Sutiko pavasarį: Lietuva gavo pirmąjį per mėnesį SGD krovinį iš Rusijos

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/economi... 2020-03-03 10:59:00, skaitė 650, komentavo 4

Sutiko pavasarį: Lietuva gavo pirmąjį per mėnesį SGD krovinį iš Rusijos

Tanklaivis į Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalą pristatė dešimties tūkstančių kubinių metrų dujų partiją

VILNIUS, kovo 3 — Sputnik. Į Lietuvą atvyko tanklaivis "Coral Favia" su suskystintų gamtinių dujų kroviniu iš Rusijos.

Portalo Marinetraffic.com duomenimis, laivas dujovežis atplaukė iš Vysocko ir įplaukė į Klaipėdos uostą pirmadienį, 17:39 vietos laiku. Šiuo metu tanklaivis prišvartuotas šalia vietinio SGD terminalo.

Vysocke yra Rusijos bendrovės "Novatek" SGD gamykla. Pagal bendrovės-operatorės "Klaipėdos nafta" grafiką, dujovežis į Lietuvą pristatė nedidelę degalų partiją, kurios tūris siekia dešimt tūkstančių kubinių metrų.

Kas tiksliai gaus naująjį krovinį, nežinoma.

Lietuva pastatė savo suskystintų gamtinių dujų terminalą 2014 metais. Valdžia savo sprendimą pagrindė noru atsikratyti Rusijos "Gazprom" dujų monopolio. Tačiau terminalas Lietuvai brangiai apsieina: "Klaipėdos nafta" kasmet Norvegijai moka 60 milijonų eurų už nuomą. 2018 metų vasarą buvo nuspręsta jį išpirkti.

Klaipėdos SGD terminalo paslaugomis naudojasi Lietuvos energetikos operatorius "Ignitis", Jonavos cheminių trąšų gamykla "Achema" ir žaliavų prekybos įmonė "Imlitex". Taip pat buvo pranešimų, kad degalų siuntos buvo atvežtos Estijos įmonėms.

Kroviniai daugiausia atvežami iš Norvegijos ir Rusijos. Taip pat per visą Klaipėdos terminalo egzistavimą buvo keletas amerikietiškų suskystintų gamtinių dujų partijų.

Tačiau kai kurie ekspertai mano, kad Lietuvai nėra naudos iš JAV tiekiamo kuro. Be to, net pačioje respublikoje pripažįstama, kad Rusijos SGD padėjo Lietuvos energetikos rinkai. Pasak ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio, kainos krito po to, kai "Novatek" dujos pateko į rinką.