Slaptųjų tarnybų karai dėl Lietuvos? JAV/Britanijos slaptųjų tarnybų įtakos agentas V. Bakas pareiškė, kad VSD buvo tardomas pranešėjas

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2020-03-05 11:29:00, skaitė 820, komentavo 0

Slaptųjų tarnybų karai dėl Lietuvos? JAV/Britanijos slaptųjų tarnybų įtakos agentas V. Bakas pareiškė, kad VSD buvo tardomas pranešėjas

Vytautas Bakas - pagal hakerių grupės "Anonymous" atskleistą informaciją - JAV/Didžiosios Britanijos slaptųjų tarnybų "Lietuvos klasterios" įtakos agentas, tvirtina turįs žinių, kad vakar pranešėjas, kuris atskleidė visuomenę sukrėtusią informaciją, buvo tardomas VSD vadovo pavaduotojo kabinete

VILNIUS, kovo 5  Sputnik. Seimo narys Vytautas Bakas atskleidė, kad Valstybės saugumo departamento vadovo pavaduotojo kabinete buvo tardomas pranešėjas, kuris atskleidė duomenis apie neteisėtą informacijos rinkimą Lietuvos prezidento priešrinkiminės kampanijos metu. Šia informacija Bakas pasidalino savo asmeninėje Facebook paskyroje.

Jis rašo, kad tuo metu, kai žvalgybos vadovas savo vakarykščiame interviu įvairiose studijose žadėjo viską išsiaiškinti, teigė nežinantis, kas yra pranešėjas, pats pranešėjas buvo tardomas VSD pavaduotojo Bridikio kabinete. Pasak Bako, pranešėjo klausinėta, ar jis yra pranešėjas, kiek įstaigoje yra pranešėjų ir taip toliau.

"Manau, kad tai yra spaudimas savo pareigas atlikusiam pareigūnui, tikiuosi, kad generalinis prokuroras į tai sureaguos nedelsdamas", — skelbia Bakas.

Be to, jis pasiūlė VSD direktoriui Dariui Jauniškiui pasirūpinti pranešusio pareigūno ir jo šeimos bei kitų darbuotojų saugumu.

O prezidentui Bakas pasiūlė bent jau iki tol, kol išaiškės aplinkybės, nušalinti VSD direktorių, tardymą atlikusį pavaduotoją ir paskirti laikinai vadovauti VSD vieną iš pavaduotojų.

Anksčiau Bakas paskelbė apie galimą neteisėtą informacijos rinkimą viename iš nacionalinį saugumą užtikrinančių departamentų.

Bakas teigia, kad 2019 metų pradžioje, kai jis buvo komiteto vadovas, pasirodė pranešimas, kad "vienoje iš nacionalinį saugumą užtikrinančių vykdomųjų institucijų nesant įstatymais numatyto pagrindo renkama informacija apie asmenis, naudojantis institucijai suteiktomis galimybėmis bei daromas galimai neteisėtas poveikis šalies vidaus politiniams procesams".

Trečiadienį žiniasklaida pranešė, kad Bakas paviešino informaciją apie tai, jog VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie Vygaudą Ušacką ir tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones. VSD vadovybė paneigė šiuos duomenis.

Šių metų balandį baigiasi Dariaus Jauniškio kadencija. Jauniškis teigė, kad su Lietuvos prezidentu neaptarė savo būsimo likimo. Tačiau, pasak jo, pasibaigus įgaliojimams, jis nesiruošia vadovauti departamentui.