Apklausa parodė, kad žmonės visame pasaulyje Putinu pasitiki labiau nei Trumpu

Autorius: minfo.lt informacija Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2018-10-08 09:04:33, skaitė 404, komentavo 0

Apklausa parodė, kad žmonės visame pasaulyje Putinu pasitiki labiau nei Trumpu

Neseniai „Pew Research Center“  atlikta pasaulinė apklausa parodė, kad Vladimiru Putinu žmonės pasitiki labiau nei Donaldu Trumpu. Analitikai mano, jog dėl to kalta Amerikos vykdoma savanaudiška ir nepalaužiama užsienio politika.  

Prekybos karai su pagrindiniais ekonomikos partneriais, besitęsiančios karinės operacijos užsienyje ir JAV politikų skilimas, pasak apklausos, gadina prezidento įvaizdį drastiškai.

Pasak apklausos, žmonės šiuo metu pasitiki Vladimiru Putinu labiau nei Donaldu Trumpu. Daugiau kaip 26000 žmonių buvo apklausti 25-iose pasaulio šalyse.  

Teisinga užsienio politika

Apie 30 prc. apklaustųjų pasitiki Rusijos prezidentu, o jo užsienio politiką apibūdino kaip teisinga. Tuo tarpu 27 prc. žmonių teigė, jog Jungtinių Amerikos Valstijų lyderio politika – teisinga.

Kinijos Liaudies Respublikos generalinis sekretorius Xi Jinpingas gali džiaugtis dar didesniu žmonių pasitikėjimu – 34prc, tuo tarpu Vokietijos kanclerė Angela Merkel užėmė pirmą vietą su 52 prc.  

„Pew“ analitikai, komentuodami apklausos rezultatus, pabrėžė, jog žmonės visame pasaulyje nerimauja dėl JAV funkcijos tarptautiniuose santykiuose ir Vašingtono nenoro atsižvelgti į kitų valstybių norus, kai yra sprendžiamos įvairios problemos.

Rusijos požiūris į JAV Trumpo prezidentavimo laikotarpiu tik blogėja

Ta pati apklausa bandė išsiaiškinti paprastų rusų požiūrį į Donaldą Trumpą ir JAV politiką. Paaiškėjo, kad dalis rusų, kurie mano, kad JAV prezidentas atsižvelgia į jų šalies interesus, savo nuomonės nekeitė nuo 2013 metų – apie 25 prc.

Tuo tarpu rusų dalis, kuri mano, jog Jungtinių Amerikos Valstijų lyderis elgiasi teisingai tarptautinėje arenoje, nukrito nuo 53 prc. (2013 metais) iki 19 prc. (2018 metai). Dalies rusų požiūris į Jungtines Amerikos Valstijas kaip į gerą valstybę pasikeitė. Apklausos rezultatai parodė, kad nuo 41 prc. nukrito iki 26 prc.

Rusai taip pat nepritarė idėjai: JAV – šalis, pasaulio lyderė. Šiai idėjai prieštaravo ir Argentina, ir Italija, ir Tunisas.

Rusijoje atlikta apklausa parodė panašius rezultatus

Sausį Rusijos vidaus tyrimų centras „Levanda“ atliko apklausą, kurios rezultatai parodė, jog 66 prc. rusų visuomenės mano, kad jų šalis turi priešų tarptautinėje arenoje. Kai respondentai buvo paprašyti įvardinti šiuos priešus, dauguma – 68 prc. – įvardino JAV, antrą vietą užėmė Ukraina (29 prc.), o Europos Sąjunga buvo trečia (14 prc.)