Lietuva parodė Rusijai savo galią: „Eurovizijoje“ jai nedavė nė vieno balo

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/lietuv... 2015-05-25 09:34:20, skaitė 4406, komentavo 0

Lietuva parodė Rusijai savo galią: „Eurovizijoje“ jai nedavė nė vieno balo

Pabėgome nuo Rusijos...

Ko gero, tai galima laikyti ir geopolitiniu sprendimu. „Euroviziją“ juk realiai laimėjo Švedija ir Rusija (jei kalbėsime apie pirmąsias dvi vietas), tačiau Lietuva balų davė tik savo kaimynėms Estijai ir Latvijai, o kaimynėms Lenkijai ir Rusijai Lietuva nedavė nė balo. 

Daugelis internautų labai džiaugėsi tokia drąsios šalies Lietuvos drąsa. 

18 vietą „Eurovizijos“ finale užėmusi ir 30 balų iš gerbėjų gavusi Lietuva pati sugebėjo aplenkti net tokias šalis kaip Graikija, Vengrija, Ispanija, Kipras, Lenkija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija ir Austrija.

Lietuvos dainą savo feisbuko paskyroje gyrė net tokie žmonės kaip 2006 m. „Eurovizijoje“ dalyvavusio ir 6 vietą užėmusio projekto LT UNITED narys Arnoldas Lukošius, tvirtinęs, kad Vaidas Baumila ir Monika Linkytė atliko net geresnę dainą nei LT UNITED: „Lietuvių pasirodymas buvo neabejotinai geresnis už LT UNITED. Ir tai žiauriai džiugina.“

A. Lukošius džiaugėsi dėl to, kad Lietuva parodė Rusijai savo galią: „Lieka džiaugtis, kad technologija nugalėjo ideologiją. Bent jau nereikės išstoti iš „Eurovizijos“. 

Džiaugėsi ir kitas LT UNITED narys Andrius Mamontovas: „Džiugiausias momentas buvo tada, kai Lietuvos balsai padarė persvarą balsavime ir Švedija išsiveržė į priekį.“

„Pirmą kartą Eurovizijos istorijoje vienos šalies 0 skirtų taškų sukėlė tiek gerų emocijų“, – feisbuko paskyroje rašė žurnalistas, laidų vedėjas, rašytojas Andrius Tapinas.

... ir „suanglėjome

Lietuva nuo 1956 m. vykstančioje „Eurovizijoje“ dalyvauja nuo 1994 m. Tai 16 kartas, kai mūsų šalis dalyvauja šiame tarptautiniame geopolitiniame-muzikiniame konkurse. Šįsyk jame dalyvavo 40 šalių, iš kurių 33 atstovai dainavo angliškai, ir tik septynių šalių dainininkai rinkosi gimtąsias kalbas: ispanų, prancūzų, portugalų, italų, suomių, rumunų, juodkalniečių. 

Negalima kaltinti globalizacijos dėl lietuvių ir kitų tautų suanglėjimo, juk per „Eurovizijos“ istoriją dainuota net 55 tikromis ir viena išgalvota (2003 m. Belgijos pasirodyme) kalba. Vis dėlto faktas, kad 29 iš 49 kartų (59 proc.) konkurso finalą laimėjo daina, atlikta anglų kalba. 

Beje, Lietuvos debiutas „Eurovizijoje“ (Ovidijaus Vyšniausko daina Lopšinė mylimai, atlikta 1994 m. balandį Dubline) buvo bene vienintelis kartais, kai daina šiame konkurse atlikta lietuvių kalba. Negauta nė vieno taško, puiki daina užėmė paskutinę, 25-ąją vietą. 1994 m. dainuota „žemaičių kalba“ (Aistės Smilgevičiūtės daina „Strazdas“). Gauta 13 taškų, užimta 20 vieta iš 23. Vėliau Lietuva „Eurovizijoje“ ėmė dainuoti tik angliškai. 

Kas yra Europa?

„Eurovizija“ unikali tuo, kad praplečia geografijos žinias: ne daug kas iki šiol žinojo, kad Europoje yra tokios šalys kaip Australija ir Izraelis, dalyvavusios šiame konkurse. 

Taip pat kai kam galėtų kilti klausimas, ar tikrai Armėnija, Gruzija, Azerbaidžanas, Turkija ir Marokas yra Europos šalys.