Kazachstanas atsisako „Sojuz“. Falcon 9 – gerokai pigiau

Autorius: Kazachstanas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-11-11 17:58:38, skaitė 367, komentavo 0

Kazachstanas atsisako „Sojuz“. Falcon 9 – gerokai pigiau

Astanoje nuspręsta savo palydovus leisti ne iš Baikonuro, o iš Kalifornijoje esаnčios Vandenbergo karinės oro pajėgų bazės. Elono Musko „kosminiai pavežėjimai“ – pigesni už Rusijos valstybinių kompanijų paslaugas.

Kazachstanas savo dviejų palydovų iškėlimui pasirinko Space X kompaniją. Šalis pirmą kartą palydovus – mokslinį KazSaySat ir technologinį KazistiSat – į orbitą iškels ne rusiškomis raketomis-nešėjomis „Sojuz“ ar „Proton“, o Elono Musko įkurtos kompanijos SpaceX raketa Falcon-9.

Kaip paaiškino Kazachstano gynybos ir aerokosminės pramonės ministerijos spaudos atstovas Asetas Nurkenovas, tokio sprendimas pagrindas komercinis: Space X pasiūlė naudingesnes sąlygas, rašo „interfax“.

Visgi gynybos ir aerokosminės pramonės ministras Beibutas Atamkulovas įvardijo sumą kurią Kazachstanas sumokės už Elono Musko kompanijos paslaugas — $1,3 mln. Apie tai praneša Kazachstano Informacijos biuras.

„Rengėmės juos iškelti dar 2017 metais, pagal rusiško kosminio laivo „Dnepr“ programą. Tačiau kadangi ji buvo nutraukta, pažiūrėjome kitų valstybių paleidimus ir pasirinkome biudžetui pigiau kainuosiantį. Po kelių metų tikriausiai bus galima dar naudingesnes sąlygas rasti. Tačiau taip prarastume laiką. Kai kurie palydovai ir taip jau paleidimo laukia trejetą metų“, — pasakojo Atamkulovas.

Startas planuojamas lapkričio 20 dieną JAV, iš Vandenbergo karinių oro pajėgų bazės Kalifornijoje. Be dviejų Kazachstano palydovų, Falcon-9 į žemą orbitą iškels daugiau nei 70 kosminių aparatų, tarp kurių – 15 Microsat palydovų ir 49 CubeSat formato.