Draudimas rūkyti paaugliams sudrausmins ir tėvus

Autorius: Lrt.lt Šaltinis: http://lrt.lt... 2015-06-06 12:39:05, skaitė 3712, komentavo 0

Draudimas rūkyti paaugliams sudrausmins ir tėvus

Nuo gegužės 1 d. įsigaliojęs draudimas rūkyti paaugliams turėtų sudrausminti ir savo vaikams leidžiančius rūkyti tėvus. Taip mano Alkoholio ir tabako kontrolės koalicijos vadovas Aurelijus Veryga.

Paaugliai manipuliuodavo savo teisėmis

Anot Narkotikų, alkoholio ir tabako kontrolės departamento direktorės Ingos Juozapavičienės, nuo gegužės 1 d. į departamentą nesikreipė piliečiai, besidomintys įsigaliojusių draudimu. Jos nuomone, jeigu žmonėms ir kilo klausimų dėl naujosios tvarkos, jie dažniau kreipėsi į policijos pareigūnus, kurie ir drausmina rūkančius jaunuolius.

„Per kelias savaites nuo šios įstatymo nuostatos įsigaliojimo vien Vilniaus nepilnamečių teisės pažeidimų prevencijos srityje dirbantys pareigūnai surašė 16 administracinių teisės pažeidimų protokolų būtent už minėtąjį pažeidimą. Kad turime problemą, buvo aišku seniai, bet tai rodo, kad bus dar kur padirbėti“, – įsitikinusi I. Juozapavičienė.

A. Veryga mano, jog besikreipiančių į policijos pareigūnus vis dėlto nebus daugiau nei iki draudimo įsigaliojimo. Jo pastebėjimu, dauguma žmonių jau iki tol manė, kad draudimas nepilnamečiams naudoti tabako gaminius galioja, o į pareigūnus kreipdavosi tik dėl piktybiškai besielgiančių rūkančių paauglių.

„Kildavo problemų tik su tais nepilnamečiais, kurie gana piktybiškai nesilaikydavo tvarkos, įsigydavo tabako gaminių, rūkydavo įvairiose vietose. Būdavo mada susižinoti savo [paauglių – LRT.lt] teises, kad rūkyti lyg ir nedraudžia įstatymas [...], bet suaugusių žmonių galvose ta nuostata buvo įsitvirtinusi labai seniai“, – tvirtina A. Veryga.

Seniau galėjo nubausti tik už vaiko nepriežiūrą

A. Verygos teigimu, bet kokios teisinės nuostatos galiojimas priklauso nuo to, kaip į ją žiūri visuomenė, – jeigu ji įstatymo pažeidimus toleruoja, įstatymas veikia neefektyviai. Šiuo atveju, įsitikinęs Alkoholio ir tabako kontrolės koalicijos vadovas, žmonės yra nusiteikę drausminti ir prižiūrėti jaunus žmones, todėl draudimas turėtų būti efektyvus.

„Anksčiau savivaldybės bandydavo nepilnamečiams drausti rūkyti ir turėdavo problemų teismuose. Kai kurios mokyklos bandydavo įvesti savų taisyklių ir vėl susidurdavo su problemomis. Dabar tų problemų neturėtų kilti“, – tikina A. Veryga.

Jis pripažįsta, kad pasitaiko situacijų, kai patys tėvai leidžia savo vaikams rūkyti. Tokių atvejų, anot LRT Radijo pašnekovo, pasitaikydavo ir anksčiau, kai paaugliams nebuvo draudžiami vartoti tabako gaminius. Su tokiais atvejais itin dažnai, A. Verygos teigimu, susidurdavo mokyklos, kai tėvus bandydavo informuoti apie rūkantį vaiką.

„Iš tikrųjų yra tėvelių, kurie galvoja, kad yra labai modernūs. [...] Būdavo tokių pasakymų – aš žinau, kad mano vaikas rūko, ir jam leidžiu tai daryti. Manau, kad taip besielgiantys tėvai nelabai suvokia, ką jie išdarinėja. Tai yra įstatymų pažeidinėjimas, ir joks tėvas ar mama negali savo vaikui leisti pažeidinėti įstatymų. Manau, kad ta bauda galės būti tiesiogiai pritaikyta už nepilnamečio rūkymą“, – tvirtina A. Veryga.

Jis paaiškina, kad anksčiau, kol šis draudimas nebuvo įsigaliojęs, tokiais atvejais buvo galima skirti bausmes už vaiko nepriežiūrą, tačiau ne už patį rūkymą.

