A.Maldeikienė labiau rūpinasi kiniečiais nei lietuviais

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/2018... 2018-10-01 15:25:35, skaitė 454, komentavo 1

A.Maldeikienė labiau rūpinasi kiniečiais nei lietuviais

A.Maldeikienė ir jos kolegos, labai pergyvena dėl Kinijoje žmogaus teisių pažeidimų, bet akis užmerkia į Lietuvoje vykdomus žmonių persekiojimus ir tautinės nesantaikos kurstymą. Tai, kad Lietuvoje be jokio pagrindo daromos kratos, žmonės per žiniasklaidą paverčia tautos priešais, kurpiamos politinės bylos, klastojami bylose duomenys, iš aktyvistų bandoma padaryti psichiškai nesveikus žmones A.Maldeikienė ir jos kolegos nemato ir dėmesį sutelkia į Kiniją.

Tai, kad Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetas paskelbė 2018 m.  pastabas Lietuvai dėl žmogaus teisių pažeidimų ir slapto ČŽV kalėjimo A.maldeikienė nei “cypt“.

LRS A.Maldeikienės pranešimas:

Minint Kinijos Liaudies Respublikos 69-ąsias įkūrimo metines pirmadienį prie Kinijos Respublikos ambasados Vilniuje susirinkę žmonės protestavo prieš žmogaus teisių pažeidimus šioje vienvaldiškai Komunistų partijos valdomoje valstybėje.

Ypatingas dėmesys buvo atkreiptas į veiksmus, nukreiptus prieš uigūrų tautą, kuri persekiojama tiek todėl, kad šios tautos nuo amžių gyvenamos žemės reikalingos ambicingam Kinijos projektui „Viena juosta, vienas kelias“, tiek dėl priklausymo musulmonų religinei bendruomenei.

Mitinge pažymėta, kad 2018 metų rugsėjo 12 dieną didele balsų persvara Europos Parlamentas priėmė Rezoliuciją dėl ES ir Kinijos santykių padėties, kurioje primygtinai nurodo, kad Europos Sąjungos bendravimas su Kinija turėtų būti principingas, praktiškas ir pragmatiškas, tačiau plėtotis nepaminant šalių interesų ir bendrų ES vertybių.

Paremdami Europos Parlamento dokumentą mitingo dalyviai atkreipė dėmesį ir į rezoliucijoje akcentuojamas grėsmes, kurios ryškėja vertinant Kinijos subregioninės diplomatijos projektą – „16+1“ susitikimų formatą, kuriam priklauso ir Lietuva.

Dokumente konstatuojama, kad nors „16+1“ šalyse Kinijos jau suplanuotos investicijos ir finansavimas yra solidūs, tačiau „ne tokie svarbūs kaip ES investicijos ir dalyvavimas“ ir todėl susitarimo narės užtikrinti, kad jų dalyvavimas šiame formate sudarytų sąlygas ES turėti vieningą poziciją palaikant santykius su Kinija.

Mitingo metu pritarta EP rezoliucijos raginimui, kad „16 +1“ susitarimo valstybės narės, tarp jų Lietuva, atliktų išsamią pasiūlytų infrastruktūros projektų analizę ir patikrą, įtraukiant visus suinteresuotuosius subjektus, ir užtikrintų, kad nebūtų pakenkta nacionaliniams ir Europos interesams dėl trumpalaikės finansinės paramos ir ilgalaikių įsipareigojimų, prisiimamų dėl Kinijos dalyvavimo strateginiuose infrastruktūros projektuose, taip pat dėl potencialiai didesnės politinės įtakos, nes tai susilpnintų ES bendrąsias pozicijas Kinijos atžvilgiu.

„Lietuvai nereikia investicijų, kurios aplaistytos žmonių krauju ir ašaromis“, – sako Seimo narė Aušra Maldeikienė. Pasak jos, „jeigu kaunamės už tai, kad pažeidžiamos Rusijos opozicijos teisės, tai daug didesnį nerimą turėtume jausti dėl šalių, kuriose apskritai nėra opozicijos ir kurias valdo autoritarinė Komunistų partija“.

Lietuvos prekybos ryšiai su Kinija yra labai asimetriški, o prekybos disbalansas Kinijos naudai siekia beveik 664 mln. eurų. 2017 metais Lietuvos eksportas į Kiniją sudarė 179,1  mln. eurų arba 0,7 proc. nuo bendros eksporto apimties, Kinijos prekių importas sudarė 822,9 mln. eurų (2,9 proc. nuo bendros importo  apimties). 2018 metų antrojo ketvirčio pabaigoje tiesioginės Kinijos investicijos Lietuvoje sudarė 10, 13 mln. eurų (palyginus su 4,78 mln. eurų tuo pačiu metu 2017 metais), o Lietuvos investicijos Kinijoje buvo 44,69 mln. eurų (per metus išaugo 20,5 mln. eurų).

Įvertinę kontraversišką Kinijos investicijų situaciją, Seimo nariai inicijavo Seimo Europos reikalų komiteto klausymus Kinijos ir Lietuvos bendradarbiavimo klausimais, kur URM ir Finansų ministerijos atstovai pristatys Lietuvos pozicijas formato „16+1“ rėmuose ir paaiškins, kokių priemonių bus imamasi, kad būtų nuosekliai įgyvendinama EP rezoliucija.

