, apspjovė“. Užpuolikai taip pat bandė atimti politikės kolegų balsavimo biuletenius. Policija pradėjo dviejų įtariamų jaunuolių paiešką, tačiau ji nedavė rezultatų.

Lundo mieste Moderatų partijai priklausanti narė taip pat apšaukta fašiste ir kekše. Politikės teigimu „užpuolikas šaukė, jog visa Švedija manęs nekenčia“.