Iš visų Baltijos šalių mažiausiai atlyginimai auga Lietuvoje

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-11-06 11:54:41, skaitė 381, komentavo 0

Iš visų Baltijos šalių mažiausiai atlyginimai auga Lietuvoje

Estija lyderiauja tarp Baltijos šalių kaip valstybė, kuri vidutiniškai labiausiai darbo užmokestį kelia ne tik naujiems, bet ir ilgamečiams darbuotojams

VILNIUS, lapkričio 5 — Sputnik. Šiemet Lietuvoje atlyginimai didėjo mažiau nei Latvijoje ir Estijoje, praneša LRT su nuoroda į atlygio tyrimus organizuojančią įmonę "Baltic Salary Survey".

Šiemet darbo užmokestis labiausiai augo Estijoje, tačiau Lietuva ir Latvija nuo savo kaimynės atsiliko nedaug, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Anot "Baltic Salary Survey" įmonės atstovo Povilo Blusiaus, apklausoje sudalyvavo 850 įmonių. Paaiškėjo, kad šiais metais Lietuvoje darbo užmokestis augo 81,8 proc. darbuotojų ir vidutiniškai didėjo 7,7 proc., o metinis darbo užmokestis su priedais — 10,5 proc. Latvija aplenkė Lietuvą, o  sparčiausiai darbo užmokestis augo Estijoje.

Nors Latvijoje ir Estijoje atlyginimai kilo mažesnei darbuotojų daliai negu Lietuvoje, tačiau prieaugis buvo didesnis. Latvijoje metinis darbo užmokestis augo 71 proc. apklaustų įmonių darbuotojų ir siekė kiek daugiau nei Lietuvoje — 11 proc. Estijoje atlygis šiemet kilo 73 proc. darbuotojų ir vidutiniškai padidėjo 13 proc.

Atlyginimų augimo tendencijoms didelę įtaką daro ir darbuotojų kaita, nes keičiantieji darbo vietą gali gauti daug didesnį atlygį nei ankstesnėje darbovietėje. Tiems, kurie Lietuvoje pastaraisiais metais nekeitė darbo vietos ir nekilo pareigose, metinis atlygis išaugo 8,8 proc. — čia dažniau nei kitose Baltijos šalyse mokėti ir priedai. Kaimyninėje Latvijoje atitinkamai tokiems darbuotojams metinis atlygio augimas tesiekė 3,6 proc.

Tyrimas: vidurinioji klasė Lietuvos ir Estijos gyventojų nuomone >>

Estija lyderiauja tarp Baltijos šalių kaip valstybė, kuri vidutiniškai labiausiai darbo užmokestį kelia ne tik naujiems, bet ir ilgamečiams darbuotojams. Nekeitusiems nei darbo vietos, nei pareigų, atlygis čia kilo sparčiausiai: mėnesinis — 6 proc., metinis, įskaičiuojant priedus, — 9 proc.

Tyrimas parodė, kad konkurencingiausi atlyginimai yra IT srityje. Priešinga situacija mažmeninėje prekyboje — šios srities pozicijų rinkos indeksai vieni mažiausių, tad darbuotojai uždirba mažesnes nei rinkos vidurkis pajamas.

Nedarbo lygis ES ir Lietuvoje
Nedarbo lygis ES ir Lietuvoje