Bye, bye Brzezinski: Eurazija, kokią ją pažinojo JAV, pradingo amžiams

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/04/bye-... 2015-04-27 08:26:56, skaitė 3274, komentavo 0

Bye, bye Brzezinski: Eurazija, kokią ją pažinojo JAV, pradingo amžiams

Ėjimas padarytas, Šaltasis karas 2.0. Tikroji istorija, dabar ir jos daugybėje variacijų netolimoje ateityje, ir žinoma, apeinant per dideles kliūtis savo kelyje, yra nauja, integruota ir einanti pirmyn Eurazija.

Nepaprastai ambicingas Kinijos Naujasis Šilko Kelio projektas liesis su Rusijos vedama Eurazijos Ekonomine sąjunga (EES). Ir tai bus diena kai ES atsibus ir supras, kad klestinti prekybos/komercijos ašis tęsiasi nuo Sankt Peterburgo iki Šanchajaus. Visada aktualu prisiminti, kad Vladimiras Putinas pasiūlė panašią ir net dar labiau platesnės apimties viziją Vokietijai prieš kelis metu – besitęsiančią nuo Lisabonos iki Vladivostoko.

Tam prireiks laiko – ir neramių laikų. Bet radikalūs Eurazijos išvaizdos pokyčiai yra neišvengiami. Kalbant apie ypatingą svajonę – JAV, kaip Eurazijos hegemono statusą, tai, kas visą laiką dar atrodė įgyvendinama tūkstantmečio pabaigoje – greitai tirpsta prieš mūsų akis.

Rusija pasisuka į Rytus, Kinija pasisuka į Vakarus

Rusijos-Kinijos strateginė partnerystė – nuo prekybos energija iki gynybos ir infrastruktūros vystymo – taps tik dar tvirtesnė, kai Rusija pasisuko į Rytus, o Kinija į Vakarus. Geopolitiškai, tai nereiškia, kad Maskva tapo pavaldi Pekinui, bet kyla simbiotiniai santykiai, nuosekliai besivystantys keliose srityse.

BRIKS – šis žodis kaip keiksmas Vašingtonui – jau turi žymiai daugiau globalaus patrauklumo ir tikrai ne mažiau įtakos, nei pasenusi G-7. BRIKS Naujasis Vystymo Bankas, pasiruošęs pradėti veikti 2015-ųjų pabaigoje, yra pagrindinė alternatyva G7-kontroliuojamam mechanizmui ir TVF.

Šanchajaus Kooperacijos Organizacija (ŠKO) turės įtraukti Indiją ir Pakistaną jų būsimame vasaros susitikime Rusijoje, ir Irano kaip oficialaus nario įterpimas, po sankcijų, faktiškai jau būtų pabaigtas 2016 metais. ŠKO pagaliau šviečia visoje Azijoje, kaip esminis vystymosi, politinės/ekonominės kooperacijos ir saugumo forumas.

Putino „Didžioji Europa“ nuo Lisabonos iki Vladivostoko – kuri galėtų reikšti ES + EES – gali būti pristabdyta, kol Kinija susitvarkys Naująjį Šilko Kelią, tiek sausuma, tiek jūrų keliais. Tuo tarpu, Kremlius susikoncentruos ties lygiagrečia strategija – panaudoti Rytų Azijos kapitalą ir technologijas tam, kad vystyti Sibirą ir Rusijos Tolimuosius rytus. Juanis visai netolimoje ateityje yra pasmerktas tapti rezervine Eurazijos valiuta, rublis ir juanis jau tuoj užims didžiausią dalį dvišalėje prekyboje.

Vokietijos faktorius

„Didžiosios Europos“ kaip darinio nuo Lisabonos iki Vladivostoko realizavimas, neišvengiamai priklauso nuo Vokietijos sprendimo. Vokietijos pramonininkai aiškiai mato galimą Rusijos naudą Vokietijai – žymiai didesnę nei ES bendrai paėmus – su privilegijuotu geopolitiniu ir strateginiu kanalu į Azijos-Ramųjį vandenyną. Tačiau, į tai mažai kreipia dėmesį Vokietijos politikai. Kanclerė Angela Merkel, nežiūrint į jos retoriką, vis dar tęsia Amerikos liniją.

Rusijos „Pipelistano“ strategija jau buvo čia pat – su Šiaurės Srautu ir Pietų Srautu – kai nesibaigiantys ES politikos viražai privertė Maskvą nutraukti Pietų Srautą ir pradėti Turkijos Srautą (kuris, padidins Europos Sąjungoje energijos kainas). ES, mainais, turėtu faktiškai laisvą priėjimą prie Rusijos turtų, vidinės rinkos ir resursų. Nelaimė Ukrainoje reiškia pabaigą visiems šiems parengtiems planams.

Vokietija de-facto jau yra ES konduktoriumi šiame ekonominiame ekspreso traukinyje. Kaip daugiausiai eksportuojančios, jos vienintelis kelias yra ne į Vakarus ar Pietus, bet į Rytus. Dėl to ir buvo toks pompastiškas, besiseilėjančių pramonininkų orkestras- spektaklis, kai Xi Jipingas 2014 -ųjų pavasarį nuvažiavo į Vokietiją. Xi pasiūlė nei daugiau, nei mažiau mažiau, o didelio greičio geležinkelio liniją jungiančią Naująjį Šilko Kelią nuo Šanchajaus iki Duisburgo ir Berlyno.
Pagrindinis dalykas, kuris neturi būti išleistas iš akių vokiečių atžvilgiu: gyvybinė Naujojo Šilko kelio šaka yra greitaeigė Trans-Sibiro geležinkelio atšaka. Taigi vienas iš geltonojo BRIK kelių į Pekiną ir Šanchajų daro Maskvą strategine stotimi.
Chaoso Imperija…

Pekino strategija „Eik į Vakarus“ sausuma, yra pagaliau laisva nuo super-jėgos įsikišimo – nuo pat Trans-Sibiro atšakos iki pat geležinkelio/kelio maršrutų per „sustojimus“ Centrinėje Azijoje iki pat Irano ir Turkijos. Dar daugiau, Rusija mato ją kaip simbiozę, atsižvelgiant į „win-win“, kaip Centrinės Azijos stotelės sutampa su EES ir ką Pekinas dubliuoja kaip Šilko Kelio Ekonominę juostą.

Tuo tarpu frontuose, Pekinas labai atsargus ir neerzina JAV, viešpataujančios super-jėgos. Pažiūrėkite, tarkim, šį gana atvirą bet ir pakankamai diplomatišką Kinijos Premjero Ministro Li Keqiang interviu, paviešintą Financial Times.

Vienas pagrindinių Rusijos-Kinijos strateginės partnerystės aspektų yra tai, jog abi valstybės identifikuoja Vašingtono masiškai nenuoseklią užsienio politiką kaip pagrindinę chaoso skleidėją – būtent taip, kaip aš tą argumentuoju savo knygoje Chaoso Imperija (Empire of Chaos).

Kuri specifiškai taiko Kinijai ir Rusijai savo esminę strategiją – chaosą, t. y. „skaldyk ir valdyk“. Pekinas mato Vašingtoną besistengiantį destabilizuoti Kinijos periferiją (Honkongą, Tibetą, Ksinjangą), ir aktyviai kišantis į nesutarimus dėl Pietų Jūros. Maskva mato Vašingtoną apsėstą idėjos begaline NATO ekspansija ir trukdymu Rusijos pastangoms Eurazijos integracijoje.

Dėl to, žlugdanti ankstesnes Rusijos geopolitines strategijas JAV, sako Rusijai: Daugiau nebandykite jaustis Vakarų elito klubo dalimi, tokio kaip G-8. Daugiau jokios strateginės partnerystės su NATO.

Patyręs ateities planavimo ekspertas – Pekinas, taip pat mato Vašingtoną nepaliaujamai tęsiant ne tik, kad Putino, bet ir visos Rusijos demonizavimą, ir tai yra kaip bandomoji akcija to, kas galėtu atsitikti prieš Kiniją netolimoje ateityje.
Susipažinkite su nenuspėjamaisiais

Viskas priklauso nuo to kaip dėliosis lemtingas JAV-Kinijos-Rusijos trikampis. Tikriausiai, jis gali vykti tokia tvarka: amerikiečiai kalba garsiai ir vis kaišo pagalius į ratus; Rusai nesikuklins rėžti atgal, kol patyliukais ruošis strategiškai ilgam ir sunkiam tempimui; Kinai laikysis kiek modifikuotos „Mažojo piloto“ Deng Xiaopingo doktrinos – kalbėti labai diplomatiškai ir tuo pačiu savęs nevaržyti.

Pekinas jau dabar įsiklauso į tai, ką šnabžda Maskva: išskirtiniu save laikantis Vašingtonas – ar nuosmukio metu, ar ne – nei elgsis su Pekinu kaip su lygiu, nei gerbs Kinijos nacionalinius interesus.

Šioje nenuspėjamųjų žaidimo dalyvių atkarpoje statymai vis dar priimami dėl to, – ar Maskva pasinaudos šia rimta, trigubos grėsmės krize – sankcijomis, naftos kainų karu, rublio devalvacija – tam, kad radikaliai įterpti į žaidimą struktūrinius pakeitimus ir paleisti naują ekonominio vystymosi strategiją. Iš paskutiniųjų Putino KirA pasisakymų, nors ir prikimštų intriguojančiomis užuominomis, tai vis dar neaišku.

Kitas didysis nenuspėjamasis yra Xi, – ar sugebės jis, ginkluotas minkštąja galia, charizma ir daugybe pinigų, vairuoti, tuo pačiu kartu truputi keičiant ekonominį modelį ir „Eik į Vakarus“ srautą; ar jis nesibaigs Kinijos atskyrimu su jos potencialiais partneriais statant Naujuosius Šilko kelius.

Paskutinis, super-nenuspėjamas yra ar (ar kada, ir ar apskritai) Briuselis apsispręs simbiozei bendru sutarimu su Rusija. Tai prieštarauja jo dabartinei totalaus priešiškumo pozicijai, kuri viršija net geopolitinius interesus. Vokietija, valdoma Merkel, atrodo pasirinko būti pavaldi NATO, ir dėl to – strateginiu nykštuku.

Tai, ką mes čia turime, yra Didžiosios Azijos, nuo Šanchajaus iki Sankt-Peterbugo formavimasis – tame tarpe, kas ypač svarbu – Teheranas, – vietoje tos Eurazijos, kuri tęsiasi nuo Lisabonos iki Vladivostoko. Visa Eurazija gali būti pilnai suardyta, bent jau šiuo metu. Bet Didžioji Azija yra jau kelyje. Dar bus daugybė bandymų iš jau žinomų įtariamųjų pusės, – ją taip pat išskirti.

Visa tai labai įdomu stebėti. Kaip Maskva ir Pekinas iš aukšto spoksos į Vakarus – politiškai, komerciškai ir ideologiškai – neiššaukdami karo? Kaip jie kooperuosis esant tokiam dideliam spaudimai? Kaip jie įsiūlys savo strategiją didiesiems Globalių pietų plotams, per daugybę Azijos platumų?

Viena kova jau laimėta. Bye bye Zbignievai Brzezinski. Tavo didžiojoje šachmatų lentoje aprašytos hegemonijos svajonė jau pasibaigė.

russia-insider.com

Parengė Alenas Kostiugovas

Sarmatai