Cenzūra JAV universitete: iš tinklapio išimtas tyrimas, galėjęs „anuliuoti translyčių bendruomenės perspektyvas”

Autorius: LVI Šaltinis: https://laisvavisuomene.lt/cen... 2018-09-12 10:22:00, skaitė 415, komentavo 0

Cenzūra JAV universitete: iš tinklapio išimtas tyrimas, galėjęs „anuliuoti translyčių bendruomenės perspektyvas”

Browno universitetas pateko į kritikos ugnį už savo paties tyrimo apie translytį jaunimą cenzūrą. Tyrimo autoriai priėjo išvados, kad socialiniai tinklai ir draugai gali paskatinti jaunimą lyties tapatybės keitimui.

Pranešama, kad praėjus penkioms dienoms po straipsnio paskelbimo universiteto interneto svetainėje jis buvo pašalintas atsižvelgiant į bendruomenės skundus, kad tyrimas yra „transfobiškas”.

Vis dėlto dekanė toliau tikina, kad universitetas siekia „akademinės laisvės“, o apie visus mokslinius darbus turėtų būti „energingai diskutuojama“.

Minėtas tyrimas tyrė vadinamąją „greitai prasidedančią lyties disforiją“ (angl. rapid-onsetgenderdysphoria), pasireiškiančią tuo, kad paauglys staiga pradeda save laikyti translyčiu, nors prieš tai niekada nekvestionavo savo lyties tapatybės. Pasikeitimas dažnai įvyksta po to, kai paauglys naudojasi socialiniais tinklais ir žiūri video apie lyties keitimą.

„Panašu, kad tokios lyties disforijos pradžia buvo susijusi su priklausymu bendraamžių grupei, kurios vienas, keli ar net visi nariai tuo pačiu laikotarpiu turėjo lyties disforijos sutrikimą ir save laikė translyčiais“, – sakė tyrimo autorė ir Browno universiteto elgesio mokslų docentė Lisa Littman.

256 apklausomis pagrįstas tyrimas paskelbtas recenzuojamame mokslo žurnale Plos One.

Tėvų teigimu, paaugliai „lyginant su laikotarpiu prieš translytės tapatybės atskleidimą, daug daugiau naudojosi socialiniais tinklais/ internetu“, kas privedė prie išvados, kad „draugai ir interneto šaltiniai gali skleisti tam tikrus įsitikinimus“.

Tyrime tvirtinama, kad prieš pat vaikams susiduriant su lyties disforija pasireiškusį „panirimo į socialinius tinklus procesą“ tėvai apibūdino kaip besaikį „lyties keitimo video medžiagos“ stebėjimą bei perdėtą socialinių tinklų naudojimą.

Toliau tyrime teigiama, kad paaugliai gali vieni kitiems daryti įtaką skatindami tam tikrą elgesį.

Paviešintame pareiškime Browno viešosios sveikatos mokyklos dekanė Bess Marcus sakė, kad universitetas „iš bendruomenės narių sulaukė susirūpinimo, jog tyrimo išvados gali būti panaudotos pastangų remti translytį jaunimą diskreditavimui ir translyčių bendruomenės narių perspektyvų anuliavimui“.

„Tiek universitetas, tiek mokykla visada pabrėžė akademinės laisvės svarbą ir tyrimų dėka tikslių debatų vertę“,– tęsė dekanė, pastebėdama, kad visi tyrimai „turėtų būti energingai aptariami“.

„Tyrinėjimų laisvės ir mokslinių diskusijų dvasia yra esminė siekiant akademinio meistriškumo. Tuo pačiu mes tvirtai tikime, kad viešosios sveikatos tyrėjams taip pat būtina įsiklausyti į daugialypes perspektyvas, atpažinti ir artikuliuoti savo darbo ribotumą.“

Browno universiteto atstovai po straipsnio išėmimo iš tinklapio praėjus keletui dienų išplatino viešą pareiškimą, jog Universitetas nevengia imtis kontroversiškų temų, tačiau atsižvelgdami į kolegų tyrėų pastabas ir kilusį nepasitenkinimą dėl tyrimo rezultatų bei įžvalgų, inicijuos straipsnio metodologijos ir atlikto tyrimo tikslumo patikrinimą. Kol kas jie skelbia nežinantys, kiek laiko užtruks toks patikrinimas. Tuo tarpu tyrimą galima rasti minėto recenzuojamo mokslinio žurnalo Plos One tinklapyje.

versta pagal Foxnews.com, News.Brown.Edu