Lenkijos ministras pirmininkas paskelbė apie karo grėsmę po "Nord Stream-2" paleidimo

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2018-11-19 11:36:04, skaitė 702, komentavo 1

Lenkijos ministras pirmininkas paskelbė apie karo grėsmę po

Lenkijos vyriausybės vadovas mano, kad kol kas Rusija yra "priklausoma" nuo Ukrainos dujų perdavimo sistemos

VILNIUS, lapkričio 19 - Sputnik. Lenkijos ministras pirmininkas Mateušas Moravieckis pareiškė, kad po "Nord Stream-2" paleidimo Rusija gali užpulti Ukrainą, praneša RIA Novosti.

Pasak jo, toks scenarijus taps įmanomas, kai Ukrainos dujų transportavimo sistema nebebus reikalinga Maskvai. Tačiau kartu Moravieckis pabrėžė, kad Rusija dabar yra "priklausoma" nuo dujų tranzito per Ukrainą.

Lenkijos vyriausybės vadovas pridūrė, kad Rusija investuoja lėšas, gautas iš dujų pardavimų Europai, į kariuomenės modernizavimą.

"Jūs nustebsite, ką aš cituoju, bet Leninas sakė, kad kapitalistai yra tokie godūs, jog patys sumokės už virvę, ant kurios mes juos pakarsim", ― sakė Moravieckis.

Savo ruožtu Rusijos senatorius Aleksejus Puškovas pareiškė, kad visa tai yra Lenkijos valdžios fantazijos.

"Varšuva nežino, ką sugalvoti, kad sutrukdytų "Nord Stream-2". Dabar Lenkijos ministras pirmininkas gąsdina Maskvos karinę kampaniją prieš Kijevą po projekto pabaigos. Esą, kai pastatys, pradės karą prieš Ukrainą. Varšuvos fantazijos neturi ribų", ― rašė jis "Twitter".

Anksčiau buvo pranešta, kad Jungtinės Valstijos ir Ukraina susitarė kartu veikti prieš "Nord Stream-2".

"Nord Stream-2"

"Nord Stream-2" projektas numato dviejų dujotiekio linijų, kurių bendras pajėgumas sieks 55 milijardus kubinių metrų dujų per metus ir apims teritoriją nuo Rusijos pakrantės per Baltijos jūrą iki Vokietijos, statybas. Jas planuojama tiesti šalia veikiančio "Nord Stream" Baltijos jūros dugnu. Naujasis dujotiekis nusidrieks per išskirtines Rusijos, Suomijos, Švedijos, Danijos ir Vokietijos ekonomines zonas. Naują dujotiekį planuojama pastatyti iki 2019-ųjų pabaigos.

Vienintelis "Nord Stream-2 AG" akcininkas yra "Gazprom". Europos partneriai — "Shell", "OMV", "Engie", "Uniper" ir "Wintershall" — įsipareigojo finansuoti 50 proc. "Nord Stream-2", t.y. 950 milijonų eurų kiekviena. "Gazprom" suteiks kitą dalį lėšų — 4,75 mlrd. eurų.

Vladimiras Putinas pažymėjo, kad JAV lyderis Donaldas Trampas puoselėja JAV verslo interesus, norėdamas tiekti Europai SGD.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel savo ruožtu ne kartą pabrėžė, kad Berlynas "Nord Stream-2" projektą laiko komerciniu, tačiau tuo pat metu ji susieja jo įgyvendinimą su Rusijos dujų tranzitu per Ukrainą.

Rusija taip pat ne kartą pareiškė, kad "Nord Stream-2" projektas yra visiškai konkurencingas ir nenumato, kad dujų tranzitas per Ukrainą bus sustabdytas.