​Stanislovas Tomas: Prezidentei dėl beviltiško Vyriausybės melo teks kreiptis į JAV su prašymu perduoti Abu Zubaidą atgal į Lietuvą

Autorius: Mindaugas Peleckis Šaltinis: https://minfo.lt/lietuva/strai... 2018-10-11 10:46:58, skaitė 894, komentavo 4

​Stanislovas Tomas: Prezidentei dėl beviltiško Vyriausybės melo teks kreiptis į JAV su prašymu perduoti Abu Zubaidą atgal į Lietuvą

Spalio 9 d. Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) atmetė Lietuvos Vyriausybės skundą dėl sprendimo, kad šalyje 2005–2006 metais veikė slaptas JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas. Pranešama, kad penkių teisėjų kolegija nusprendė, jog pagrindo bylą perduoti peržiūrėti Strasbūro teismo Didžiajai kolegijai nėra.

Kaip skelbta, gegužės 31 d. EŽTT paskelbė, jog Lietuvoje 2005–2006 metais veikė slaptas (vadinamasis violetinis) CŽV kalėjimas, kuriame JAV žvalgybininkai tardė įtariamuosius terorizmu.

Strasbūro teismas įpareigojo išmokėti 130 tūkst. eurų kompensaciją Saudo Arabijoje gimusiam palestiniečiui Abu Zubaydai, nes jo kaltė įrodyta nebuvo, nors JAV teisėsaugininkai įtarė jį prisidėjus prie Rugsėjo 11-osios teroro akto Niujorke. Vis dėlto oficialiai Abu Zubaida iki šiol nėra niekuo apkaltintas. Nepaisant to, jis kali Gvantanamo bazėje Kuboje.

Lietuvos Vyriausybės atstovai Strasbūro teisme tvirtino, kad jokio CŽV kalėjimo Antaviliuose nebuvo, į jį neva gabenta tik ryšių įranga.

Kaip minfo.lt sakė advokatas, profesorius Stanislovas Tomas, "įvyko tai, ką aš ir buvau prognozavęs – V. Adamkaus įsteigto slaptojo kalėjimo įrodymų daugiau nei reikia; – todėl Lietuvos apeliacija neturėjo jokių šansų. Mane nustebino tik tai, kad atmetė ne po 4 mėnesių kaip įprasta, o jau po vieno. Tai tik įrodo, koks beviltiškas ir įžeidžiantis buvo eilinis Lietuvos Vyriausybės melas. Jeigu per 3 mėnesius pinigai nebus sumokėti, reikės mokėti delspinigius. Svarbu pabrėžti, kad esmė yra ne piniguose, o tame, kad D. Grybauskaitė privalo kreiptis į JAV su prašymu perduoti Abu Zubaidą atgal į Lietuvą."