Verslas siekia išbristi iš krizės darbuotojų sąskaita?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: http://alkas.lt/2020/03/20/ver... 2020-03-20 07:55:00, skaitė 1229, komentavo 2

Verslas siekia išbristi iš krizės darbuotojų sąskaita?

Inga Ruginienė | P. Gvildžio nuotr.

Kovo 19 d. įvykusiame neeiliniame Lietuvos trišalės tarybos posėdyje darbdavių atstovai pareiškė norą paskelbti moratoriumą Darbo kodeksui: leisti žmonėms dirbti daugiau viršvalandžių, už juos nemokėti, sutrumpinti poilsio laiką, prižiūrėti jų atostogas ir pan.

Su didžiuliais iššūkiais susidurianti visuomenė, visos jos grupės šiuo metu stengiasi rasti mažiausiai skausmingus sprendimus išgyventi pandemijos padėtį. Darbuotojai labai supratingai prisiima dalį naštos netekdami daugiau ar mažiau pajamų, taip pat ir didelė dalis verslo atstovų taikstosi su praradimais, aktyvių veiksmų ėmėsi ir vyriausybė. Tačiau Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai (LPSK) didelį nerimą kelia kai kurių verslo grupių siekis šiame kontekste koreguoti arba apskritai atsisakyti tam tikrų darbo rinką reglamentuojančių taisyklių.

„Ir taip matome pakankamai sumaišties: darbuotojai kaip šiukšlės metami iš darbo, kartais jiems net nežinant. Kalbama, jog jau apie 100 tūkst. žmonių išvaryti nemokamų atostogų, o darbdaviai dar siūlo apskritai žaisti be taisyklių“, – po posėdžio teigė LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

Profesinės sąjungos pareiškė, kad kėsintis į darbuotojų garantijas numatančius įstatymus šiuo metu yra itin neatsakinga. Juolab kad yra kitų mechanizmų, paremtų demokratiniais būdais, t.y. kolektyviniai susitarimai, kuriais darbdaviai su darbuotojų atstovais gali taisyti padėtį atskiroms įmonėms ar sektoriams. „Ir tikrai yra pavyzdžių, rodančių, kad tai puikiai veikia: susitariama dėl kitokio, nei numato įstatymai, darbo ir poilsio režimo, apmokėjimo sąlygų, prastovų reglamentavimą ir pan. Deja, apie mūsų siūlomus įrankius darbdaviai apskritai nenori girdėti“, – teigia LPSK pirmininkė.

LPSK taip pat primena, jog ir premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, jog šis padėtis yra tiesos akimirka verslui – parodyti, ar jis iš tiesų yra toks socialiai atsakingas, kokiu skelbiasi esąs. „Kaip tik atsakingumo iš verslo tikimės ir mes, o ne įžūlumo, kad pasinaudojant padėtimi, bandoma prastumti tokias pataisas, kurios eilinį kartą atsisuks prieš darbuotojus“, – sako Inga Ruginienė.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija tikisi, jog vyriausybė nepasiduos spaudimui ir vienašališkai nekeis su darbuotojų garantijomis susijusių teisės aktų. Dabar kaip tik yra laikas susitelkti veiksmams, kuriuos lemia bendradarbiavimas, o ne tenkinti vienos visuomenės grupės interesus.