Kodėl SGD atneša naudą Ispanijos ekonomikai, bet kenkia Lietuvai

Autorius: Borisas Marcinkevičius Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-11-07 14:06:57, skaitė 269, komentavo 0

Kodėl SGD atneša naudą Ispanijos ekonomikai, bet kenkia Lietuvai

Daugeliui Baltijos šalyse bus keista, tačiau Europoje yra valstybių, kurios gauna dujas ir dujotiekiais, ir SGD pavidalu

Viena tokių šalių yra Ispanija, todėl priežastys, dėl kurių regazifikacijos terminalai buvo pastatyti, yra tos pačios, apie kurias Lietuvos politikai ir lyderiai tiek daug kalba.

Ispanija taip pat norėjo pasiekti diversifikaciją, ir pasiekė. Iš Alžyro per Gibraltaro sąsiaurį į Ispaniją nutiesti dujotiekiai "Medgaz" ir "Larrau", o "Irun-Biritaou" jungia Ispaniją su Prancūzija, šiuo maršrutu tiekiamos gamtinės dujos iš Norvegijos. Dujotiekio dujų importas  Ispanijoje sudaro 68 proc. reikiamo kiekio (2017 metų duomenys), likusį kiekį užtikrina SGD tiekimas. Ispanijoje yra septyni terminalai, prie kurių atvyksta dujovežiai iš devynių šalių.

Iš kur Ispanijoje lietuviška melancholija?

Kuo panašios Ispanija ir Lietuva? 2015 metų sausio mėnesį Europos žiniasklaida išplatino oficialų Ispanijos didžiausios dujų kompanijos "Gas Natural Fenosa" pranešimą: "Mūsų kompanijos ekspertai mano, kad Ukrainos konfliktas suteikė Ispanijai galimybę tapti "dujų vartais", kad galėtų atlikti svarbesnį vaidmenį kaip dujų tiekėja Centrinei Europai, siekiant padėti sumažinti Europos Sąjungos priklausomybę nuo Rusijos gamtinių dujų tiekimo. Ispanijoje yra keletas SGD regazifikacijos terminalų, kurie dirba ne visu pajėgumu, taip pat tiekėjų, kurie per daugelį metų pelnė pasitikėjimą, pavyzdžiui, Alžyre. Ar galės Ispanija pasinaudoti nauja galimybe realizuoti atsivėrusias perspektyvas, priklausys nuo daugelio veiksnių, įskaitant Europos Komisijos ir mūsų kaimynų norą kurti naujus tarpusavio santykius."

Ar atpažįstate retoriką? Iki skausmo pažįstama, tik pavadinimai skiriasi. O štai dar vienas prisiminimas iš praeities: "120 milijonų kubinių metrų dujų (konvertuota iš tonų SGD į kubinius metrus įprastų dujų) SGD talpykla, 2016 metų liepos 4 dieną išplaukė iš SGD terminalo Luizianoje į Ferolio uosto "Mugardos" SGD terminalą Ispanijoje. Liepos 22 dieną į Ispanijos pakrantę atvyko pirmasis SGD krovinys iš JAV."

Tiesiog "broliai dvyniai": duokite nepriklausomybę nuo "Gazprom", Amerika mums padės! Keista, kad tai buvo naujienos iš Madrido, o ne iš Vilniaus, tiesa? Tačiau yra esminis skirtumas — Ispanijos dujų kompanijų lyderiai nekenčia nuo alergijos skaičiuotuvams, kitaip nei jų NATO sąjungininkai šiaurėje. Todėl naujienos, kurias aš pateikiu iš eilės, turi dvigubą dugną.

"Gas Natural Fenosa" pareiškė, kad Ispanija "pasirengusi kovoti su "Gazprom", o "Reganosa" tapo JAV gaminamų SGD pirkėja, nors iki tol ji apie tai net nešnekėjo. Smulkmena? Na, kaip čia pasakius. Štai dar vienas senutėlis pranešimas... Madrido rūmų paslaptys — tai, beje, pasakyta apie Ispaniją.

"2013 metų spalio 31 diena, Barselona. Uždaroji akcinė bendrovė "Jamal SGD" ir "Gas Natural Fenosa" (GNF) paskelbė, kad pasirašė ilgalaikį susitarimą tiekti 2,5 mln. tonų suskystintų gamtinių dujų per metus, kas atitinka 3,2 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų. Sutarties trukmė yra 25 metai, bendra suma viršija 30 milijardų dolerių."

