D. Trumpas: JAV gali dislokuoti prie sienos su Meksika net 15 tūkst. karių

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-11-01 20:23:34, skaitė 281, komentavo 0

D. Trumpas: JAV gali dislokuoti prie sienos su Meksika net 15 tūkst. karių

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį pareiškė, kad JAV ir Meksikos pasienyje gali būti dislokuoti net 15 tūkst. karių, kuriems bus pavesta neįsileisti, jo teigimu, pavojingų migrantų grupių.

Kaip žurnalistams sakė D. Trumpas, prie daugiau kaip 5 tūkst. karių, jau išsiųstų prie sienos, prisijungs „nuo 10 iki 15 tūkst. kariškių“.

„Tai pavojinga žmonių grupė“, – apie migrantų, daugiausiai iš skurdžių Centrinės Amerikos šalių, karavaną, mėginantį per Meksiką pasiekti JAV sieną, kalbėjo prezidentas.

„Jiems nepavyks patekti į mūsų šalį“, – pridūrė jis.

Saugodamas pietinę sieną Vašingtonas retai pasitelkia reguliariąsias pajėgas, o 15 tūkst. karių kontingentas dydžiu būtų panašus į tą, kurį JAV šiuo metu laiko Afganistane.

Kovai su neteisėta imigracija, kurią D. Trumpas vadina „invazija“, prezidentas skiria ypatingą dėmesį, agituodamas už Respublikonų partijos kandidatus prieš kitą antradienį vyksiančius vidurio kadencijos rinkimus.

Jo kritikai tvirtina, kad tokia retorika kurstoma panika ir net rasizmas.

Krašto saugumo departamentas trečiadienį pavadino padėtį prie JAV pietinės sienos „precedento neturinčia krize“.

Vis dėlto, remiantis pačios institucijos statistika, 2018-aisiais pasienyje buvo sulaikyta 400 tūkst. nelegalių imigrantų – 75 proc. mažiau nei 2000-aisiais.

Didelis skirtumas yra tas, pabrėžia departamentas, kad 2000-aisiais beveik visi atvykėliai buvo pavieniai suaugusieji, o dabar maždaug pusė nelegalių imigrantų atvyksta su šeimomis ir suaugusiųjų nelydimais nepilnamečiais.