Aukščiausias Britanijos teismas palaikė kepyklą, atsisakiusią gaminti tortą iškrypėlių "vestuvėms"

Autorius: Infa.lt Šaltinis: http://infa.lt/25932/auksciaus... 2018-10-11 10:32:03, skaitė 708, komentavo 0

Aukščiausias Britanijos teismas palaikė kepyklą, atsisakiusią gaminti tortą iškrypėlių

Aukščiausias Britanijos teismas nusprendė, jog Šiaurės Airijos esančios kepyklos "Ashers Baking Company" savininkai turėjo teisę atsisakyti gaminti tortą su užrašu, skirtu propagandinti pederastų ir kitų iškrypėlių "santuokas", savo krikščioniškų įsitikinimų pagrindu.

Anksčiau pirmos ir antros instancijų teismai jau buvo priėmę sprendimus kepyklų savininkų nenaudai, kaip argumentą pateikę tvirtinimą, jog privataus verslo įmonė, nežiūrint, kad jos savininkai krikščionys, nėra religinė grupė, todėl jos veiksmus aptarnauti pederastų ir kitų iškrypėlių aktyvistą Garetą Ly teismai įvertino kaip taip vadinamų "seksualinių mažumų" diskriminaciją.

Aukščiausio teismo sprendimas buvo priimtas visų penkių teisėjų vienbalsiai.

Teismai prasidėjo 2014 metais, kai pederastų ir kitų iškrypėlių propagandistas Garetas Ly (Gareth Lee) paskundė teismui kepyklos atsisakymą pagaminti jam tortą su užrašu „Palaikykite gėjų santuokas“.

Procesas tapo viena iš garsiausių bylų Didžiojoje Britanijoje apie gynėjų nuo diskriminacijos ir tikėjimo laisvės atstovų susidūrimą.

Dėl ko visa tai?

Pederastų ir kitų iškrypėlių ideologijos propagandistas Garetas Ly užsisakė tortą su „Sezamo gatvės“ herojų Berto ir Emi atvaizdais, su užrašu „Palaikykite gėjų santuokas“.

Viena iš "Ashers Baking Company" tinklo Belfaste kepyklų priėmė jo užsakymą, tačiau po dviejų dienų pagrindinis kompanijos ofisas pranešė Ly, jog jie atsisako užsakymo ir pasiūlė sugrąžinti pinigus.

Ashers kepykla – krikščionių šeimos verslas. Jos savininkai teisme pareiškė, jog šūkis apie taip vadinamas iškrypėlių "santuokas" ant torto prieštarauja jų religiniams įsitikinimams.

Jie tvirtino, jog jų netenkina būtent užrašas, o ne užsakovas, ir jog kepykla atsisakytų kepti tokį tortą ir heteroseksualiam, klientui.

Garetas Ly kreipėsi į teismą, apkaltinęs kepyklą diskriminacija seksualinės orientacijos pagrindu.

2015 metų kovą teisme jis pareiškė, jog kepyklos atsisakymas pažemino jį ir privertė pasijusti menkysta.

Generalinis Ashers direktorius Danielid Makarturas, stovėdamas trečiadienį prie Aukščiausiojo teismo pasakė: „Mes atsisakėme ne dėl kliento, mes pildėme jo užsakymus ir anksčiau, ir mes pasirengę aptarnauti jį ateityje“.

„Visas reikalas lozunge. Tačiau kai kurie žmonės nori įstatymu priversti mus palaikyti tai, su kuo mes nesutinkame“, – papildė jis.

Ką nusprendė teismas?

Aukščiausiojo teismo pirmininkė baronienė Heil (Hale) savo sprendime nurodė, jog kepykla atsisakė vykdyti užsakymą ne dėl kliento seksualinės orientacijos.

„Jie prieštaravo užrašui, o ne prieš p. Ly asmenybę. Todėl teismas nusprendė, kad nėra jokios diskriminacijos dėl p. Ly seksualinės orientacijos“, – pridūrė ji.

Ką reiškia šis sprendimas

„Teismo sprendimas jokiu būdu nepanaikina būtinybės ginti pederastus ir žmones, kurie palaiko iškrypėlių "santuokas", nuo diskriminacijos“, – pasakė Aukščiausio teismo pirmininkė.

Metų pradžioje penki Aukščiausio teismo teisėjai išvyko į Belfastą išklausyti suinteresuotų pusių argumentus.

Šiaurės Airijos politinės jėgų nuomonės vertinant šią bylą išsiskyrė.

Demokratinė junonistų partija, įeinanti į valdančiąją koaliciją su konservatoriais Londone, pasisakė už kepėjų teisę ginti ir elgtis pagal savo religinius krikščioniškus įsitikinimus, tuomet kai "Sinn Fein" partija palaikė žemesniųjų teismo instancijų sprendimus, Gareto Ly naudai.

Neiškeptas tortas buvo pavadintas pačiu brangiausiu Britanijos istorijoje. Jo kaina užsakymo metu siekė 36,5 svarų, tačiau abiejų pusių teismo išlaidos sudarė netoli 500 tūkstančių svarų sterlingų (apie 570 000 eurų).

Korespondentai pažymi, jog po šio Aukščiausio teismo sprendimo neišvengiamai seks klausimai – kiek pateisinamos buvo lygybės komisijos išlaidos, teismo procesui išleidusios 250 tūkstančių svarų iš mokesčių mokėtojų kišenės. Komisija šioje byloje palaikė Ly ir jo ieškinį prieš kepyklą.

Ashers kepyklai šis procesas kainavo 200 tūkstančių svarų, kuriuos sumokėjo labdaringoji organizacija „Krikščionybės institutas“.