Medikai iš Kanados ragina įteisinti organų donorų eutanaziją

Autorius: Michael Cook Šaltinis: https://laisvavisuomene.lt/rag... 2018-10-03 09:29:50, skaitė 389, komentavo 0

Medikai iš Kanados ragina įteisinti organų donorų eutanaziją

Pasak Naujosios Anglijos medicinos žurnale išdėstytos nuomonės, Kanados įstatymai ir medicinos protokolai turi būti pataisyti taip, kad leistų eutanaziją su organų donoryste. Du gydytojai iš Ontarijo Vakarų universiteto ir Robertas Truogas iš Harvardo medicinos mokyklos bendrais bruožais nusakė pokyčius, reikalingus tam, kad pacientai atiduotų kiek įmanoma daugiau sveikų organų.

Eutanazija transplantacijos chirurgams suteiktų didelių privalumų. Įprastas protokolas numato palaukti keletą minučių po to, kai sustoja kraujotaka, tačiau ir per tokį trumpą laikotarpį organų kokybė suprastėja. Jeigu jie būtų pašalinti koordinuotos operacijos metu iš paciento, kuriam atliekama eutanazija, organai būtų tokie nauji, kokie tik gali būti.

Tam pasiekti reikalingi keli pokyčiai. Intensyviosios terapijos personalo darbuotojai yra apmokyti išlaikyti žmones gyvus; organų donorystės atveju po eutanazijos jie pacientus turėtų nužudyti. Šiuo metu tam, kad pacientai nebūtų žudomi dėl organų, egzistuoja griežta riba tarp personalo, kuris išjungia gyvybės palaikymo aparatus, ir personalo, kuris rūpinasi organų donoryste. Tačiau įteisinus eutanaziją ši riba neteks prasmės.

Atsižvelgiant į radikalius požiūrio pokyčius, kliūtimi gali tapti sąžinės prieštaravimus patiriantis asmuo.

Taigi ligoninės ir organų parūpinimo organizacijos turi turėti protokolą, kuris leistų prieštaraujančiam personalui nusišalinti. Organizacijoms taip pat reikia nuspręsti, kur nubrėžti teisėto prieštaravimo dėl sąžinės laisvės ribas. Ar teisė nusišalinti galioja laboratorijos ir farmacijos personalui? Ar klinikoms būtų leidžiama nusišalinti nuo tokios donorystės būdu gautų organų transplantacijos ir ar pacientai turėtų būti informuoti apie organų šaltinį, atsižvelgiant į tai, kad jie gali atsisakyti transplantacijos?

Taip pat reikėtų atsisakyti taisyklės, kad prieš donorystę pacientas turi būti miręs. Tarp transplantacijos chirurgų tai yra beveik Dievo įsakymas. Tačiau jo reikėtų atsisakyti. Galima manyti, kad dauguma eutanazijos pacientų sutiktų su mirtimi, kurią sukeltų donorystę. Tačiau Kanados įstatymai numato, kad eutanaziją turi sukelti „medžiagos“ administravimas, o ne organų pašalinimas. Įstatymas turėtų būti pataisytas.

Pacientai taip pat būtų paveikti. Vienas iš viliojančių eutanazijos aspektų yra perspektyva mirti ramiai, apsuptam artimųjų. Tačiau organų donorystės atveju pacientai mirtų sterilioje operacinės atmosferoje. Tai gali būti nevisai tai, ką jie numatė sutikdami dovanoti savo organus.

Ar tokia yra eutanazijos Kanadoje ateitis? Ar beviltiškai sergantys pacientai, kurie jaučiasi vieniši ir nemylimi, sieks gyvenimo prasmės paaukodami savo gyvybinius organus? Ar transplantacijos chirurgai juos skatins? Ar giminaičiai ir draugai – netgi draugai iš Feisbuko – juos įtikinės? Tai – siaubinga medicinos etikos revoliucija.

versta iš Amend law to allow organ donor euthanasia, say Canadian doctors