„Doing Business 2019“: Lietuva iškopė į aukščiausią vietą savo istorijoje – 14-ą

Autorius: Infa.lt Šaltinis: http://infa.lt/26428/doing-bus... 2018-11-01 15:16:42, skaitė 179, komentavo 1

„Doing Business 2019“: Lietuva iškopė į aukščiausią vietą savo istorijoje – 14-ą

Verslo sąlygas vertinančiame Pasaulio banko tyrime „Doing Business 2019“ Lietuva pasiekė aukščiausią vietą nuo šio reitingo skelbimo pradžios. Tarp 190 pasaulio valstybių Lietuva užima 14 vietą ir lenkia ne tik Latviją ir Estiją, bet ir Suomiją.

„Lietuva didžiausią pažangą padarė šalies patrauklumą gamybos investicijoms lemiančiose – statybos leidimų išdavimo ir prisijungimo prie elektros tinklų – srityse. Ūkio ministerijos iniciatyva įgyvendinti pokyčiai ir šiuo metu rengiamas siūlymų paketas suteiks dar geresnes sąlygas į Lietuvą pritraukti gamybos investicijų, nuo kurių itin priklauso naujų darbo vietų kūrimas regionuose ir jų gyvybingumas. Šiuo metu tai yra vienas svarbiausių ministerijos ir visos Vyriausybės prioritetų. Per ateinančius metus planuojama priimti teisės aktus, skirtus verslo pradžios sąlygoms gerinti ir verslo nesėkmės atveju taikomiems mechanizmams tobulinti. Šiomis priemonėmis pirmiausia siekiama sukurti galimybes padėti įmonėms, kurioms kyla bankroto grėsmė, o prireikus užtikrinti, kad bankroto procesas įvyktų kuo sklandžiau, o kreditoriai greičiau atgautų investuotas lėšas“, – teigia ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Patobulinusi kvalifikacijos reikalavimus vykdant priežiūrą ir sutrumpinusi statybos leidimų išdavimo procesą Lietuva pakilo iš 12 į 7 vietą pagal statybos leidimų gavimo rodiklį. Lietuva taip pat nuosekliai paprastina prisijungimo prie elektros tinklų procesą: buvo eliminuota sutarties su tiekėju pasirašymo procedūra, o tai leido šiais metais pakilti per 7 pozicijas – iš 33 į 26 vietą.

Iš visų tyrimo rengėjų analizuojamų sričių Lietuva jau trečius metus iš eilės geriausiai vertinama turto registravimo srityje (3 vieta). Taip pat Lietuva yra 7 vietoje pagal komercinių ginčų sprendimą.

Pasaulio bankas taip pat įvertino Vyriausybės įgyvendintus pokyčius smulkiųjų investuotojų apsaugos, mokesčių mokėjimo ir užsienio prekybos srityse. Smulkiųjų investuotojų apsaugos srityje Pasaulio bankas teigiamai įvertino pakeitimus, pagal kuriuos listinguojamos bendrovės valdymo ataskaitoje privalo būti pateikiama informacija apie sandorius su susijusiomis šalimis, vadovo, kiekvieno valdybos bei stebėtojų tarybos nario atlyginimą ir kita informacija. Mokesčių mokėjimo srityje nuo 11 iki 10 sumažėjo verslo mokesčių įmokų skaičius ir mokesčių sumokėjimo trukmė, o užsienio prekybos srityje sutrumpėjo laikas, reikalingas eksporto muitinės procedūroms atlikti.

Siekiant gerinti verslo aplinką ir Lietuvos poziciją „Doing Business“ reitinge, 2017–2018 m. Vyriausybės programos įgyvendinimo plane yra numatyta priemonių Energetikos, Ūkio, Susisiekimo, Teisingumo, Finansų ministerijų reguliavimo srityse. Šiuo metu rengiamos priemonės verslo pradžios, nemokumo, kredito gavimo ir prisijungimo prie elektros tinklų srityse, kurios prisidėtų prie tolesnio „Doing Business“ reitingo gerinimo.

„Doing Business“ ataskaitoje daugiausia dėmesio skiriama iššūkiams, su kuriais susiduria mažos ir vidutinės įmonės visose 190 valstybių. Ataskaitoje analizuojami šalių duomenys dešimtyje verslo reglamentavimo sričių: verslo pradžia, statybos leidimų gavimas, prisijungimas prie elektros tinklų, nekilnojamojo turto registravimas, kredito gavimas, smulkiųjų investuotojų apsauga, mokesčių mokėjimas, užsienio prekyba, sutarčių vykdymas ir nemokumo sprendimas.

„Doing Business 2019“: 1 vieta – Naujoji Zelandija; 2 vieta – Singapūras; 3 vieta – Danija; 4 vieta – Honkongas (Kinija); 5 vieta – Pietų Korėja; 6 vieta – Gruzija; 7 vieta – Norvegija; 8 vieta – Jungtinės Amerikos Valstijos; 9 vieta – Jungtinė Karalystė; 10 vieta – Makedonija; 11 vieta – Jungtiniai Arabų Emyratai; 12 vieta – Švedija; 13 vieta – Taivanas (Kinija); 14 vieta – Lietuva; 15 vieta – Malaizija; 16 vieta – Estija; 17 vieta – Suomija; 18 vieta – Australija; 19 vieta – Latvija; 20 vieta – Mauricijus.