Ramūnas Karbauskis. Konservatorių „klastūnynas“ – jokio konstruktyvumo, tik kaltinimai ir audros vandens stiklinėje

Autorius: Ramūnas Karbauskis Šaltinis: https://www.facebook.com/ramun... 2018-10-05 13:18:42, skaitė 823, komentavo 1

Ramūnas Karbauskis. Konservatorių „klastūnynas“ – jokio konstruktyvumo, tik kaltinimai ir audros vandens stiklinėje

Gabrielius Landsbergis vėl pažėrė naujus kaltinimus dėl valstybės biudžeto svarstymui teikiamų techninių pataisų (pabrėžiu, TECHNINIŲ). Toje pačioje biudžeto eilutėje numatytos lėšos, užtikrinančios skaidrų parlamentinių partijų finansavimą, lėšos referendumui, rinkimams, užsienio valstybių svarbių asmenų vizitams, daugiabučių namų atnaujinimui, kredito unijų sistemos struktūrinei reformai įgyvendinti, arbitražų ar teismų sprendimams, kuriais priteistos sumos iš Lietuvos valstybės, bei įsipareigojimams NATO vykdyti.

Ministras pirmininkas Saulius Svernelis nuosekliai paaiškino, jog tai vienintelis būdas spręsti papildomų valstybės poreikių finansavimą, nepersvarstant viso valstybės biudžeto. Tikriausiai niekas, išskyrus konservatorius, neabejoja, jog valstybės finansai valdomi labai atsakingai ir Vyriausybės pasirinktas kelias yra racionaliausiais sprendimas esamoje situacijoje. Kad Vyriausybė geba tvarkyti biudžetą, rodo jo nuolatinis augimas, o taip pat ir augantis žmonių gerbūvis.

Pataisos, kurias suderinusi su Vyriausybės vadovu pateikė Seimo narė Agnė Širinskienė, net jeigu būtų teikiama kitais būdais (t. y. atskiru projektu), po komitetų svarstymų vis tiek būtų įrašytos į vieną ir tą patį vienintelį dokumentą - 2018 metų Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo Nr. XIIIP-2470(2) pakeitimo projektą.

Anot konservatorių, A. Širinskienės pasiūlytos partijų finansavimo pataisos kelia kažkokią grėsmę valstybei, NATO ir neva yra susiję su valstybės prestižu užsienyje ir kt. Tuo tarpu partijų finansavimo įstatymo projektą svarstant Teisės ir teisėtvarkos komitete, Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Mindaugas Lingė „Žinių radijui“ apie naująjį partijų finansavimo modelį sakė: „Matome, kad yra įregistruota ir Teisės ir teisėtvarkos komitetas yra apsvarstęs naujus pasiūlymus, kurie iš esmės keičia projekto turinį <…> nebesiekiama pažeisti teisėto lūkesčių principo, nebesiekiama atimti iš kažko, kas gavo pagrįstai rinkėjų pasitikėjimą <...>Tenka pažymėti, kad valdantieji išgirdo prezidentės išsakytą kritiką ir pastabas. Ir projektai, jei jie bus priimti tokie, kaip pataisyti variantai, yra visai kitokios kokybės“.

Taip, mes neišvengiame klaidų, bet, kaip ir M. Lingės įvardinta situacija rodo, jas pripažįstame ir taisome, stengiamės, kad priimant tokią gausą būtiniausių sprendimų, klaidų būtų maksimaliai išvengta.

Gal būtų viskas kitaip, jei savo klaidas pripažintų ir opozicija, jas taisytų? Man tenka tik apgailestauti, kad jie renkasi kitą kelią. Neklystančiais save pristatantys konservatoriai, kurių sprendimai praskolino Lietuvą, beveik trečdalį jos gyventojų priversdami emigruoti, kelia dirbtinį triukšmą, nieko nesiūlo ir neigia visus dabartinės valdžios sprendimus. Jie pasirinko su politine etika prasilenkiančią viešųjų ryšių taktiką, balansuojančia tarp patyčių ir melo.

Žinau, kad Lietuvos žmonės mato, kas ir kodėl daroma, tik konservatorių kuriamas triukšmas bando užgožti priimamus sprendimus, jų tikslus ir laukiamus rezultatus. Opozicija renkasi kraštutinumus, ima kaltinti, žeminti, netgi tyčiotis ir tik dėl to, kad suklaidintų, sukeltų abejones, baimę. Toks konservatorių kuriamas informacinis triukšmas mūsų tautą priverčia gyventi nuolat dirbtinai kuriamoje įtampoje. Mes, dirbdami Seime, tai matome.

Tenka apgailestauti dėl tokių situacijų, kuomet į politinių partijų vadovų diskusijų laidas vietoj anūko siunčiamas senelis, visuomeniniai rinkimų komitetai pavadinami nusikalstamomis gaujomis, Konstituciniam Teismui nešamos pensijų fondų advokatų skundų kopijos ir iš tų fondų pinigų paremiamas partijos lyderio verslas...

Sužinome, jog vienas Seimo narys itin nederamai elgėsi su moksleivėmis, tačiau vietoj nuoširdaus atgailavimo tas pačias merginas jis apskundžia prokuratūrai, o rimčiausia bausme laiko trims mėnesiams sustabdytą narystę neklystančiųjų partijoje... Tačiau nepaisant visko konservatoriai turi drąsos moralizuoti, žeminti, tyčiotis...

Mes ne šunauja, ne runkeliai, ne „kolchoznikai“ ir ne fašistai. Mes - tautos pasitikėjimo mandatą gavę Seimo nariai, kurie nuosekliu darbu pateisiname žmonių pasitikėjimą ir tai darysime ateityje.