Trumpai apie alkoholizmą psichoterapeuto akimis. Kodėl "saikingas vartojimas" - tas pats, kas "saikinga narkomanija"

Autorius: M.G. Maksimalietis Šaltinis: http://www.maksimalietis.co.uk... 2015-06-11 21:56:51, skaitė 4320, komentavo 0

Trumpai apie alkoholizmą psichoterapeuto akimis. Kodėl

Alkoholis yra mokslininkų pripažintas kaip žmogaus sveikatai kenkiantis narkotikas. Jeigu alkoholis yra narkotikas, tai reikia žinoti, jog visi narkotikai turi vieną bendrą savybę: juos vartojant, įninkama į vis ūmesnę jų vartojimo ir tuo pačiu nuodijimosi stadiją.

Ne visi alkoholizmo narkomanijos stadijomis “keliauja” vienodu tempu ir ne visi pasiekia degradacinę alkoholizmo stadiją, bet visi jomis “keliauja” mažiausiai iki antros stadijos. Antra alkoholizmo stadija iš trijų pagrindinių, yra tuomet, kai žmogus pradeda vartoti alkoholį periodiškai, pavyzdžiui, kiekvieną savaitgalį ar kasdien vakarais - po darbo.

Psichologinis alkoholizmas prasideda nuo to momento, kai žmogus tampa nebeįgalus suvokti, kad šventę švęsti galima ir nė lašo neišgėrus. Jeigu kiekvieną kartą atėjus šventei žmogus perka alkoholį, jis jau yra psichologiškai priklausomas, ir tai jau yra pradinė alkoholizmo stadija.

Kaip ūmiai žmogus vartoja alkoholį, nusako alkoholizmo stadijos. Yra saikingo vartojimo stadijų alkoholikai, mažiau saikingų stadijų alkoholikai, bedegraduojančių ir degradavusių stadijų alkoholikai.

Sistema identifikuoja tik degradavusių stadijų alkoholikus kaip alkoholikus, kas yra netikslu ir neteisinga.

Žmogus, kartą paragavęs alkoholio, prasigėrusiu bomžu netampa. Nusigėrusiu tampama “prakeliavus” per visas alkoholizmo stadijas nuo saikingo vartojimo iki degradacijos.

Trečia degradacinė stadija yra tuomet, kai žmogus, kartą paragavęs iš tikėjimo, kad reikia visiems "normaliems" saikingai mokėti išgerti, nebegali sustoti, pakliūdamas i fiziologinį alkoholizmą. Tokie pradeda gerti kasdien, kol išsigąsta, kad gali numirti ar net numiršta, arba kol jiems nėra suteikiama medicininė pagalba - detoksikacija. Noriu atkreipti dėmesį, kad sistema tik į trečią, degradacinę, alkoholizmo stadiją pakliuvusius vargšus vadina alkoholikais, nors alkoholikais jie jau buvo tapę nuo tada, kai patikejo, kad šį narkotinį tirpiklį galima toleruoti kaip gėrimą.

Todėl kai mūsų visuomenininkai skleidžia žinią, kad alkoholį reikia vartoti saikingai, kad netaptume alkoholikais, yra netikslu ir netiesa, nes alkoholinio narkotiko toleravimas, nors ir saikingomis dozėmis, privers žmogų keliauti vis ūmesnių narkomanijos stadijų įgijimo keliu. Logika paprasta: pradėjęs vartoti narkotikus, tampa narkomanu, o alkoholį - alkoholiku. Taigi darant teisingas išvadas, valdžios atstovai turėtų šviesti visus, skleisdami žinią, kad geriausias pasirinkimas sąmoningam žmogui yra nevartoti alkoholio išvis, jokiomis dozėmis.

Saikingai galima toleruoti sultis, tyrą vandenį ir kt., kad nesuplėšytume skrandžio arba nereikėtų lakstyti i tualetą kas penkias minutes. Kai kalbama apie saikingą nuodų toleravimą, griaunami gamtos dėsniai. Mokslo pripažinta, kad 500ml alkoholio yra mirtina dozė žmogaus organizmui, jei jis pakliūna į organizmą vienu išgėrimu. Jeigu žmogus neišsivemia ir nebūna detoksikuojamas, rizikuoja numirti. Darome logiškas išvadas: jei nuo pusės litro išgerto skysčio galima numirti, tai tas skystis yra nuodas. Jei C2H5OH laikoma mirtinu nuodu 500ml kiekyje, tai kaip perpiltas tas pats niekaip nemodifikuotas skystis į 50ml gali virsti gėrimu arba, dar sakoma, vaistais? Absurdas! Todėl kad ir 50ml kiekyje alkoholinis skystis yra nuodingas, tik organizmui lengviau iš tokio nuodų kiekio išsivalyti. Kiekvienas esame tai pajutę praktiškai: išgėrei daugiau, apsinuodijimo simptomai ūmesni, išgėrei mažiau - silpnesni...

Tie, kas mano, kad saikingas alkoholio vartojimas jiems nekenkia, tik bando apgaudinėdami save pateisinti savo silpnybę svaigintis.  "Saikingas" žalingų alkoholinių narkotikų vartojimas ir nuodija saikingai... Bet nuodija ne tik sveikatą, o ir žmogaus gerovę. Todėl  kuo žmogus vartos ūmiau, tuo žalos save  daugiau ir kentės tik stipriau – visomis prasmėmis.

Prasidėjusios vasaros proga noriu pasveikinti visus sąmoningus blaivininkus – Maksimalistus. Linkiu visiems stiprybės atsilaikant pagundoms apsvaigti narkotiniu būdu. Atminkite, kad tik visiškai psichotropiškai nesinuodijantis žmogus eliminuoja iš savo gyvenimo iki 80% visų potencialių narkozombiams sveikatos sutrikimų ir kitokių gyvenimiškų nesėkmių.

Būdami visada blaivūs, žmonės įgyja dieviškų galių sėkmingai materializuoti visas be išimties savo svajones. Todėl visiems blaivininkams linkiu svaigti nuo euforijos besinaudojant tokiomis galimybėmis!

Su Pagarba,
Psichoterapeutas M.G.Maksimalietis