Už EP rezoliuciją balsavo ir 8 Lietuvos atstovai: Laima Liucija Andrikienė,  Petras Auštrevičius, Valentinas Mazuronis, Valdemaras Tomaševskis, Algirdas Saudargas, Vilija Blinkevičiūtė, Bronis Ropė, Viktoras Uspaskichas. Mitingo Rezoliuciją palaikė 33 Seimo nariai, priklausantys Tėvynės Sąjungos-Krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, socialdemokratų, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijoms bei Mišriai Seimo narių grupei.

Priedas: Mitingo, įvykusio 2018 metų spalio 1 dieną Vilniuje, REZOLIUCIJA

„69 komunistinės Kinijos gyvavimo metai pažymėti milijonų žmonių kančiomis. Pastaruoju metu Kinijos Liaudies Respublikos Komunistų partija vėl stiprina represijas savo šalies gyventojų atžvilgiu.

Siekdama įgyvendinti „Viena juosta, vienas kelias“ iniciatyvą Sindziango regione, kuriame daugiausiai gyvena etiniai uigūrai ir kazachai, KLR realizuoja kalinimo be teismo sprendimo programą. Pagal ją sulaikoma dešimtys tūkstančių žmonių, kuriems taikomas priverstinis politinis perauklėjimas. Kinija persekioja uigūrų kalbą, papročius ir religines praktikas. Tūkstančiai uigūrų ir etninių kazachų yra įkalinti vadinamosiose politinio perauklėjimo stovyklose.

Xi Jingpino Vyriausybė beveik milijoną uigūrų musulmonų įkalino perauklėjimo stovyklose, kur šeimos yra verčiamos išsižadėti savo religinių įsitikinimų ir šlovinti valdančiąją Komunistų partiją. Siekdama palaužti uigūrų tautos dvasią KLR naudoja smurtą, kankinimus, masinį sekimą ir areštus.

KLR piliečiai yra visuotinai sekami naudojant „Skynet“ elektroninio stebėjimo sistemą pagrindiniuose miestų rajonuose, įrengiant GPS stebėjimo įrenginius visose motorinėse transporto priemonėse, naudojant veido atpažinimo skaitytuvus kontrolės punktuose, traukinių stotyse ir degalinėse ir prievarta imant tautinių mažumų atstovų kraujo mėginius, siekiant dar labiau išplėsti Kinijos DNR duomenų bazę.

Kinija ir toliau vykdo represijas Tibete, naikindama tibetiečių tapatybę ir kultūrą. Tibete KLR persekioja bet kokius, net pačius taikiausius protestus ar valstybės politikos kritiką, susijusią su etninių ar religinių mažumų interesų gynimu. Nepriklausomiems stebėtojams ir žurnalistams yra apribotos galimybės pateikti į Tibeto autonominį regioną. Neviltis skatina drastiškas protesto priemones ir pablogėjus humanitarinei padėčiai Tibete padidėjo susideginimo atvejų skaičius (iš viso nuo 2009 metų – 156 atvejai nuo 2009 m.).

Vertindami Kinijos Liaudies Respublikos vykdomus žmogaus teisių pažeidimus;

suprasdami, kad planuojamos Kinijos valstybinių įmonių investicijos į strateginius Lietuvos objektus yra grėsmė Lietuvos žmonių referendumu pasirinktai geopolitinei krypčiai ir bendradarbiavimas su totalitarine valstybe, kuriai vienasmeniškai vadovauja Komunistų partija;

prisimindami šimtų tūkstančių Lietuvos žmonių, kuriuos nukankino sovietinis komunistinis režimas, kančias,

reikalaujame, kad KLR stabdytų represijas šalies viduje;

reikalaujame, kad bendraudama su kitomis nepriklausomomis valstybėmis KLR remtųsi tarptautine teise;

pareiškiame, kad nuosekliai sieksime, jog Lietuva išlaikytų valstybės, kurios politika grindžiama vertybėmis, o ne vadinamuoju pragmatizmu, kelią.

Pasirašo: Seimo nariai dr. Aušra Maldeikienė, Ingrida Šimonytė, Naglis Puteikis, Bronislovas Matelis, Gintaras Steponavičius, Justas Džiugelis, Arūnas Gelūnas, Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Dovilė Šakalienė, Rasa Budbergytė, Arvydas Anušauskas, Vytautas Kernagis, Žygimantas Pavilionis, Rūta Miliūtė, Stasys Jakeliūnas, Andrius Navickas, Audronis Ažubalis, Monika Navickienė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Andrius Kupčinskas, Vitalijus Gailius, Gabrielius Landsbergis, Rasa Juknevičienė, Gintarė Skaistė, Agnė Bilotaitė, Irena Degutienė, Antanas Matulas, Kęstutis Masiulis, Remigijus Žemaitaitis, Stasys Šedbaras, Virginija Vingrienė“

Vaidas Žemaitis