Kuo maitinti vaikus mokyklose ir darželiuose?

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2018-10-15 14:29:17, skaitė 372, komentavo 0

Kuo maitinti vaikus mokyklose ir darželiuose?

Švietimo ministerija išleido naują "sveikos mitybos" taisyklių sąrašą vaikams švietimo įstaigose. Aistros verda tarp tėvų. Kai kurie tėvai pasisako už naujoviškus meniu, kiti itin priešinasi. Daugelis pačių vaikų atsisako valgyti maistą, paruoštą pagal naujas rekomendacijas, kuris turėtų būti iš daržovių ir ... hidrintų riebalų. Maisto atliekų konteineriai vaikų darželiuose ir mokyklose yra perpildyti

— Aušra, ar tavo dukra iš vaikų darželio grįžta soti? Mano sūnus pirmiausia bėga prie šaldytuvo ir prašo, kad jį kuo greičiau pamaitinčiau. Jis sako, kad darželyje pradėjo taip neskaniai maitinti, jog atsisako valgyti ir beveik visą dieną būna alkanas.

— Viola, mudu su vyru jau seniai praktikuojame tik augalinį maistą ir mūsų namų valgiaraštyje visiškai nėra mėsos. Taigi mūsų vaikai, dukra vaikų darželyje ir sūnus mokykloje, labai pozityviai reagavo į tai, kad vietoj makaronų ir bulvių patiekiami kepti brokoliai ir morkos, o vietoj sviesto — margarinas. Puiku, kad mūsų Švietimo ministerijos pareigūnai galiausiai susirūpino vaikų sveikata.

— Aš, žinoma, ne prieš tai, kad šiandien tapo madinga laikytis visų rūšių dietų ir "racionalios mitybos". Tačiau mūsų, konservatorių, nuomone, reikėtų rasti "aukso vidurį", o ne visus matuoti pagal tą patį kurpalių. Jei mano vaikai pripratę prie tradicinės lietuviškos virtuvės, tai malonėkite juos mokykloje ir darželyje maitinti cepelinais ir mėsa bei bulvėmis. O kas nori, lai savo vaikams užsako brokolių su morkų kotletais ir avokadų salotomis. Nevalia taip staigiai, vienu Švietimo ministerijos rankos mostu priversti vaikus, kurie augo valgydami natūralius, o ne augalinius riebalus, valgyti jiems neįprastą maistą.

— Bet kaip tu negali suprasti, kad cholesterolio pilnas maistas yra nesveikas, o mūsų pareigūnai yra susirūpinę pirmiausia vaikų sveikata!

— O man svarbiausia, kad mano vaikai būtų sotūs! Mūsų platumoje, kur vyrauja lietingi ir atšiaurūs orai, mes turime valgyti daugiau gyvūninės kilmės maisto. Lietuvoje šimtmečiais mėsos ir pieno produktai buvo tradicinis mitybos pagrindas. O dabar kažkas staiga sugalvojo, kad valgyti mėsą su bulvėmis nesveika. Norėčiau pamatyti savo senelį, kuris turėjo 20 hektarų žemės, kaip jis dirbtų lauke po vakarienės vien iš kopūstų ir gėlo vandens. Taip pat norėčiau tau priminti, kad mes gyvename demokratinėje visuomenėje, o ne koncentracijos stovykloje, kurioje visiems kaliniams iš to paties bako pilama kopūstų balanda, ir niekas neklausia "patinka ar ne".

— Fui, kokia tu, Viola, nešiuolaikiška.

— O man nusispjaut į naująsias tendencijas. Maisto atžvilgiu aš esu konservatorė. Ir mano vaikai gali būti ne madingi, bet sotūs. Maža to, kad moku pinigus už maistą darželyje, tai dar turiu papildomai paruošti dvigubą vakarienę vaikams, kurie grįžta alkani iš mokyklos ir vaikų darželio.