AŠAROS SUGRAUDINO TEISMĄ: JURBARKIETĖS SKRIAUDĖJAS MANTAS ICIKEVICIUS KALĖJIMO IŠVENGĖ

Autorius: Daivaras. Icikevičius Laura Icikevičienė Šaltinis: https://kauno.diena.lt/naujien... 2020-02-28 14:16:00, skaitė 1151, komentavo 3

AŠAROS SUGRAUDINO TEISMĄ: JURBARKIETĖS SKRIAUDĖJAS MANTAS ICIKEVICIUS KALĖJIMO IŠVENGĖ

Tauragės apylinkės teismas paskelbė nuosprendį jurbarkiškiui dėl pasikėsinimo išžaginti nepilnametę, jos išprievartavimo ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Vaikinui paskirta 3 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, bausmės vykdymą atidedant trejiems metams. Jis taip pat turės atlyginti 7 tūkst. neturtinę žalą, bei beveik 4,5 tūkst. eurų už patirtą turtinę žalą ir advokato teisines paslaugas.

Teismas skirdamas bausmę, atsižvelgė, kad kaltinamasis nusikalto pirmą kartą, nusikaltimus padarė būdamas nepilnametis, anksčiau neteistas, administracine tvarka metų laikotarpyje nebaustas, pripažino savo kaltę ir nuoširdžiai gailėjosi dėl padarytų savo veiksmų.

Jis taip pat savo noru atlygino dalį neturtinės žalos nukentėjusiajai, jos atsiprašė. Susitarė su Teritorine ligonių kasa dėl nukentėjusiosios gydymo išlaidų atlyginimo.

Tačiau teismas, jaunuolio sunkinančia atsakomybę aplinkybe pripažino tai, kad vaikinas nusikalstamas veikas padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio ir tai turėjo įtakos nusikalstamų veikų padarymui.

Gražina Gudžiūnienė
Įsidėmėkite šitą snukutį: tai - „teisėja“ iš Tauragės GRAŽINA GUDŽIŪNIENĖ.

Įvertinęs visas aplinkybes ir vadovaudamasis teismų praktika, teismas nusprendė, kad paskyrus realią laisvės atėmimo bausmę, būtų užtikrinamas tik nubaudimo siekio įgyvendinimas, tačiau kur kas svarbiau yra pakeisti kaltinamojo nusikalstamus polinkius ir užtikrinti, kad jis ateityje daugiau nebenusikalstų. Be to, nagrinėjamu atveju, bausmės vykdymo atidėjimas kaltinamajam, atitiks ir nukentėjusiųjų interesus, kadangi kaltinamasis turės galimybę toliau mokytis ir įgyti profesiją, dirbti ir kuo greičiau atlyginti padarytą neturtinę ir turtinę žalą. Vaikinui taip pat paskirtos auklėjamojo poveikio priemonės.

Teismas įpareigojo kaltinamąjį per visą bausmės atidėjimo laikotarpį mokytis arba dirbti, be nuosprendžio vykdymą kontroliuojančių institucijų žinios nekeisti gyvenamosios vietos, bei kadangi nusikaltimus padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, teismas įpareigojo 12 mėnesių nevartoti alkoholinių gėrimų.

Nukentėjusiųjų civiliniai ieškiniai buvo patenkinti iš dalies. Šioje byloje padarytą neturtinę žalą teismas įvertino bendra 12 tūkst. eurų suma.

Kadangi dalis neturtinės žalos buvo atlyginta iki nuosprendžio paskelbimo, kaltinamasis turės atlyginti likusią 7 tūkst. eurų neturtinę žalą.

Teismas taip pat visa apimtimi tenkino nukentėjusiųjų civilinių ieškinių dalis dėl turtinės žalos bei teisinės pagalbos išlaidų atlyginimo, kurių bendra priteistina suma iš kaltinamojo sudaro beveik 4,5 tūkst. eurų.

Kaltinimus palaikanti Klaipėdos apygardos prokurorė Edita Mikalainienė prieš posėdį paprašė nagrinėti šią bylą pagreitinto proceso tvarka. Pagreitinta tvarka reiškia, kad kaltinamajam automatiškai bausmė bus sutrumpinta trečdaliu.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2019 metų gegužės 26 dieną, kuomet kaimo turizmo sodyboje Tauragės rajone buvo sumušta 16 metų mergina. Pasikėsinimo išprievartauti metu buvo sulaužytas šešiolikmetės merginos žandikaulis, išmušti dantys, smarkiai pažeista trachėja, nustatyta stipri kaklo trauma.

Reikėtų pastebėti, kad mušė rytų kovos menų sporto šaka užsiiminėjęs jurbarkietis, vietos politikės sūnus.

Ikiteisminio tyrimo metu gautose teismo medicinos bei psichiatrijos ekspertų išvadose nurodyta, kad nukentėjusios merginos patirti sužalojimai ir dėl jų kilusios pasekmės jos sveikatai, vadovaujantis teisės aktuose nustatytais kriterijais, kvalifikuotini kaip nesunkūs, todėl 17 metų jaunuoliui buvo pareikštas kaltinimas pagal Baudžiamojo kodekso 138 straipsnio 1 dalį – nesunkus sveikatos sutrikdymas.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.