Lietuvos ūkininkai privalės mokėti traktorių registracijos mokestį, panaikinus šį mokestį, grėstų EK baudos

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/liet... 2020-03-03 10:43:00, skaitė 662, komentavo 0

Lietuvos ūkininkai privalės mokėti traktorių registracijos mokestį, panaikinus šį mokestį, grėstų EK baudos

Lietuvos žemės ūkio ministras Andrius Palionis pareiškė, kad Lietuvos ūkininkai neišvengs prievolės mokėti taršos mokestį už  traktorius, kombainus ir kitas žemės ūkio veikloje naudojamas transporto priemones. Apie tai jis pareiškė Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdyje, kuris buvo transliuojamas YouTube.

Žemės ūkio ministerijos vadovas pažymėjo, kad panaikinus šį mokestį, respublikai grės bauda iš Europos Komisijos, nuo kurios pirmiausia nukentės patys ūkininkai. Pasak Palionio, Vilnius nuo 2007 metų turėjo įvesti mokestį žemės ūkio technikai.

„Atversime kortas, kad pas mus realiai nėra to mokesčio nuo tada, kai Lietuva įstojo į ES. Ministerija pernai gruodį buvo pasiskaičiavusi, kad 34 milijonų eurų sankcijos grėstų Lietuvai“, — pareiškė jis.

Aplinkos ministerija siūlo šį mokestį ūkininkams įvesti nuo 2021 metų.

Praėjusiais metais ministerija siūlė apmokestinti traktorius ir kitą žemės ūkio techniką atsižvelgiant į į atmosferą išmetamo anglies dioksido kiekį. Tačiau šios idėjos vėliau buvo atsisakyta, nes paaiškėjo, kad tokia technika neturi apskaičiuoto CO2 išmetimo rodiklio. Tada ministerija nusprendė sujungti mokėjimą su transporto priemonės galia.

Jei Seimas priims šį pasiūlymą, mokestis bus mokamas pirmą kartą įsigijus naują techniką arba pasikeitus savininkui.

Dabartiniame pakeitimų projekte numatyta, kad žemės ūkio technikos, kurios galia yra iki 70 kilovatų, savininkams nereikės mokėti. Minimalus mokestis bus 40 eurų, o didžiausias — ne daugiau kaip 600 eurų.

Tikimasi, kad naujas mokestis padės į biudžetą pritraukti apie milijoną eurų.

Subsidijų Baltijos šalims mažinimas

Pastaruoju metu Lietuvos ūkininkai skundžiasi žemomis savo produkcijos supirkimo kainomis ir žemės ūkio paskirties žemės atpigimu. Nuo 2021 metų Briuselis ketina sumažinti subsidijas Baltijos šalims, o tai pirmiausia palies ūkininkavimą.

Anksčiau Lietuvos Seimas pritarė žemės ūkio paskirties gazolio akcizų didinimui — mokesčio tarifas padidėjo 7,2 procento už tūkstantį litrų produkto.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Valius Ąžuolas pabrėžė, kad Lietuvos ūkininkai gauna palyginti mažas išmokas, palyginant su dirbančiais kitose ES šalyse. Jo manymu, jei padidės mokesčių našta ūkininkams, Lietuvos žemės ūkis bus sunaikintas.

SN inf.