Totalitarizmo klasika: kaip Lietuva surengė kitaip mąstančių "pašalinimą"

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2020-03-06 12:49:00, skaitė 760, komentavo 1

Totalitarizmo klasika: kaip Lietuva surengė kitaip mąstančių

Gegužės 9 dienos minėjimo išvakarėse Lietuvos valdžia pradėjo persekioti šiai šventei besiruošiančius aktyvistus

VILNIUS, kovo 6 — Sputnik. Lietuva pasirinko "klasikinę totalitarinę praktiką" kovai su kitaip mąstančiais, rašo ekonomistas ir politikos analitikas Aleksandras Nosovičius savo medžiagoje portale "RuBaltic.ru".

Analitikas mano, kad Lietuvoje prasidėjo naujas kitaip mąstančių "pašalinimas", kurio aukomis tampa visuomenės aktyvistai, rengiantys šventinius 75-ųjų Didžiosios pergalės metinių minėjimo renginius gegužės 9 dieną. Anot Nosovičiaus, priežastimi tapo oficialaus Vilniaus "supuvusi istorinė mitologija", kuriai bet kokie faktai, neatitinkantys šios koncepcijos, yra grėsmė.

Represijų epicentru tapo Klaipėda, nes ten gyvena didžiulė rusų bendruomenė. Šią savaitę buvo sulaikyta miesto tarybos narė iš komiteto "Titov ir teisingumas" Ela Andrejeva. Teisėsaugos pareigūnai atliko kratas jos bute ir konfiskavo kompiuterius, telefonus ir dokumentus. Titovo komitetas ruošėsi paminėti 75-ąsias pergalės metines.

Vakare Andrejeva buvo paleista, bet jau rytą pareigūnai atvyko pas kitą rusakalbį aktyvistą — rusakalbių organizacijos "Juvenis" lyderį Aleksejų Greičių, mieste žinomą kaip įsimintinų Antrojo pasaulinio karo datų renginių organizatorių. Vėliau buvęs Klaipėdos miesto tarybos deputatas Viačeslavas Titovas pranešė, kad žmogaus teisių gynėjas areštuotas trims mėnesiams.

Nosovičius pažymėjo, kad Lietuvoje yra kelios temos, kuriomis nepritariant oficialiam požiūriui galima susidurti su didelėmis problemomis. Tarp jų — 1991 metų sausio 13 dienos įvykiai prie Vilniaus televizijos bokšto, "miško broliai" ir jų vaidmuo Holokauste, "sovietinės okupacijos" ir buvusios prezidentės Dalios Grybauskaitės sovietinės praeities neigimas, Lietuvos politikų ryšys su KGB.

"Dabar ir Gegužės 9-oji įtraukta į datų, kurios gali sužlugdyti žmogaus gyvenimą Lietuvoje, sąrašą", — rašo ekspertas.

Kartu su Pergalės dienos organizatorių areštais Klaipėdoje, Lietuvos užsienio reikalų ministerija Seimui pristatė rezoliucijos projektą apie tai, kad Rusija "perrašo Antrojo pasaulinio karo istoriją". Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pareiškė, kad su šiuo dokumentu Lietuva kreipsis į Europos Parlamentą palaikymo.

Tačiau prieš tai būtina "sudrausminti" kitaip mąstančių sluoksnį, kuris švęs 75-ąsias Pergalės metines. Kaip pažymi Nosovičius, tokio pobūdžio politinės represijos gali sukelti priešingą efektą — Vilnius tik atkreips papildomą dėmesį į kitaip mąstančių persekiojimą.

Anot eksperto, Lietuvos politikai "įprato daryti iš šalies pajuokos objektą". Kaip pažymėjo Nosovičius, pasaulio bendruomenė dar kartą "pasuks pirštu prie smilkinio", kai Lietuva paragins TSRS ir Trečiąjį Reichą pripažinti "vienodai nusikalstamais totalitariniais režimais", o pati taikys klasikinę totalitarinę praktiką prieš kitaip mąstančius.