Rusijos finansų ministerija įvardino galimo Ukrainos defolto datą

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/06/rusi... 2015-06-15 09:44:06, skaitė 3373, komentavo 0

Rusijos finansų ministerija įvardino galimo Ukrainos defolto datą

Rusija planuoja birželio 22 dieną gauti 75 milijonų dolerių kreditinį mokėjimą iš Ukrainos. Tuo pačiu, bet koks nemokėjimo faktas Rusijos bus laikomas kaip „defolto įvykis“, su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis, pareiškė RF finansų ministro pavaduotojas Sergejus Storčak.

„Mokėjimas greičiausiai bus gautas pirmadienį, birželio 22 dieną. Bet koks įmokos vengimas reikš defolto faktą. Tokia įvykių eiga aiškiai neatitinka Ukrainos interesų. Todėl, aš manau, jog mokėjimas bus“, – pareiškė Storčak, perduoda TASS.

Anot Storčak, TVF (Tarptautinis valiutų fondas) greičiau bus Rusijos šalininku, nei oponentu Ukrainos skolos sugrąžinimo klausimu. „Mes tikimės, jog TVF bus greičiau Rusijos šalininku, nei oponentu, Ukrainos skolos grąžinimo klausimu“, – pasakė Storčaak, atsakydamas į klausimus apie derybų perspektyvą su Ukraina dėl 3 milijardų dolerių skolos grąžinimo Rusijai.

Ministro pavaduotojas pabrėžė, jog geriausia scena tokioms deryboms yra būtent TVF.

Anksčiau, ketvirtadienį, Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas pareiškė, jog galimą Ukrainos atsisakymą vykdyti savo skolinius įsipareigojimus reikėtų svarstyti ne MIP puslapiuose, o dvipusiais pagrindais kartu su Rusija.

Gegužės 19 dieną, Ukrainos Aukščiausioji Rada patvirtino įstatymą, kuris suteikia galimybę pristabdyti valstybės išmokas pagal restruktūrizuojamą užsienio skolą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pavadino šį Kijevo sprendimą keistu. Jo nuomone, faktinio defolto paskelbimas liudija žemą profesionalumo lygį. Taip pat, pagal turimą Putino informaciją, Rusijos bankai turi kreditų portfelį Ukrainoje 24-25 milijardų dolerių sumai.

RF premjeras, Dmitrijus Medvedevas taip pat pakomentavo Rados veiksmus. Anot jo, toks sprendimas iš esmės yra defolto paskelbimas kartu su „force majeure“ pareiškimu skoliniams įsipareigojimams.

Savo ruožtu, Rusijos finansų Ministerijos vadovas Antonas Siluanov pareiškė, jog Maskva kreipsis į tarptautinį teismą, jei Ukrainos prezidentas Petro Porošenko pasirašys įstatymą dėl užsienio skolų išmokėjimo moratoriumo.