Kuriozai ir nusišnekėjimai Merkel vizito metu

Autorius: Rimas Naujelis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-09-17 18:24:44, skaitė 738, komentavo 2

Kuriozai ir nusišnekėjimai Merkel vizito metu

Pagaliau Vilniuje apsilankė įtakingos valstybės lyderis. Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Dažniausiai mus aplanko monarchai ar mažų valstybių vadovai

Tiesa, šį mėnesį dar sulauksime Vatikano vadovo vizito, tačiau Vatikano įtaka pasauliniams procesams jau senokai sumenko, o dar tie najausi pedofilijos skandalai, purtantys katalikų bažnyčią…

Bet ir Merkel vizitu džiaugtis nėra ko. Ji atvyko čia ne tik pas mus, bet ir tam, kad susitiktų iškart su visa Baltijos šalių premjerų trijule. Kaip globėja. Ir proga, vizito motyvas tėra protokoliniai, kaip, beje, ir Romos popiežiaus — parodyti pagarbą Baltijos valstybių šimtmečiui, kurį švenčiame šiemet.

Kitą kartą sulauksime tokių aukštų svečių tada, kai švęsime 200 metų jubiliejų? Įmanomas dalykas. Nes bent jau Merkel nelabai čia ką ir turi aptarinėti, tuo labiau kažką nuspręsti. Jai pačiai tokia nuostata nejučia išsprūdo ir jos pačios lūpų, kai ji lyg ir norėjo ištarti mandagumo komplimentą Daliai Grybauskaitei: "Miela Dalia, vykstančiose diskusijose dėl Europos tu esi labai svarbus asmuo ir aš tau noriu nuoširdžiai už tai padėkoti."

Būtent "diskusijose" tu, Dalia, esi labai svarbus asmuo. Bet ne svarbių sprendimų priėmime. Svarbių sprendimų priėmime tu nesi svarbus asmuo. Ir tavo kolegos iš Rygos ar Talino taip pat. "Normandijos ketvertukas" apsieina be jūsų. Dujotiekio "Nord Stream-2" tiesimas — taipogi.

Su Emanueliu Makronu dėliodama ES ateities dėlionę, Merkel jūsų nepasikviečia. Būsimojo Europos Komisijos vadovo  kandidatūra irgi bus nuspręsta siaurame didžiųjų ES šalių vadovų rate. Na taip, žinoma, po labai draugiškų "diskusijų" su tokiais "svarbiais asmenimis" kaip Dalia Grybauskaitė.

Kaip žavu yra vien tik įsiklausyti į tai, ką tokių vizitu kaip šis metu prišneka patys politikai. Vieną Merkel citatą jau pateikėme, ji kaip vinis. O kuo gi atsakė D. Grybauskaitė? Merkel dar net neatvykus, dar belaukiant svarbiausios Europos ponios nusileidimo iš debesų į Vilniaus oro uostą, Lietuvos vadovė jau iškiliai ištarė:  "Vokietija ir kanclerė yra tie lyderiai, nuo kurių priklausys, kokia bus Europos ateitis."

Ne nuo visų Europos šalių priklausys jos, Europos, ateitis, o nuo "lyderių" — nuo Vokietijos ir nuo kanclerės… Nepriklausomybės nebėra. Tegyvuoja priklausomybė! Nuo kanclerės.  Mes pasiruošę patarnauti ponams. Mes patys atvirai pasakome, kad mūsų ateitis priklausys nuo kitų. Baudžiauninko mentalitetas?

Pasiklausykite, ką mūsų prezidentė pasakė toliau: "Aš ne tik dėkoju, bet aš džiaugiuosi, kad NATO bataljonas Lietuvoje yra vadovaujamas Vokietijos karių." D. Grybauskaitė kone springsta nuo džiaugsmo ašarų. "Lyderiams", nuo kurių priklauso tavo ateitis, ne tik dėkojama. Jais reikia džiaugtis! Juk jie atvyko pas mus ir liko pas mus! (450 Vokietijos karių nuo pernai dislokuoti čia.) O juk galėjo ir neatvykti, galėjo pas kaimynus latvius nuvykti.

Beje, pati Merkel visai nerodė džiaugsmo karine tema. Matyt, jos atmintis geresnė, ką ji ir pademonstravo, kreipdamasi į Vokietijos karius bei primindama, kad, deja, ankstesnės Vokietijos karių "misijos" šiose teritorijose būdavo liūdno pobūdžio. Ir karinio parado Merkel nesurengė, nors galime įsivaizduoti, kad mūsiškiai "vanagai", greičiausiai, labai paslaugiai siūlė tą padaryti.

Jei kalbėtume apie mūsų ateities priklausomybę nuo kanclerės, tai čia Grybauskaitė nors ir suklydo, bet, matyt, nejučia turėjo omenyje savo nuosavą ateitį. Jos kaip politikės ateitis išties gerokai priklauso nuo Merkel. Kitąmet atsilaisvina Europos vadovų tarybos pirmininko vieta.

Šiuo metu šias pareigas eina Donaldas Tuskas. Neoficialiai, Briuselio kuluaruose tarp galimų jo įpėdinių minima ir Grybauskaitė. Tai nominalios pareigos. Jas einantis "labai svarbus asmuo" gali dalyvauti "diskusijose" europiniais klausimais. Bet ne daugiau. Kaip matome,  Tuskas niekuo nepasižymėjo. Iki šiol viską lėmė kelios didžiosios ES šalys. Tad ir Grybauskaitė netrukdytų joms toliau tvarkytis.

Kad ji nusitaikė į šias pareigas, dėl to mažai abejonių. Tai rodo ir jos minėta retorika garbinant bei nusižeminant prieš "lyderius". Taip pat tai, jog Lietuvos prezidentė nedrįso nė vienu svarbiu punktu paprieštarauti Vilniuje viešėjusiai Merkel.

Anksčiau vidaus auditorijai svaidžiusi žaibus dėl dujotiekio "Nord Stream-2" projekto, kurio imasi įgyvendinti Rusija, Vokietija ir dar pora šalių, šįkart Grybauskaitė nedrįso nors truputį paprieštarauti Merkel į akis. Maksimumas, ko ji neišsigando pasakyti, tai kad šis dujotiekis turįs "geopolitinį charakterį". Žinoma, kas gi tuo abejoja?

Užtat Merkel po pokalbio su Grybauskaite, kaip tikroji šeimininkė, dėstė tiesiai šviesiai: "Mūsų poreikis dujoms tikriausiai augs. "Nord Stream-2" projektas, man atrodo, būtų visai reikšmingas ir svarbus." Tačiau tam, kad vietos rusofobai visai nosies nenukabintų, Merkel pamalonino juos jau standartine formuluote, esą sankcijos Rusijai išliks, kol šioji "neįgyvendins Minsko susitarimų". (Tarsi tai priklausytų tik nuo Rusijos.)

Ir čia pasireiškė premjeras Saulius Skvernelis, per susitikimą su Merkel išsakęs pageidavimą, kad į Lietuvos rinką įžengtų ir taip, per konkurenciją, prekių kainas sumažintų vokiškas prekybos tinklas "Kauffland". Tarsi kanclerė būtų kokia "Kauffland" vyriausioji vadybininkė, o Skvernelis — vokiškojo verslo lobistas.

Kai vizitas neturi substancijos, jį neišvengiamai lydi kuriozai.