JAV priešinsis bandymams "manipuliuoti naftos rinkomis"

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/economi... 2020-03-10 08:11:00, skaitė 727, komentavo 0

JAV priešinsis bandymams

Kaip pabrėžia JAV Energetikos departamentas, valdžios subjektų bandymai manipuliuoti naftos rinkomis pabrėžia JAV, kaip patikimo energijos tiekėjo partneriams ir sąjungininkams visame pasaulyje, svarbą

VILNIUS, kovo 10 — Sputnik. JAV priešinsis nestabilumui, kurį sukelia kitų valstybių bandymai "manipuliuoti naftos rinkomis",  praneša RIA Novosti su nuoroda į JAV Energetikos departamento atstovę Šailiną Hains.

"Trampo administracija atidžiai stebi koronaviruso (COVID-19) ir praėjusios savaitės OPEC+ susitikimo poveikį pasaulio naftos rinkoms. Valdžios subjektų bandymai manipuliuoti naftos rinkomis pabrėžia JAV, kaip patikimo energijos tiekėjo partneriams ir sąjungininkams visame pasaulyje, svarbą. JAV, būdama didžiausia naftos ir dujų gamintoja pasaulyje, gali atsispirti šiam nestabilumui", — sakoma departamento pranešime.

Naftos kotiruotės pirmadienį smuko 30 proc., po to, kai OPEC+ šalys negalėjo susitarti nei dėl susitarimo parametrų pakeitimo siekiant sumažinti naftos gavybą, nei dėl jo pratęsimo kovo 6 dieną, o tai reiškia, kad sandoris baigs galioti kovo 31 dieną.

Didžiausias JAV indeksas "Dow Jones" patyrė stipriausią vienos dienos nuosmukį nuo 2008 metų — 7,79 proc. Pagrindiniai Europos akcijų indeksai pirmadienį smuko 7–8 proc.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, Saudo Arabija jau pareiškė ketinanti padidinti gavybą ir mažinti naftos kainas.