Visi — ginti prezidentės!

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2018-09-15 12:15:45, skaitė 778, komentavo 12

Visi — ginti prezidentės!

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasmerkė valdančiosios koalicijos planus ištirti dviejų vyriausybių — konservatorių ir socialdemokratų — veiklą 2008-2016 metų laikotarpiu. Valstybės vadovė pareiškė, kad šiuo tyrimu valdantiesiems nepavyks "užčiaupti jai burną"

"Aš galiu labai aiškiai pasakyti, kad jei komisijos tikslas yra išgąsdinti mane ar priversti mane tylėti, kad aš nekritikuočiau valdančiosios koalicijos veiksmų, tai to tikrai nebus", — sakė Grybauskaitė interviu Nacionaliniam radijui.

Pabrėžtina, kad be prezidentės atvirai prieštarauja tyrimui tik konservatoriai. Jų vadovas Gabrielius Landsbergis visiškai palaiko Grybauskaitės nepasitenkinimą ir sako, kad Seimo darbas bus paralyžuotas šio tyrimo metu.

— Gediminai, atėjo laikas išeiti į gatves, organizuoti mitingus ir protestus, tam, kad apgintume mūsų prezidentę Dalią Grybauskaitę ir tikruosius Lietuvos patriotus — konservatorius. Valdantieji visai gėdą prarado ir ketina ištraukti į viešumą politinio elito intrigų "skeletus" ir "nešvarius aukščiausios valdžios skalbinius".

— Vytautai, aš nesuprantu, kas blogo tame, jei dabartinė vyriausybė atliks ankstesnių institucijų darbo auditą? Tai yra įprasta praktika demokratinėje visuomenėje. Jei visa, kas buvo padaryta ankstesnės vyriausybės ir asmeniškai prezidentės Dalios Grybauskaitės, buvo tik Lietuvos ir jos gyventojų labui, tuomet nėra ko bijoti. Aš nesuprantu, kodėl prezidentė taip susijaudino, sužinojusi apie planus pradėti parlamentinį tyrimą. Galų gale, rezoliucijoje dėl specialios komisijos įsteigimo kalbama apie vyriausybių darbą, o ne asmeniškai prezidentės. Dar daugiau, pagal Konstituciją prezidentas yra atsakingas tik už užsienio politiką ir neturėtų kištis į valstybės reikalus. Juk Dalia Grybauskaitė taip ir elgėsi? Juk ji kiekvieną dieną siekia pagerinti savo piliečių gerovę, duodama nurodymus ministrams ir ministrams?

— Na, Gediminai, neperlenk lazdos. Pats supranti, kad prezidentė negalėjo ramiai žiūrėti į visokius pareigūnų bandymus įlįsti į valstybės kišenę ir paveikti Seimo ir Vyriausybės priimamus sprendimus.

— Negalėjo? O kaipgi jos glaudaus bendradarbiavimo faktai, atskleisti per pastarąjį parlamentinį tyrimą, su politikais ir verslininkais (tarp liberalų ir koncerno "MG Baltic")? Ir kaip galima įvertinti Grybauskaitės dalyvavimą tokių privačių kompanijų kaip "Ikea" ar "Hitachi" palaikyme? Tegu parlamentarai pasidomi, kaip buvo patvirtinti tokie projektai, kaip Visagino atominės elektrinės statybos, suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas, kokiomis sąlygomis į Lietuvą atėjo didžiulės kompanijos, tokios kaip "Ikea", "Samsung", "IBM"? Kodėl taip atsitiko, kad visą prekybą Lietuvoje monopolizavo trys ar keturi dideli mažmeninės prekybos tinklai, o smulkios ir vidutinės įmonės buvo beveik pašalintos? Taip, vis dar gali kilti keletas klausimų, pavyzdžiui, kodėl Lietuva per 14 metų ES taip ir velkasi atsiliekančių šalių narių sąrašo gale pagal gyvenimo lygį, pajamas ir socialinę apsaugą. Aš labai noriu sužinoti atsakymus į visus šiuos klausimus.

— Nejaugi tu nesupranti, kad didelėje politikoje kartais reikia priimti sprendimus, kurių nauda šaliai bus tik po 10-20 metų? Jei mūsų prezidentė ir konservatoriai nuolat nerėktų apie Rusijos keliamą pavojų, seniausiai vėl būtume Rusijos imperijos sudėtyje, o šiandien Lietuva laisva ir nepriklausoma šalis — ES ir NATO narė! Vardan to visi žmonės turėtų atsisakyti kai kurių materialių vertybių. Dalia Grybauskaitė tame pačiame interviu "LRT" atsakingai pasakė: "Galiu labai aiškiai pasakyti, kad jei tarp komisijos tikslų bus ir tikslas mane išgąsdinti arba nutildyti, kad nekritikuočiau valdančiųjų veiksmų, tai tokia komisija šio tikslo tikrai nepasieks. Jei matysiu antikonstitucinę elgseną, žmogaus teisių ir laisvių ribojimą bei neraštingus ar korumpuotus sprendimus, tai labai aiškiai ir įvardinsiu bei stabdysiu tokius veiksmus savo kompetencijos ir konstitucinių galių rėmuose". Bravo, prezidente! Aš su Jumis, Jūsų ekselencija!