Slėptuvės įrengtos, tačiau žmonės nežino, kur jos yra

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-10-31 10:55:23, skaitė 347, komentavo 1

Slėptuvės įrengtos, tačiau žmonės nežino, kur jos yra

Beveik pusė savivaldybių turi pasirūpinti slėptuvėmis, tačiau kol kas tik domimasi, kas jose turėtų būti

VILNIUS, spalio 31 — Sputnik. Lietuvos savivaldybės turi pasirūpinti ne tik gyventojų saugumu, bet ir ekstremaliųjų situacijų operacijų centro nariais, todėl beveik pusė savivaldybių, patenkančių į pavojingas zonas, turės įsirengti modernias slėptuves, skelbia LRT.

Tačiau iškilus pavojui dažnas gyventojas nežino, kur slėptis ir ką reiškia tam tikru ženklu pažymėti statiniai.

Iki 2018 metų visose savivaldybėse turėjo būti įsirengtos slėptuvės, tačiau vyriausybei pakoregavus tvarką, dabar slėptuvės būtinos tik savivaldybėse, kurios yra 30 kilometrų atstumu nuo uždaromos atominės elektrinės, 100 kilometrų atstumu nuo statomos Baltarusijos jėgainės, ar pavojingo objekto teritorijoje. Kėdainiuose išvystyta chemijos pramonė, todėl savivaldybė turi įsirengti slėptuvę ir modernizuoti pavojaus signalą.

Išgirdę sirenas, gyventojai turėtų ieškoti kolektyvinės apsaugos statinių, jų Kėdainiuose – 26. Tačiau kalbinti kėdainiškiai nežinojo, kur slėptis, įvykus ekstremaliai situacijai.

PAGD Civilinės saugos valdybos Gyventojų apsaugos organizavimo skyriaus viršininkas Ernestas Trunovas sako, kad beveik pusė savivaldybių turi pasirūpinti slėptuvėmis, tačiau kol kas tik domimasi, kas jose turėtų būti.

"Svarbu, kad jos užtikrintų tam tikro žmonių kiekio veiklą saugiomis sąlygomis: nuo išorinio poveikio, nuo klimato reiškinių, nuo galimo sugriovimo. Ten turi būti užtikrinta temperatūra ir komunikacijos paslaugos, kad žmonės galėtų gyventi keletą parų ar savaičių", – pastebi Trunovas.

Savivaldybių slėptuvės turi būti įrengtos iki 2021-ųjų.