"Tvarkos ir teisingumo" lyderis paragino Pakso bendražygius palikti partiją

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2018-10-02 12:20:36, skaitė 447, komentavo 0

Žemaitaitis mano, kad apie 80 žmonių turi pasitraukti iš partijos, nes jie jau seniai dalyvauja buvusio Lietuvos prezidento sukurtame judėjime

VILNIUS, spalio 2 — Sputnik. Partijos "Tvarka ir teisingumas" vadovas Remigijus Žemaitaitis pareiškė, kad po buvusio Lietuvos prezidento Rolando Pakso išėjimo su juo partiją turi palikti ir jo bendražygiai, praneša LRT.

Pasak Žemaitaičio, pagaliau išeis partijos nariai, kurie pastaruoju metu iš tikrųjų nenorėjo dirbti,  užsiiminėjo destrukcija ir visokiais neteisėtais tarybų posėdžių šaukimais, parašų rinkimu, Drausmės komisijos posėdžių protokolų klastojimu.  

"Aiškiai jiems šeštadienį kongrese pasakyta, kad tokių žmonių negali būti partijoje, jie negali dirbti. Aš manau, kad jie patys susivoks ir patys pasitrauks. Jeigu jie turi garbės ir sąžinės, tą jie padarys", – pareiškė vėl išrinktas partijos lyderis.

Tarp tų, kurie turėtų palikti partiją, Žemaitaitis įvardijo ir partijos Klaipėdos rajono skyriaus pirmininką Sigitą Karbauską. Iš viso, partijos lyderio skaičiavimais, turi pasitraukti apie 80 žmonių, iš jų iki dešimt partijos skyrių pirmininkų.

"Jie yra seniai prisijungę prie to judėjimo, kurį Paksas įkūrė lapkričio mėnesį", — pabrėžė Žemaitaitis.

Anksčiau buvęs Lietuvos prezidentas, europarlamentaras Rolandas Paksas pareiškė, kad nenori būti susijęs su partija "Tvarka ir teisingumas".

Paksas pabrėžė, kad nenori likti ir būti "veliamas vienadienių grupuočių beviltiškų tarpusavio kovų ir melo lauke, į kurį ne savo valia šiandien įtraukiama ir visa "tvarkiečių" bendruomenė".

Buvęs Lietuvos prezidentas sukūrė partiją "Tvarka ir teisingumas", tačiau 2016 metais jis buvo priverstas atsisakyti jai vadovauti, spaudžiant oponentams.

Rugsėjo pradžioje partijos taryba nusprendė paskirti Paksą pirmininku. Tačiau dabartinis lyderis Remigijus Žemaitaitis pareiškė, kad įvykęs posėdis negali būti laikomas galiojančiu, nes nebuvo kvorumo.

Gegužės mėnesį Paksas paskelbė apie naujo visuomeninio judėjimo sukūrimą, kuris vadinasi "Šaukiu aš tautą".

Buvęs Lietuvos prezidentas Rolandas Paksas buvo pašalintas iš valstybės vadovo pareigų 2004 metais dėl apkaltos. Parlamentarai jį pripažino kaltu dėl trijų kaltinimo punktų: pilietybės suteikimas išimties būdu jo rinkimų kampanijos rėmėjui Rusijos verslininkui Jurijui Borisovui, nesugebėjimas užtikrinti valstybės paslapčių sąlygas ir galių viršijimas. Vėliau Lietuvos Konstitucinis Teismas iki gyvos galvos uždraudė Paksui kandidatuoti į politiko arba kitas priesaikos reikalaujančias pareigas. 2011 metais Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) nusprendė, kad draudimas balotiruotis rinkimuose yra neproporcingas.

Birželio mėnesį Lietuvos teisingumo ministerijos atstovavimo Europos Žmogaus Teisių Teisme skyriaus vedėjas Donatas Murauskas pranešė, kad šaliai gali grėsti sankcijos, jei iki spalio mėnesio respublikos parlamentas nepriims pakeitimų, leidžiančių Paksui tapti kandidatu prezidento ar parlamento rinkimuose.

Praėjusią savaitę Lietuvos parlamentas per pirmąjį svarstymą patvirtino Konstitucijos pataisas, leidžiančias tiems asmenims, kuriems anksčiau buvo paskelbta apkalta, dalyvauti prezidento ir parlamento rinkimuose po dešimties metų nuo jų pasitraukimo iš pareigų.