„Juk būdavo, kad ir alkoholinių gėrimų nupirkdavo 14-to gimtadienio proga, kad vaikas „kultūringai“ namie pagertų. Yra tėvų, kurie leidžia tėvams įsigyti cigarečių, nes mano, kad tai yra mažiau pavojinga negu narkotikai. Reikia apie šiuos dalykus kalbėtis. Manau, kad pats nelegalumo faktas dalį tėvų sudrausmins“, – svarsto Alkoholio ir tabako kontrolės koalicijos vadovas.

Sulaukus 16 metų paaugliams įspėjimai nebetaikomi

A. Micikevičius nurodo, jog nuo gegužės 1 d. Utenos apskrityje policijos pareigūnai sulaikė 24 asmenis dėl šio draudimo nepaisymo. 16 iš jų – Utenos mieste.

Jis pabrėžia, kad, pagal galiojantį teisės aktą – administracinių teisės pažeidimų kodekso 182 straipsnio šeštą dalį, – jaunesnių kaip 18 metų asmenų tabako gaminių ar susijusių gaminių vartojimas ir jų turėjimas 16–18 metų nepilnamečiui užtraukia išskirtinai 14–28 eurų baudą su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu.

„Todėl galimybės taikyti įspėjimą nėra. [...] Už pakartotinius nusižengimus bauda gali siekti iki 86 eurų su tabako gaminių konfiskavimu“, – nurodo A. Micikevičius.

Jis prideda, kad, pamačius rūkančius paauglius, kuriuos pabandžius sudrausminti gali kilti konfliktas, piliečiai turėtų tiesiog apie informuoti pareigūnas. Taip pat turėtų būti daroma ir tuo atveju, jei nėra aišku, ar rūkantys asmuo yra nepilnametis.

„Jeigu piliečiai pamato kažkokius pažeidimus ir jiems kyla įtarimas, jie visais atvejais turėtų pranešti policijai pagalbos telefonu 112. Sureagavę visada patikrinsime. Nebūtina, kad žmonės praneštų savo duomenis, jeigu jie patys to nepageidauja. [...] Patarčiau patiems piliečiams, ypač, kai jie yra nepažįstami asmenys, nesivelti į konfliktus ir pastabų nesakyti, nes kitą kartą tai gali atsisukti ir prieš pačius žmones. Geriau pranešti policijai“, – pataria A. Micikevičius.

Jis priduria, kad policijos pareigūnai, užfiksuodami rūkančius paauglius, taip pat fiksuos ir kitus jų padaromus pažeidimus, pavyzdžiui, šiukšlinimą, mėtant nuorūkas.

Psichologas: praeivių drausminimai nebus veiksmingi

Kad rūkančius nepilnamečius drausminti bandantys praeiviai gali susilaukti neigiamos reakcijos arba bent jau nepasiekti norimo tikslo sutinka ir psichologas D. Škulis.

„Paprastai suaugusieji yra linkę drausminti pamokslavimais, pamokymais, moralizavimu – kaip tau ne gėda. Vargu ar tai padeda. Drausminimas padeda tada, kai turi kažkokį kontaktą su tuo paaugliu“, – tikina D. Škulis.

Jo nuomone, pats veiksmingiausias būdas, kaip priversti paauglį nerūkyti, – rodyti gerą pavyzdį. Jo teigimu, labiausiai tokiu būdu gali paveikti tėvai. Anot jo, sunku patikėti, kad paauglys gali nerūkyti, jeigu jo abu tėvai rūko.

„Man sunku patikėti, kad paprastas nepažįstamas praeivis galėtų taip sudrausminti paauglį, kad jis apskritai nustotų rūkyti. Tai galėtų padaryti tėvai, jo bendraamžiai, tie žmonės, kurie turi su juo kontaktą ir yra jam autoritetai“, – teigia D. Škulis.

Nuo gegužės 1 d. įsigaliojo draudimas, kad nepilnamečiai neturi teisės įsigyti, turėti ir rūkyti tabako gaminių.

Pastebėjus rūkantį žmogų, kuris galimai yra nepilnametis, anot policijos atstovo, derėtų informuoti policijos pareigūnus. 16–18 metų paaugliams nebetaikomi įspėjimai, todėl, sulaikius rūkantį tokio amžiaus paauglį, jam gresia bauda nuo 14 eurų, o už pakartotinius nusižengimus ji gali siekti ir 86 eurus.

---
LDiena.lt: savo ruožtu primenu - KIEKVIENA SURŪKYTA CIGARETĖ, TAI TAVO - IŠDURNINTO DEBILO, ASMENINIS INDĖLIS Į GLOBALIOS NARKO-TABAKO MAFIJOS TAUPYKLĘ!