Nobelio taikos premijos laureatė perspėja Vakarus: Rusijos demonizavimas pavojingas pasauliui

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2018-09-20 15:09:09, skaitė 728, komentavo 2

Nobelio taikos premijos laureatė perspėja Vakarus: Rusijos demonizavimas pavojingas pasauliui

Nobelio taikos premijos laureatė Mairead Maguire įspėjo: Rusijos engimas, kurį taip propaguoja vakarai, yra neatleistinas poelgis. Tai skatina pasaulį grįžti į šaltojo karo erą.

Rusija šiame kaltinimų žaidime tapo atpirkimo ožiu. Tokiu būdu JAV ir kitos sąjungininkės gali pateisinti vis didėjančias karines išlaidas, rašė Maguire. „Visos kariuomenės privalo turėti priešą, kad jaustųsi reikalingos“,- sakė ji, pridurdama, jog žmonės „turi būti įtikinti, kad jų valstybei gresia pavojus ir kažkas turi saugoti jų laisvę.“

Pasirodo vakarų elitą veda iš proto mintis, kad vieną dieną jie gali nebebūti pranašesnis ir prarasti globalią hegemoniją kitų stiprėjančių šalių (pvz. Rusija, Kinija) atžvilgiu, aiškino taikos aktyvistė. „Negi mes nuoširdžiai tikime, kad vakarų sąjungininkės pasiryžusios lengvai atsisakyti savo galių? Mano spėjimas yra: ne taip paprastai“,- rašė Maguire.      

„Senos, mirštančios imperijos kausis nagais ir dantimis, kad apsaugotų finansinius interesus, tokius kaip naftosdolerius ir kitus privalumus, kurių nebūtų, jei šalis nesinaudotų savo jėga prieš skurdo alinamas šalis“,- perspėjo ji.  

„Rusijos demonizavimas – vienas iš pavojingiausių dalykų, kurie šiuo metu vyksta pasaulyje“,- sakė Maguire ir pridūrė, jog vakarų žiniasklaidos skleidžiamos propagandos kiekis „primena šaltojo karo laikus.“ Ji taip pat kvietė žmones atsipeikėti ir pažvelgti į tikruosius vakarų kovos už laisvę rezultatus. O jie kalba patys už save: milijonai skursta, tačiau saujelė elito „finansiškai pasipelnė iš karo.“   

„Viso pasaulio žmonės yra veikiami karo propagandos, kuri remiasi melu. Mes jau galime matyti rezultatus: NATO įsiveržia ir okupuoja teritorijas, teisindamiesi, kad tai „humanitarinė intervencija“ ir „žmonių prigimtinė teisė į apsaugą“,- teigė Maguire ir kaltino JAV bei jos sąjungininkes (JK, Prancūziją) nemokėjimu spręsti konfliktų dialogu.

Taikos aktyvistai ėmė reikalauti, jog „politinių lyderių demonizavimas būtų stabdomas kuo greičiau, jei ši politika bus naudojama pasiruošti karams ir invazijoms.“ „Žinoma, jau pats metas mums, europiečiams, pasipriešinti tokiai padėčiai, kai turime rinktis [tarp Rusijos ir JAV]“,- pridėjo Maguire.

Ji taip pat siūlė panaikinti sankcijas Rusijai ir atkurti pasitikėjimą tarp tautų. „Jau laikas politikos lyderiams ir kiekvienam iš mūsų pakilti iš bedugnės tam, kad galėtume užmegzti ryšius su Rusijos broliais ir seserimis“,- rašė ji.   

Mairead Maguire yra taikos aktyvistė iš Šiaurės Airijos. Ji buvo vienaTokias kontrolės priemones artimiausiu metu turi pradėti taikyti ir kitos ES šalys. iš „Moterys už taiką“ (ang. „the Women for Peace“) judėjimo steigėjų, kuris vėliau tapo „Taikos žmonių bendruomene“ (ang. „the Community for Peace People“). Bendruomenės tikslas – padėti išspręsti užsimezgusius konfliktus regione. Už pastangas palaikyti taiką ji 1976 metais buvo apdovanota Nobelio taikos premija kartu su Betty Williams.  

Maguire ėmė atvirai kritikuoti JAV ir Britanijos vykdomą politiką Artimuosiuose rytuose, įskaitant vakarų įsiveržimą į Iraką ir Afganistaną. Ji net atsisakė dalyvauti Nobelio viršūnių susitikime Čikagoje 2012 metais, nes jį organizavo JAV valstybinis departamentas, kuris, pasak Maguire, „tęsia karus, nepaisydamas pagrindinių pilietinių laisvių, žmonių teisių ir tarptautinių įstatymų.“ Ji taip pat kritikavo Izraelio veiksmus prieš Palestiną.       

2009-aisiais ji griežtai kritikavo Norvegijos Nobelio komiteto sprendimą apdovanoti JAV prezidentą Baraką Obamą Nobelio taikos premija.

„Jie teigia, jog apdovanojimas skiriamas už jo nepaprastas pastangas stiprinti tarptautinę diplomatiją ir bendradarbiavimą tarp tautų. Tačiau jis vis tiek tęsia militarizmo politiką bei Afganistano okupaciją vietoje to, kad kalbėtų ar derėtųsi su visomis konflikto šalimis“,- tuo metu kalbėjo ji.