Ar Austėjos Landsbergienės darželiai turi teisę bausti vaikus už jų tėvų pažiūras?

Autorius: Infa.lt Šaltinis: http://infa.lt/25965/ar-austej... 2018-10-12 13:44:16, skaitė 273, komentavo 1

Ar Austėjos Landsbergienės darželiai turi teisę bausti vaikus už jų tėvų pažiūras?

Seimo narė Agnė Širinskienė kreipėsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, prašydama įvertinti portale „delfi“ pasirodžiusią informaciją, kad Austėjos ir Gabrieliaus Landsbergių šeimos verslui priklausantis darželis informavo nutraukiantis sutartis dėl vaikų ugdymo su šeima, kuri išdrįso prabilti apie Landsbergių verslo etiką ir skaidrumą (https://www.delfi.lt/news/daily/education/landsbergienes-darzelio-reakcija-i-neigiama-nuomone-isdrisusios-sukritikuoti-mamos-vaikus-meta-lauk.d?id=79242099).

Kreipimesi Seimo narė A. Širinskienė nurodo, kad Lietuvos Respublikos Konstitucijos 29 straipsnis įtvirtina asmenų lygybę ir draudžia varžyti žmonių teises, juos diskriminuoti įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu. Konstitucija taip pat gina pamatinę žmogaus teisę – žodžio laisvę.

„Atvejai, kai dėl tėvų pažiūrų ar išreikštos nuomonės nukenčia vaikai, kai jie netenka galimybės lavintis, kaip kad įvyko „Vaikystės sode“, kur vaikai vos ne tiesiogine to žodžio prasme metami į gatvę iš jiems pažįstamos ir įprastos lavinimosi, ugdymosi aplinkos, yra pati skaudžiausia diskriminacijos forma. Ypač apmaudu, kad tai daro žmonės, kurie skelbiasi patyrusiais pedagogais, besirūpinančiais vaikų gerove“, – teigia Agnė Širinskienė.

Seimo narės teigimu, tokia A. ir G. Landsbergių šeimai priklausančiuose darželiuose susiklosčiusi situacija tik patvirtina jau anksčiau viešojoje erdvėje kilusias abejones, kad šiam verslui trūksta socialinio jautrumo ir atsakomybės. „Pastaruoju metu Landsbergių švietimo verslas kelia ypač daug diskusijų, visuomenė pastebi mažus pedagogų atlyginimus. Politikai klausia, kodėl pensijų fondų investicijos pasiekia Karalienės Mortos mokyklų statybas. Juk skundą dėl pensijų fondų reformos Konstituciniam Teismui inicijavo būtent Seimo nariai, atstovaujantys G. Landsbergio vadovaujamai konservatorių partijai. Maža to – skundas didžiąja dalimi nukopijuotas nuo teisininkų, atstovaujančių pensijų fondams, rengto teksto.

Taigi, ar milijoninės investicijos privačios mokyklos statyboms nėra atlygis už konservatorių pastangas stabdyti pensijų fondų reformą? Dabar išgirstame, kad darželiai suveda sąskaitas su darželinukais, kurių tėvai drįsta išsakyti savo kritišką nuomonę. Kokių demokratijos principų vaikai išmoks tokioje aplinkoje, kuri dvelkia sovietiniu požiūriu į žmogų, kur vaikai turėdavo atsakyti už savo tėvų pažiūras ir represijos už laisviau išreikštą mintį paliesdavo ištisas šeimas?“ – stebisi Seimo narė.

Parlamentarės kreipimesi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą taip pat prašoma Karalienės Mortos mokykloms bei „Vaikystės sodas“ darželiams pateikti rekomendacijas, kurios padėtų šioms ugdymo įstaigoms užtikrinti vaikų teisę būti nediskriminuojamiems dėl jų tėvų požiūrių ar įsitikinimų.