Kremlius džiūgauja: referendumas dėl Makedonijos stojimo į ES ir NATO sužlugo

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://ekspertai.eu/kremlius-d... 2018-10-01 22:46:02, skaitė 697, komentavo 0

Kremlius džiūgauja: referendumas dėl Makedonijos stojimo į ES ir NATO sužlugo

Gauruotai Kremliaus rankai pavyko įžiebti dar vieną kivirčą Balkanuose, tiksliau, Makedonijoje, kurią referendumo keliu norėta paskelbti Šiaurės Makedonija.

Kaip tvirtina THE GUARDIAN, Buvusioje Jugoslavijos Respublikoje Makedonijoje (BJRM) vykęs referendumas yra dar viena Rusijos pergalė.

Vakarų šalių lyderiai norėjo, kad šalis integruotųsi į ES, tačiau Rusija juos aplenkė, tvirtina britų dienraštis.

Rugsėjo 30 d. BJRM vykusiame referendume norėta šalį pervadinti į Šiaurės Makedoniją, tačiau jame dalyvavo vos 36 proc. balso teisę turinčių šalies piliečių. Kad referendumas įvyktų, būtų prireikę ne mažiau 50 proc.

Tiesa, apie 90 proc. balsavusiųjų pasisakė už Makedonijos ėjimą Europon.

Referendumo tikslas buvo ne tik pakeisti šalies pavadinimą, bet ir sureguliuoti iki šiol nekokius santykius su Graikija. Referendumo dalyvių klausta: Ar palaikote stojimą į ES ir NATO bei susitarimą tarp Makedonijos ir Graikijos Respublikų? Jei Makedonija nebūtų pakeitusi pavadinimo, Atėnai būtų blokavę Skopjės integraciją į Vakarus (dalis Graikijos taip pat vadinasi Makedonija, - red. past.).

THE GUARDIAN manymu, referendumui neįvykus, labiausiai iš to išlošė Vladimiras Putinas.

Vakarų analitikų nuomone, Rusija stengiasi Balkanuose didinti savo įtaką, kad Serbija, Kosovas ir Juodkalnija nepatirtų Vakarų įtakos.

Rusija neigia, kad kišosi į referendumą, tačiau, pasak Vakarų diplomatų, pastarąjį mėnesį socialiniuose tinkluose kasdien atsirasdavo bent po 40 žinučių, drąsinančių boikotuoti referendumą.

2016 m. Maskva buvo apkaltinta rengusi perversmą Juodkalnijoje, kad ši nestotų į NATO.

Šaltiniai: theguardian.com, geopolitica.ru