Partijos nusprendė – iki 2030-ųjų 2,5% BVP (~20% metinio biudžeto!) bus skiriama kariniams reikalams

Autorius: Kibirkštis Šaltinis: http://kibirkstis.blogspot.com... 2018-09-14 17:21:32, skaitė 554, komentavo 6

Partijos nusprendė – iki 2030-ųjų 2,5% BVP (~20% metinio biudžeto!) bus skiriama kariniams reikalams

Kone visos parlamentinės partijos (išskyrus G. Palucko LSDP) – pradedant konservatoriais ir liberalais, baigiant „valstiečiais“ ir lenkų rinkimų akcija – sutiko, kad iki 2030-ųjų metų kariniams reikalams turėtų tekti 2,5% BVP finansavimas. Reikalas buvo oficialiai apiformintas. Bus skiriama pusę procento daugiau, nei praktiškai pasiektąjį 2%, kurio, kaip savotiškos duoklės iš NATO narių, dar 2016-ais į valdžią atėjęs Trampas ėmė reikalauti iš „sąjungininkais“ vadinamų JAV vasalų. Tarp kurių - ir Lietuva.

Aišku, mūsuose dalykas piešiamas gan gražiai. Girdi, viskas daroma dėlei nacionalinio saugumo. Mat rusas kaip puolė, taip toliau puola. Todėl, nors trečdalis Lietuvos balansuoja ties skurdo riba, reikia ne socialinių garantijų, ne didesnių atlyginimų (kad ir augant elementariausių maisto produktų kainoms!), o daugiau ginklų. Tiesa, kiek nuo šių 2,5% realiai teksią ginkluotei, o kiek – įvairioms „auksinių šaukštų“ aferoms, lieka atviru klausimu.

Tačiau reikalas dar įdomesnis, nei gali atrodyti. Nes pati „BVP“ samprata, kaip taisyklė, dalykas apgaulingas (kad ji neatspindi realaus materialinio visuomenės produkto – kita tema). Štai valdžia sako, – „skiriam kariuomenei 2%... O paskui dar pusę procento pridėsim.“... Ir ką? Nieko tokio. Nejau gailėsi mizernų 2, na, tebūnie – 2,5%! Retam tebus žinoma, kad už esamų 2% BVP stovi apie 13% viso biudžeto. Tuo tarpu už žadamųjų 2,5% BVP – nuo 18 iki 20%, taigi viena penktoji biudžeto!

Taip sakant, nuo 2030-ųjų (o G. Landsbergio šlapiuose sapnuose, kurių jis nė nebeslepia – nuo 2025-ųjų) daugiausiai iš „runkelių“ mokesčių surenkamo biudžeto bus skiriama (bent oficialiai) kariuomenei. Kaip jau minėjome, tam tikrai daliai nutekant atitinkamiems auksinių šaukštų, galbūt dar landsberginių darželių ir kt. elitiniams „projektams“...

Tokie prioritetai pagrindinių krašto politikų. Kurie (išlaidos kariuomenei), jei bent būtų ginami realūs liaudies interesai, galėtų teoriškai būti pateisinti. Bet šiuo atveju – tai tiesiog pažadėtas didesnis lietuviškas įnašas į bendrą JAV imperijos karinės mašinos kasą. Iš kurios, kilus realiam karui, vargu ar būtų kas skiriama „Marijos žemės“ apsaugai. Nes čia – tik buferinė zona, kurios gyventojų tylus abejingumas ir leidžia tokioms štai aferoms bei avantiūroms vykti.

Oficialų susitarimo tekstą galima pasiskaityti čia: Partijų susitarimas dėl LR karo išlaidų