Apytiksliai tariant, 2015 metais, kai antirusiška isterija Europoje buvo panaši į cunamį, GNF "apsidraudė", prisijungdama prie bendro choro, kad nepatektų kokiam nors žurnalistui į akis dėl planuojamo plataus masto bendradarbiavimo su Rusija. Tai yra patirtis, kurią turėtų apgalvoti Lietuvos politikai: jūs galite sakyti antirusiškos orientacijos kalbas po penkis kartus per dieną, bet tai neturi trukdyti įprastam abipusiškai naudingam verslui.

Į jau minėtą "Mugardos" 2018 metų birželio 21 dieną atvyko dujovežis "Fyodor Litke", kuris atgabeno pirmąją SGD partiją pagal 2013-ųjų metų sutartį, kurioje numatyta tiekti 145 mln. kubinių metrų (pavertus tonas SGD kubiniais metrais įprastų dujų). Tuo tarpu, pagal 2018 metų pirmosios pusės rezultatus paaiškėjo, kad iš JAV į Ispaniją nebuvo pristatyta nė viena SGD partija — "NOVATEK" tiesiog "išstūmė" konkurentus savo dujomis.

Po to bendrovės "Francisco Raines" prezidentas paskelbė naują GNF pareiškimą, "sutartis su "NOVATEK" padeda užtikrinti SGD tiekimo stabilumą Ispanijoje, taip pat išplečia mūsų įmonės portfelį ir sustiprina mūsų šalies bei Europos diversifikaciją".

Skyrius, parašytas su skaičiuotuvu rankose

Kodėl gi taip, neatsižvelgiant į Europos kovotojų su Rusija nuomonę? Daugelis jau tada žinojo, kokios yra dujų rinkos realijos. Mūsų portalas apytikriai apskaičiavo, kiek kainuoja SGD, tiekiamos iš Amerikos "Sabina Pass" gamyklos į Europos pakrantes. Pagrindinė tokios kainos priežastis yra ta, kad SGD turi būti nupirktos biržoje, o ne tiesiogiai iš įmonės.

O "NOVATEK" yra vertikaliai integruota bendrovė, kurios "Jamal-SGD" skystinamos dujos, kurias pati "NOVATEK" išgauna kuo arčiau gamyklos.

"Plenariniame posėdyje, skirtame pasaulinės dujų rinkos problemoms ir perspektyvoms, "NOVATEK" vadovas Leonidas Michelsonas paskelbė duomenis apie "Jamal-SGD" kainas: "Mūsų dujų gavybos kaina yra 2,5 karto mažesnė už vidutinę dujų kainą "American Henry Hub Exchange"".

Vidutinė "Henry Hub" kaina šiais metais yra apie 105 dolerius už 1 000 kubinių metrų. Tada paaiškėja, kad vien šiame etape Rusijos kompanija gauna 63 dolerių pelno už 1 000 kubinių metrų. Kaip mes jau parašėme, gamtinių dujų tiekimas "Henry Hub" kainuoja 15 procentų dujų sąnaudų, t.y. 15-16 dolerių už 1 000 kubinių metrų. Vargu ar labai apsiriksime, sakydami, kad "NOVATEK" ir čia laimi dar septynis ar aštuonis dolerius.

"Sabina Pass" ir "Jamal-SGD" suskystinimo technologija yra tokia pati, be to, atstumai nuo Teksaso ir Sabetos iki Ispanijos krantų beveik sutampa, o tai reiškia, kad atitinkamos išlaidos nesiskiria. JAV grynųjų naftos produktų tiekėjams tiesiog nėra nuo ko "nulupti" 70 JAV dolerių.

Štai ir visa istorija su ispaniškais "manevrais". Žodžiai, kurie buvo svarbūs 2015 metais, dabar visų pamiršti, o sutartis su "NOVATEK" galioja ir leidžia Ispanijai tiekti gamtines dujas už priimtiną kainą. Aritmetika yra negailestingas mokslas. JAV pagamintos SGD negali konkuruoti ne tik su Rusijos dujotiekio dujomis, bet ir su Rusijoje pagamintomis SGD. Jokių asmeniškumų — tik skaičiai.

Kokios išvados bus padarytos, priklauso nuo jūsų, brangūs skaitytojai. Tačiau Lietuvos regazifikacijos terminalo "Indenpendence" kompanijos-operatoriaus lyderių vietoje aš asmeniškai pradėčiau galvoti apie Jamalo pusiasalį. Jei jau gabenti SGD į Lietuvą, tai bent jau iš ten, kur pigiau.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.

Europos šalių priklausomybė nuo Rusijos dujų
Europos šalių priklausomybė nuo Rusijos dujų