JAV ėmėsi Rusijos oligarchų pamėgto „pinigų prieglobsčio“ – Kipro

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/10/jav-... 2018-10-03 09:22:34, skaitė 1066, komentavo 0

JAV ėmėsi Rusijos oligarchų pamėgto „pinigų prieglobsčio“ – Kipro

„Didįjį Penktadienį, kada vyriausieji stambiausio Kipro banko vadybininkai buvo graikų pravoslavų bažnyčiose, staiga ėmė vibruoti jų telefonai.

Stambiausias banko akcininkas, rusų oligarchas Viktoras Vekselbergas, tik ką pateko į JAV finansų ministerijos paskelbtų sankcijų poveikio zoną“, – pasakoja The Wall Street Journal korespondentai, Nektaria Stamouli ir Drew Hinshaw.

„Bank of Cyprus vadybininkai skubiai susirinko, kad sudarytų laišką, pranešantį investuotojui-milijardieriui, kad jis turi pasiimti iš banko savo pinigus.

Jų saulėta sala, seniausiai tapusi mėgstamu turtingų rusų pinigų prieglobsčiu, tapo vienu ir pagrindinių taškų amerikiečių atakai, skirtai „išpompuoti“ pinigus, kuriuos, kaip tvirtina JAV oficialūs asmenys, išplauna Vladimiro Putino šalininkai visoje Europoje“, – teigiama straipsnyje.

Naujas JAV sankcijų sąrašas Kiprui tapo kampanijos pradžia už verslo modelio keitimą – kampanijos, kuri, leidinio nuomone, taps pačios Amerikos galios testu.

Laikraštis tvirtina: „Šalių ratas Europos periferijoje, įskaitant Maltą ir Latviją, patiria milžinišką spaudimą – iš jų reikalaujama atsisakyti naudingų-pelningų Rusijos klientų.

Kipre šis spaudimas stipresnis, nei kažkur kitur“.

Autoriai aprašo JAV finansų ministerijos valdininkų susitikimą su Kipro reguliatoriais, kuris vyko gegužės pradžioje.

Amerikietis „mojavo sąrašu su sekančios rusų oligarchų grupės vardais, kurie, tikėtina, bus baudžiami“ ir „užsiminė apie Latvijos banką (ABLV – sarmatas.lt), neseniai uždarytą po to, kai JAV pasisakė su kaltinimais dėl rusiškų pinigų plovimo“.

„Ar jūs matėte, kas įvyko Latvijoje? – paklausė Marshall Billingsley, JAV finansų ministro pavaduotojas, kovos su terorizmo finansavimu klausimais. – Jums tikrai nereikia, kad kažkas tokio įvyktų čia“.

„Pabandykite įsikišti“, – atkirto neįvardintas neįvardinto Kipro reguliatoriaus atstovas.

Leidinys paaiškina: „JAV veiksmai erzina Kipro politikus, o taip pat eilinius žmones.

Čia į Maskvą, visumoje žiūrima palankiai – kaip į didelę valstybę, pasirengusią ginti šalį nuo Turkijos, kuri nuo 1974 metų yra okupavusi salos šiaurinę dalį.

Bankininkai mano, jog kritiškas požiūris į Kiprą neteisingas“.

Laikraštis vardina priemones, kurių vis tik imamasi Kipre: „šalies centrinis bankas uždaro šimtus tarpininkų kompanijų ir reikalauja, kad bankai vykdytų pasikalbėjimus su savo klientais akis į akį.

Kipro reguliatoriai prašu klientų-rusų nuvykti į savo tėvynę ir surinkti mokesčių sertifikatus.

Tarpininkus, tokius kaip teisininkai nušalina nuo proceso, kadangi bankininkai reikalauja nustatyti tikruosius kompanijų savininkus, kurie turi saloje bankų sąskaitas.

Dešimtys tūkstančių klientų gavo laiškus su pranešimais apie tai, jog jų sąskaitos uždarytos, kadangi jie neatitinka naujų reikalavimų kriterijų“.

„Kai kurie rusų oligarchai vis dar turi čia verslą, nors Bank of Cyprus tvirtina, jog įdėmiai juos stebi“, – rašo leidinys..