Įvyko į TKS skrendančios raketos „Sojuz“ avarija

Autorius: Nu va ka tau Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-10-11 13:42:45, skaitė 797, komentavo 0

Įvyko į TKS skrendančios raketos „Sojuz“ avarija

Rusijos erdvėlaivis „Sojuz“ su dviejų astronautų įgula ketvirtadienį avariniu būdu nusileido Kazachstane po raketos nešėjos gedimo praėjus dviem minutėms po starto, bet kapsulėje buvę žmonės nenukentėjo, pranešė paieškų ir gelbėjimo grupės atstovas.

„Nusileidimas įvyko“, – šaltinis sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

 

Po incidento raketai kylant iš Kazachstane esančio Baikonūro kosmodromo „Sojuz“ kapsulė nusileido netoli Žezkazgano miesto.

„Kapsulė ant žemės, už 20–25 km nuo Žezkazgano. Ryšys su įgula palaikomas, traumų jie nepatyrė. Medicinos pagalba nereikalinga“, – sakė „Interfax“ pašnekovas.

Jis pridūrė, kad lėktuvas An-12 kapsulės nusileidimo vietoje numes grupę parašiutininkų gelbėtojų, o per vėliau į įvykio vietą atskris gelbėtojų sraigtasparniai.

Raketa, nešanti Rusijos erdvėlaivį „Sojuz MS-10“, ketvirtadienį pakilo iš Baikonūro kosmodromo ir turėjo skrieti link Tarptautinės kosminės stoties (TKS). Erdvėlaivio įgulą sudaro Rusijos kosmonautas Aleksejus Ovčininas ir NASA astronautas Nickas Hague`as. Vietoje trečio įgulos nario erdvėlaiviu gabenamas konteineris su kroviniu.

Vienas šaltinis Baikonūro kosmodrome sakė „Interfax“, kad „avarija įvyko skrydžio 119-ąją sekundę, atsiskiriant pirmosios pakopos šoniniams blokams nuo raketos nešėjos antrosios pakopos centrinio bloko. Tuomet įsijungė avarinis švyturys, erdvėlaivio skyriai atsiskyrė ir išsiskleidė parašiutas.“

 

Astronautai prieš misiją, AFP/Scanpix nuotr.

Kremlius patvirtino, kad „Sojuz“ įgulos nariai liko gyvi.

„Ačiū Dievui, kosmonautai gyvi. Gerai, kad tinkamai suveikė saugumo sistemos ir pats ekipažas“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Transliacijos įrašas: