Vertybių pergalė

Autorius: The Times Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/05/the-... 2015-05-11 14:02:29, skaitė 4031, komentavo 0

Vertybių pergalė

1945 metų gegužės 8 dieną, praėjus tik savaitei po Adolfo Hitlerio savižudybės Berlyne, Europoje buvo paskelbta pergalė“, – rašo The Times redakcija.

Tada, prieš 70 metų, redakcijos skiltyje The Times šlovino šį momentą ir gedulu minėjo žuvusiuosius. „Milijonų žmonių kaulai liko užmirštuose laukuose, nuo Stalingrado iki Kano (Caen), o dar milijonai buvo nuvaryti į nelaisvę“.

„Šiandien Europos išlaisvinimas bus pažymimas Vakaruose, iškilmių ir susimąstymo apie praeitį atmosferoje. Rusijoje karo pabaiga švenčiama kitaip – karinės galios demonstracija“, – rašoma straipsnyje.

„Istorikai, visumoje sutaria dėl to, jog Hitlerio nebūtų pavykę nugalėti be Rusijos, kaip sąjungininkės. Tačiau karo pabaiga Europoje didesne dalimi turėtų būti siejama su vertybėmis, nei tankais; prisiminimuose ji, pirmiausia, turėtų išlikti kaip ryžtinga moralinė pergalė prieš nacional-socializmą, o ne grubios jėgos triumfas“, – mano autoriai.

„Mes turime pripažinti rusų ryžtą, jų nepalenkiamą valią kartu su 28 milijonais žuvusiųjų iš tarybinės pusės, žmonių aukas, įkūnytas baisiame Stalingrado mūšyje. Tačiau kaip bebūtų, sunku rasti kažkokius kitus, nei smerkiančius žodžius, tarybinio, karo meto lyderio – Josifo Stalino atžvilgiu“, – rašo The Times.

„Žinoma, galima atiduoti pagarbos duoklę šaliai, kurį atlaikė tokias kančias, tuo pačiu negarbinant jos lyderio ir nebandant pagrąžinti istorijos. Ir nors Vladimiras Putinas nėra Stalinas, šiandien tai, kaip ir anksčiau sudėtinga“, – daro prielaidą žurnalistai.

„Rusų prezidentas padarė viską ką galėjo, kad išbalansuoti tarptautinę bendriją, pagrįstą vertybėmis“, – teigia laikraštis. Maskva palaikė represinius režimus, aneksavo Krymą ir toliau tęsia ardomąją veiklą Ukrainoje.

„Ne laikas britų politikams stovėti petys į petį su Putinu, kada jam atiduoda pagarbą kariai, kuriuos artimiausiu metu gali pasiųsti kariauti prieš Rusijos kaimynus. Tai, kad ten buvo pasiųstas seras Nicholas Soames, Winston Churchill anūkas, buvo protingas ėjimas“, – mano leidinys.

„Negali būti nieko gėdingo tame, kad pasakyti paprastiems rusams: anksčiau ar vėliau mes galėsime atšvęsti šią didingą bendrą istorinę pergalę kartu, kai jūs atsiversite pasauliui, kaip Rusijos piliečiai, vadovaujami laisvai išrinktos vyriausybės, atmetančios grubią putinišką maksimą „kas stipresnis, tas ir teisus“, – deda tašką britų laikraštis.

The Times", Britanija

Sarmatai