Seime minėtas istorinis ES aukščiausiojo lygio susitikimas: „Maidanas prasidėjo Vilniuje“

Autorius: Infa.lt Šaltinis: http://infa.lt/26689/seime-min... 2018-11-14 13:04:29, skaitė 408, komentavo 2

Seime minėtas istorinis ES aukščiausiojo lygio susitikimas: „Maidanas prasidėjo Vilniuje“

Lietuvos Respublikos Seimo, Lenkijos Respublikos Seimo ir Senato ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados narių asamblėjos 9-osios sesijos kontekste Seime vyko renginys, skirtas Europos Sąjungos aukščiausiojo lygio Vilniaus susitikimo penkerių metų sukakčiai paminėti.

Kreipdamasis į susirinkusius, minėjimo iniciatorius, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, Seimo narys Emanuelis Zigeris, tiesiogiai dalyvavęs 2013 m. lapkričio įvykiuose, atkreipė dėmesį, kad šiuo metu didžioji dalis ES pastangų, skirtų demokratijos plėtrai, yra nukreiptos Pietų kaimynystės kryptimi, tuo metu Lietuva, Lenkija ir kai kurios kitos šalys, „siekdamos balanso“, padeda Rytų kaimynystės šalims – pirmiausia Ukrainai, Moldovai, Gruzijai.

Susitikime kalbėjusieji politikai daugiausia dėmesio skyrė ES aukščiausiojo lygio susitikimui Vilniuje, kurio metu turėjo būti pasirašyta ES ir Ukrainos asociacijos sutartis – kalbėta apie sudėtingą kelią, atvedusį iki lemtingo momento, tuometinio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovičiaus atsisakymą pasirašyti Ukrainai ir visai Europai svarbų dokumentą, šio sprendimo priežastis ir pasekmes, kurios jaučiamos iki šiol.

E. Zingeris renginio dalyviams priminė ir kitą svarbų susitikimą, vykusį Seime 2013 m. lapkričio 27 d. (renginio pabaigoje parodyta vaizdo medžiaga), t.y. dieną prieš ES aukščiausiojo lygio susitikimą Valdovų rūmuose. Susitikimas Seime, kuriame be Lietuvos atstovų, dalyvavo žymiausi Ukrainos politiniai veikėjai – Vitalijus Kličko, Borysas Tarasiukas, Petro Porošenka, Mustafa Džemilevas ir kiti, buvo pasirengta būtent tai kritiškai situacijai, kuri ir prasidėjo V. Janukovičiui atsisakius pasirašyti Asociacijos sutartį.

Šios dienos renginyje kalbėjęs ir aptariamuose įvykiuose tiesiogiai dalyvavęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis sakė, kad galėjo atrodyti, jog 2013 m. lapkričio mėnesį sprendžiasi Ukrainos likimas, tačiau iš esmės tai buvo daug platesnio Europos geopolitinio arba demokratijos lūžio pradžia. Ukraina rinkosi Europą, jos vertybes ir svarbiausia – laisvės ir laisvės rinktis kelią. Iš esmės Ukraina, prof. V. Landsbergio žodžiais, kariauja savo Didįjį Tėvynės karą.

B. Tarasiukas, buvęs Ukrainos užsienio reikalų ministras, taip pat apžvelgė ir vertino praėjusius įvykius, buvo įvertintas Maidanas, kurį jis pavadino ukrainiečių tautos „orumo revoliucija“, o Vilnių – neatskiriama Ukrainos išsivadavimo proceso dalimi.

Minėjimo pabaigoje E. Zingeriui Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkas Andrijus Parubijus įteikė Ukrainos Aukščiausiosios Rados garbės raštą už asmeninį indėlį stiprinant Lietuvos ir Ukrainos tautų ryšius ir aktyvią veiklą remiant Ukrainą.


Seimo kanceliarijos nuotraukos (aut. Olga Posaškova)