Graikija prisijungia prie Rusijos dujotiekio projekto į Europą

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/06/grai... 2015-06-20 16:11:45, skaitė 2653, komentavo 0

Graikija prisijungia prie Rusijos dujotiekio projekto į Europą

thebricspost.com

Graikijos Premjeras Ministras Aleksis Tsipras davė leidimą prisijungti prie Rusijos dujotiekio į Europą, kuris eis per Turkiją ir Graikiją.

Baigiantis pasirinkimo galimybėms išlaikyti savo šalį paviršiuje po kalbų su ES ir TVF pasiekus aklavietę, Graikijos Premjeras Ministras Aleksis Tsipras davė leidimą prisijungti prie Rusijos dujotiekio į Europą, kuris eis per Turkiją ir Graikiją.

Rusija ir Graikija pasirašė susitarimą sukurti bendrą įmonę Turkijos Srauto dujotiekiui per Graikijos teritoriją, penktadienį pranešė Rusijos spauda.

Rusijos ir Graikijos Ministrai, Aleksandras Novakas ir Panagiotis Lazafanis penktadienį Maskvoje pasirašė memorandumą dėl Turkijos Srauto dujotiekio pratęsimo.

„Dujotiekis sujungs ne tik Graikiją ir Rusiją, bet taip pat ir Europos žmones. Mūsų žinia, tai stabilumo ir draugystės žinia… Dujotiekis kurį mes šiandieną pradedame, nėra prieš kažką Europoje ar prieš ką nors dar, tai taikos dujotiekis, skirtas viso regiono stabilumui,“ Graikijos Ministras Lazafanis buvo cituojamas Rusijos valstybės agentūros „Sputnik“.

Graikijos dujotiekio sekcijos statybos prasidės 2016 metas.

Putinas dar anksčiau šiais metais pažadėjo Tsiprui „šimtus milijonų eurų kiekvienais metais“ už dujų tranzitą į ES jei Graikija pasirašys.

Rusijos valstybės dujų kompanija Gazrom sakė, kad bus garantuotai tiekiama virš 47 mlrd kubinių metrų žydrojo kuro per metus, po to, kai Graikija prisijungs prie pasiūlyto dujotiekio projekto.

Dujotiekio statybos Graikijoje bus finansuojamos Rusijos ir Atėnai vėliau gražins pinigus, Rusijos Energetikos Ministras Aleksandras Novakas sakė reporteriui Maskvoje.

Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas projektą pasiūlė projektą po to kaip ES užblokavo Rusijos planuotą 45 mlrd. dolerių Pietų Srauto jungtį.

Graikijos jungties dalis gali kainuoti apie 2 milijardus eurų. Alexey Miller, Grazpromo generalinis direktorius tą sakė anksčiau šiais metais.

Tuo tarpu, Graikijos Premjeras Ministras Aleksis Tsipras penktadienį susitiko su naujuoju, 100 mlrd dolerių vertės BRIKS banko vadovu, remiantis Graikijos naujienų agentūra ANA-MPA.

Naujai paskirtas BRIKS Banko Prezidentas ir Vice Prezidentas Kundapur Vaman Kamth ir Paulo Nogueira Vatista buvo dalis BRIKS pareigūnų grupės su kuriais Tsipras susitiko Sankt Peterburge.

„Graikija labai sunkiame taške ir tam, kad jį įveiktu, ji turi „išsiskirti“ su praeities ligomis“, – sakė Tsipras žurnalistams.

Parengė Alenas Kostiugovas