Venckienė priminė, kada prasideda jos bylos nagrinėjimas

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2020-02-25 10:43:00, skaitė 850, komentavo 6

Venckienė priminė, kada prasideda jos bylos nagrinėjimas

Buvusios Seimo narės baudžiamąją bylą nagrinės Panevėžio apygardos teismas, anksčiau Venckienė kreipėsi į šį teismą su prašymu panaikinti visas jai paskirtas kardomąsias priemones

VILNIUS, vasario 25 — Sputnik. Buvusi Seimo narė, teisėja Neringa Venckienė paskelbė, kad Panevėžio apygardos teismas po savaitės pradės nagrinėti jos baudžiamąją bylą. Šią informaciją ji paskelbė savo Facebook paskyroje.

"2020 metų kovo 3 dieną (antradienis) 13:30 Panevėžio apygardos teisme, esančiame Elektros g. 9, Panevėžyje, bus pradedama nagrinėti mano baudžiamoji byla", — rašo Venckienė.

Be to, ji primena, kad jos bylą nagrinės kolegijos pirmininkas ir pranešėjas Valdas Meidus, tarp kitų teisėjų: Valdas Ciesiūnas ir Jolanta Raščiuvienė.

Panevėžio apygardos teismui pavesta nagrinėti Venckienės bylą po to, kai Lietuvos apeliacinis teismas tenkino Kauno apygardos teismo prašymą bylą perduoti nagrinėti kitam apygardos teismui. Toks sprendimas buvo priimtas dėl to, kad Kauno apygardos teismo teisėjai turėjo darbinių ir asmeninių ryšių su kaltinamąja.

Buvusi teisėja ir Seimo narė kaltinama padariusi nusikalstamas veikas pagal keturis Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso straipsnius.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkta "pakankamai duomenų", leidžiančių įtarti, kad Venckienė trukdė teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno, advokato ar antstolio veiklai, nevykdė teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, sukėlė fizinį skausmą ar nežymiai sutrikdė sveikatą bei pasipriešino valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui.

Baudžiamasis kodeksas už šias nusikalstamas veikas numato įvairias bausmes, tarp jų — laisvės atėmimą iki trejų metų.

Vasario viduryje Venckienė kreipėsi į Panevėžio apygardos teismą su prašymu panaikinti jai skirtas kardomąsias priemones, nes, pasak jos, pirmuosiuose teismų posėdžiuose nusistovėjo "aiški tendencija vykdyti visus griežčiausius Lietuvos prokuratūros prašymus", vėliau nežymiai juos švelninant. Ji priminė, kad šiuo metu jau taikomos šios kardomosios priemonės: intensyvioji priežiūra, taip pat užstatas ir dokumentų paėmimas. Šias priemones ji pavadino neadekvačiomis.

Buvusi teisėja taip pat pažymėjo, kad prevencinės priemonės buvusiems jos kolegoms, įtariamiems kyšininkavimu ir kitais sunkesniais nusikaltimais, yra švelnesnės.

"Venckienės byla"

Venckienė yra nepilnametės Deimantės Kedytės, tapusios pedofilų auka, teta. Lietuvos valdžia kaltina buvusią Seimo narę tariamai neįvykdžius teismo sprendimo perduoti jos brolio dukrą mergaitės motinai, taip pat priešinosi policijai, kai teisėsaugos pareigūnai šturmavo jos namą ir jėga paėmė Deimantę.

Neringos brolis Drąsius Kedys pradėjo kovą su pareigūnais, kurie prievartavo dukrą, tačiau mirė keistomis aplinkybėmis. Deimantė kurį laiką gyveno su teta, tačiau vėliau teismas nutarė, kad mergaitė turi būti grąžinta motinai, kuri, kaip įtariama, atidavė vaiką seksualiniam išnaudojimui. Mergaitės buvimo vieta nežinoma.

Pati Venckienė 2013 metais buvo priversta išvykti su sūnumi Karoliu į JAV.

2020 metų sausio 13 dieną Kauno apygardos teisme buvo gauta baudžiamoji byla, kurioje Neringa Venckienė kaltinama dėl trukdymo vykdyti teismo sprendimą, pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo, teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo.

Kaltinimai Venckienei buvo pateikti sausio pradžioje. Baudžiamasis kodeksas už inkriminuojamas buvusiai teisėjai nusikalstamas veikas numato įvairias bausmes, tarp jų — laisvės atėmimą iki trejų metų. Venckienės byloje keturi asmenys yra pripažinti nukentėjusiaisiais, pateiktas civilinis ieškinys neturtinei žalai atlyginti.